Διάψευση προβλέψεων της κυβερνητικής προπαγάνδας

Αναθεωρημένα στοιχεία παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), στην αρχή της βδομάδας, διαφορετικά σε κρίσιμα σημεία σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχε δώσει πριν έξι μήνες, τον Μάρτιο του 2017.
Χαρακτηριστικό των νέων επικαιροποιημένων στοιχείων για το 2016 είναι οι μεταβολές προς το χειρότερο βασικών μεγεθών των εθνικών λογαριασμών.
Έτσι οι μεταβολές για το 2016 που ανακοινώθηκαν σε σχέση με το 2015,  με βάση το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ στις 17/10 είναι:
• Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% αντί για πρόβλεψη μηδενικής μεταβολής.
• Αύξηση εισαγωγών κατά 0,3% αντί για εκτίμηση μείωσης κατά 0,4%
• Μείωση καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,3% αντί για αρχική πρόβλεψη αύξησης κατά 0,3%
• Όγκος εξαγωγών μειωμένος κατά 1,8% σε σχέση με το 2015.
 Σε τρέχουσες τιμές το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε μείωση κατά 1,2% για το 2016, ενώ στην αρχική εκτίμηση τον Μάρτιο του 2017 είχε ανακοινωθεί αύξηση 0,1%.
 Σε τρέχουσες επίσης τιμές η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,2% σε σχέση με το 2015, ενώ στην αρχική εκτίμηση επίσης τον Μάρτιο του 2017 είχε ανακοινωθεί αύξηση κατά 0,3%.
 Τα νούμερα και τα ποσοστά με τους ακέραιους αριθμούς και τα δεκαδικά τους μπορεί να μη λένε πολλά πράγματα σε σχέση με την ωμή πραγματικότητα που βιώνουμε και αποτιμούμε πολύ πριν τις επικαιροποιήσεις, τις συγκρίσεις και τις αναγωγές των κρατικών υπηρεσιών στατιστικής, όμως μπορούν να συναχθούν μερικά χρήσιμα συμπεράσματα και από την παράθεση αυτών των στοιχείων που φέρουν και τη «βούλα» των κρατικών αρχών.
 Για παράδειγμα η μείωση του ΑΕΠ επιδεινώνει τη σχέση του χρέους και το ύψος των δανειακών επιβαρύνσεων της χώρας, ισχυροποιώντας έτσι τον μοχλό επιβολής και νέων μέτρων στον αέναο κύκλο εξυπηρέτησης του χρέους και των δανείων.
 Για παράδειγμα επίσης, η παραδοχή της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης, (ειδικά αν επιμεριστεί στο τι ακριβώς «κόβουν» τα νοικοκυριά, και αρκετά στοιχεία γι' αυτό έχουν παρουσιαστεί), είναι ένας δείκτης των περικοπών και της ανέχειας, στην οποία έχουν περιέλθει εκτεταμένα λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
 Αντίστοιχα η αύξηση των εισαγωγών είναι φανερός δείκτης της επιδείνωσης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, και της κλιμακούμενης παραγωγικής αποσυγκρότησης, με αποτέλεσμα το βάθαιμα της οικονομικής εξάρτησης.
 Κάπου εκεί, ανάμεσα στη σκόνη των στοιχείων για την εξέλιξη των «εθνικών λογαριασμών» και την πραγματική ζωή που τους ξεπερνά ως προς την επιδείνωση, χάνονται και οι εξαγγελλίες για τη «σταθεροποίηση» και την «ανάπτυξη» που διαλαλεί η κυβέρνηση παντοιοτρόπως.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.