Αναβλήθηκε η δίκη για την προσωρινή αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού

Για τις 6 Ιούνη αναβλήθηκε η δίκη για την προσωρινή αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, προκειμένου να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Το δικαστήριο δέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που επικαλέστηκε τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα το γεγονός ότι δεν υπήρχε εκφρασμένη γνώμη του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού, όπως προβλέπει το άρθρο 557 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ηταν μια καθαρά προσχηματική απόφαση, που διαιωνίζει το συνεχές βασανιστήριο που υφίσταται ο Σάββας Ξηρός.

Το συγκεκριμένο άρθρο του ΚΠΔ προβλέπει ότι το δικαστήριο αποφασίζει ύστερα από γνώμη δυο ιατροδικαστών, γνώμη του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο αιτών και δήλωση του νοσηλευτικού ιδρύματος ότι μπορεί να αναλάβει τη νοσηλεία αυτού που ζητά τη διακοπή εκτέλεσης της ποινής. Στη δικογραφία υπήρχε δήλωση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ότι δέχεται να νοσηλεύσει τον Σάββα Ξηρό, ενώ οι δύο ιατροδικαστές που κατέθεσαν στο δικαστήριο και ιδιαίτερα ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Νικόλαος Καρακούκης, υπήρξαν κατηγορηματικοί ότι στο λεγόμενο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πολιτικός κρατούμενος. Δεν υπήρχε, όμως, γνώμη του «νοσοκομείου» του Κορυδαλλού, μολονότι αυτή είχε ζητηθεί από τον Σάββα Ξηρό. Από τους γιατρούς του Κορυδαλλού που κλήθηκαν ως μάρτυρες ο μεν οφθαλμίατρος δεν προσήλθε (καταδικάστηκε σε πρόστιμο 120 ευρώ), ενώ ο ΩΡΛ κ. Κούτρας δεν ήταν σε θέση να πει αν υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας του συγκεκριμένου κρατούμενου στον Κορυδαλλό. Ακόμη και στα θέματα της ειδικότητάς του δεν απάντησε κατηγορηματικά, ότι μπορεί να υπάρξει νοσηλεία του Σ. Ξηρού στον Κορυδαλλό.

Ομως, η κατηγορηματική τοποθέτηση του προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά (παραβλέποντας όλους τους άλλους μάρτυρες) ήταν αρκετή για να σχηματίσει το δικαστήριο ασφαλή γνώμη και να αποφασίσει τη διακοπή της κράτησης του Σάββα Ξηρού, προκειμένου να νοσηλευτεί στο ΑΧΕΠΑ. Ο ιατροδικαστής απάντησε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από έδρας και δεν άφησε καμιά αμφιβολία για το ότι στη φυλακή δεν μπορεί να υπάρξει νοσηλία στα τόσο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σ. Ξηρός, ούτε μπορεί να υπάρξει νοσηλία με ημερήσιες μεταφορές του σε άλλα νοσοκομεία.

Ενώ, όμως, η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση όλων των μαρτύρων και έγινε σαφές ότι η απόφαση για διακοπή της έκτισης της ποινής είναι μονόδρομος, αφού κανένας γιατρός δεν κατέθεσε ότι μπορεί να υπάρξει νοσηλεία του στον Κορυδαλλό, ο εισαγγελέας «θυμήθηκε» τη γνώμη που πρέπει να εκφέρει το αναρρωτήριο του Κορυδαλλού και το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρότασή του για αναβολή. Γι’ αυτό μιλάμε για προσχηματική απόφαση. Κατάλαβαν πολύ καλά τι συμβαίνει, ο ιατροδικαστής δεν τους άφησε κανένα παράθυρο κι αυτοί δεν ήθελαν να πάρουν απόφαση για διακοπή της κράτησης του Σ. Ξηρού. Και τι θα γίνει αν ο Κορυδαλλός δεν εκφέρει γνώμη και αυτή τη φορά; Η απόφαση αναβολής δεν περιλαμβάνει κανέναν όρο υποχρέωσης της διοίκησης της φυλακής να εκφέρει γνώμη μέχρι τις 6 Ιούνη. Υπάρχει, λοιπόν, ο κίνδυνος να πηγαίνει η υπόθεση από αναβολή σε αναβολή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο εισαγγελέας της έδρας, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς την κρισιμότητα της υγείας του Σάββα Ξηρού, πρότεινε η αναβολή να είναι μόνο για 15 μέρες. Το δικαστήριο χρειάστηκε να αποσυρθεί σε νέα διάσκεψη (!), στην οποία αποφάσισε την αναβολή για τις 6 Ιούνη.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν επίσης ο οφθαλμίατρος Ν. Μανιός, ο χειρουργός Γ. Γρηγοριάδης, ο βουλευτής και γιατρός Τ. Κουράκης, ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Δ. Χριστόπουλος και οι Γ. Μπανιάς και Ε. Πισσίας. Ως συνήγορος του Σάββα Ξηρού παραστάθηκε η Αννυ Παπαρρούσου, η οποία συνέταξε και την εμπεριστατωμένη αίτηση διακοπής εκτέλεσης της ποινής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο