Τις μάσκες σας να φοράτε!

 

 

Γέμισε ο κόσμος από πιστούς του επιστημονισμού που θεωρούν ότι είναι υπεύθυνα άτομα μόνον και μόνον επειδή η συνήθης ημιμάθεια τους συνοδεύεται από έλλειψη φαντασίας.

Μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή , απασχολούμενοι κυρίως σε επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, μακριά από κουραστικές και συνάμα υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας, τα άτομα αυτά συνθέτουν την εμπιστοσύνη τους στις θετικές ιδίως επιστήμες με μια πειθαρχημένη στάση η οποία κατά αυτούς απορρέει από τον «ορθό λόγο».

Η τυφλή τους πίστη τόσο στην επιστήμη όσο και στην τεχνολογία, αφορά το σύνολο των συνθηκών της ζωής και την πεποίθηση ότι τα άτομα για να λειτουργήσουν ορθολογικά, οφείλουν να υποτάσσονται σε μια συλλογική πειθαρχία.


Και τα ατομικά δικαιώματα;

Η πολιτική θρησκεία του δικαιωματισμού, αφού, όπως φαίνεται, έκανε τη δουλειά της εξατομικεύοντας τις κοινωνίες, αποδομώντας τους κοινωνικούς τους ιστούς και γεμίζοντας τη δυτική πολιτική πραγματικότητα με μειονότητες όλων των ειδών, τώρα πια μπορεί να αποσυρθεί στα αζήτητα.

Όπως παρατηρούσε ο Guy Debord(1) στα πειθαρχημένα παιδιά, ένας σωρός από ειδικούς στην υπηρεσία πατερναλιστικών καθεστώτων, δίνουν οδηγίες που το κοινό αποδέχεται κάθε φορά χωρίς συζήτηση, ακόμα και αν αυτές οι εντολές αντιστρέφονται την επόμενη μέρα.

Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε ότι δεν θα διστάσει ιδιαίτερα να αποδεχτεί ως έκφραση κάποιας προχωρημένης οικολογικής ευαισθησίας, τα αποκρουστικά δάση των γιγαντιαίων αιολικών πάρκων στο όνομα της «πράσινης ενέργειας».

Οι επιπτώσεις στο συγκεκριμένο, οικείο φυσικό περιβάλλον;

Η ασχήμια των τσιμέντινων δασών;

Ποιες επιπτώσεις;

Γιατί καλέ, ήταν χρήσιμο και ωραίο ένα γυμνό τοπίο στην μέση του πουθενά;», θα προστρέξει να απαντήσει ο αφελής  και πληροφορημένος ιδιώτης, ως προοδευτικός υπηρεσίας.

Άλλο ένα σκαλοπάτι σε ποια κλίμακα; Όπως υποστήριζε ο Γκράμσι πριν ενός αιώνα: «η αδιαφορία είναι αβουλία, παρασιτισμός, δειλία – όχι ζωή».

Η επιστήμη, στην οποία δήθεν προσκυνούν οι "ηγέτες", φώναζε διαρκώς ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι αναγκαίος όρος για την ζωή και δεν συνδέεται καθόλου με την αύξηση της θερμοκρασίας, και ότι η Γη προχωρεί σε πτώση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,7%, που σημαίνει ότι προχωρεί σε μακρά περίοδο μεγάλου ψύχους!

Παρά τις προειδοποιήσεις, έκλεισαν τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και, ξαφνικά, είδαν ότι η ενέργεια που παράγουν οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά δεν καλύπτει τις ανάγκες ούτε της αγροτικής ούτε της βιομηχανικής παραγωγής ούτε των μεταφορών ούτε των καταναλωτών.

Τώρα τρέχουν σαν παλαβοί να ανοίξουν πάλι τις "καρκινογόνες" λιγνιτικές μονάδες και να αγοράσουν το "ολέθριο" πετρέλαιο και το "ρυπογόνο" φυσικό αέριο.

Ίσως, τελικά στην κλίμακα του ναρκισσευόμενου υπάνθρωπου με άποψη περί παντός επιστητού όταν κάτι υπερβαίνει τον προγραμματισμό του, δεν είναι σε θέση ούτε καν να αδιαφορήσει.… 


(1) Γάλλος θεωρητικός του Μαρξισμού, συγγραφέας, παραγωγός, μέλος της Letterist International, ιδρυτικό μέλος της Καταστασιακής Διεθνούς και παροδικό μέλος της Socialisme ou Barbarie.




 

 

  

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια