E-food: η νέα απεργιακή μάχη έφερε μια πρώτη νίκη

 

Το 2021 οι εργαζόμενοι της e-food πέτυχαν μία σημαντική νίκη ενάντια στις μεθοδεύσεις της εταιρείας να τους εξαναγκάσει να δουλέψουν με μπλοκάκι. Μέσα από ένα συνδυασμό κινητοποιήσεων και ταξικής αλληλεγγύης, που εκφράστηκε μέσω της κατακραυγής της εταιρείας στο διαδίκτυο, οι εργαζόμενοι ανάγκασαν τελικά την εταιρεία να υπογράψει για όλους συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ωστόσο η εταιρεία δεν εγκατέλειψε ποτέ την επιδίωξη να πετύχει ένα καθεστώς πλήρους εργασιακής επισφάλειας. Με την πάροδο του χρόνου, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους, εισήγαγε σταδιακά ελαστικές μορφές εργασίας και διαίρεσε τους εργαζόμενους σε διαφορετικές κατηγορίες: σε απευθείας μισθωτούς από την πλατφόρμα, σε freelancer (εξωτερικός «συνεργάτης») και μισθωτός σε εργολάβο. Επιπρόσθετα, διαμόρφωσε αρχικά τις απολαβές με τέτοιο τρόπο ώστε οι μέσες απολαβές των freelancer να είναι παραπάνω από τους μισθωτούς. Αυτό οδήγησε πολλούς εργαζόμενους στο να παραιτηθούν για να γίνουν freelancer. Επιπρόσθετα πολλοί εργαζόμενοι απολύθηκαν με τη δικαιολογία της «χαμηλής παραγωγικότητας». Βέβαια, όταν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων έγιναν «αυτοαπασχολούμενοι», η εταιρεία προχώρησε σε 6 διαδοχικές μειώσεις των απολαβών τους περιορίζοντας ασφυκτικά το εισόδημα τους.

Σε μία προσπάθεια να εξαναγκάσει τους περισσότερους μισθωτούς σε παραίτηση εισηγήθηκε πρόσφατα την αφαίρεση της δυνατότητας των εργαζομένων να επιλέγουν τις βάρδιες τους. Αυτό θα έκανε την καθημερινότητα των εργαζομένων ανυπόφορη καθώς θα εισήγαγε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πρόγραμμα εργασίας.

Ενάντια σε αυτές τις μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι της e-food πραγματοποίησαν μία σειρά από επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες. Πολύ σωστά το σωματείο των εργαζομένων της e-food επιδίωξε να ενώσει με τις διεκδικήσεις του όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, μισθωτούς, freelancer ή εργολαβικούς. Τα αιτήματα τους περιλαμβάνουν: την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την πρόσληψη των διανομέων απευθείας από την e-food, το σπάσιμο κάθε συνεργασίας με εργολάβους και την πρόσληψη όλων των εργολαβικών εργαζόμενων, την ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα για τους freelancers, με ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Επιπρόσθετα διεκδίκησαν το δικαίωμα να διατηρήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τη δυνατότητα να επιλέγουν το πρόγραμμα τους.

Η τελευταία 24ωρη απεργία στις 10 Ιανουαρίου ανάγκασε τελικά την εργοδοσία να υποχωρήσει στο ζήτημα διαμόρφωσης του προγράμματος των εργαζομένων. Αυτή η πρώτη νίκη μπορεί και πρέπει να δώσει την αναγκαία ώθηση ώστε ο αγώνας των εργαζομένων της e-food να επεκταθεί και να πετύχουν την υλοποίηση όλων τους των αιτημάτων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο