Έσφαξαν αρνιά από Σλοβακία και Ουγγαρία, χωρίς να περάσουν από καραντίνα
Τα 1.235 αρνιά από τη Σλοβακία, που
σφάχτηκαν στις 7 Απρίλη για λογαριασμό έμπορα-εισαγωγέα ζώων από την
Κόρινθο, πουλήθηκαν τη «Μεγάλη Εβδομάδα» σαν ελληνικά από συγκεκριμένο
σούπερ μάρκετ.
Προκειμένου να πετύχει το στόχο που έθεσε, για επάρκεια αρνιών για το Πάσχα, σε μια περίοδο που τα ελληνικά αρνιά είναι πολύ λίγα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει να εισάγονται ζωντανά αρνιά από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, χωρίς να τηρούνται αυστηρά οι υγειονομικοί κανόνες…
Παράλληλα
με την εισαγωγή ζωντανών και σφαγμένων αρνιών από τη Ρουμανία, η
κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια αρνιών για
το Πάσχα (ο Κέλλας καμάρωνε γι’ αυτό στις 29 Μάρτη στην τηλεόραση του
ΣΚΑΪ), επέτρεψε να εισάγουν οι χοντρέμποροι ζωντανά αρνιά από την
Ουγγαρία και τη Σλοβακία, χωρίς όμως να τηρούνται οι αυστηροί
υγειονομικοί κανόνες, ώστε να μην μεταδοθεί και στη χώρας μας ο ιός του
αφθώδους πυρετού που προσβάλλει τα δίχηλα ζώα (αιγοπρόβατα, βοοειδή και
χοίροι).
Συγκεκριμένα, την 1η Απρίλη του 2025, στις 16:42, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής (ΓΔΚ) Μαρίνου εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία έθετε την προϋπόθεση ότι τα αρνιά που θα εισαχθούν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 21 ημέρες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα μεταδοθεί και στη χώρα μας ο ιός του αφθώδους πυρετού, που θα μπορούσε να πλήξει το ζωικό κεφάλαιο τα χώρας μας, και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν θανατωθεί λόγω πανώλης και ευλογιάς 141.356 αιγοπρόβατα…
Ομως, η προϋπόθεση για καραντίνα 21 ημερών δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που ήθελε να πετύχει το στόχο της επάρκειας αρνιών το αργότερο στα μέσα της λεγόμενης μεγάλης εβδομάδας όσο και στους χοντρέμπορους που θα ήταν υποχρεωμένοι να ταίσουν τα αρνιά για 21 ημέρες και να κάνουν τον υποχρεωτικό κτηνιατρικό έλεγχο για να πιστοποιηθεί ότι στα αρνιά δεν υπάρχουν φορείς του αφθώδους πυρετού…
Ετσι, στις 2 Απρίλη, στις 7:21 το πρωί (!), στάλθηκε διορθωμένη εγκύκλιος, η οποία έφερε την εξής επισήμανση: «ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ (ως προς τις εισαγωγές ζώων για άμεση σφαγή)»
Με την προσθήκη αυτή, για τις εισαγωγές για άμεση σφαγή, καταργήθηκε η υποχρεωτική καραντίνα των 21 ημερών, η οποία αρχικά δεν αφορούσε μόνο τις εισαγωγές για πάχυνση, αλλά και τις εισαγωγές αρνιών για σφαγή.
Ο έμπορος-εισαγωγέας ζώντων ζώων από την Κόρινθο είχε φέρει και άλλα αρνιά από τη Σλοβακία. Ο ενοικιαστής του Δημοτικού Σφαγείου στη Φιλιππιάδα, όπου στις 7 Απρίλη είχαν σφαγεί τα 1.235 αρνιά, είχε προγραμματίσει από κοινού με τον εισαγωγέα να σφάξουν άλλα 1.235 αρνιά στις 11 Απρίλη. Ομως, επειδή ο αφθώδης πυρετός μεταδίδεται και στους χοίρους, οι ιδιοκτήτες χοιροτροφικών μονάδων στην περιοχή φοβήθηκαν μήπως μεταδοθεί ο ιός στις μονάδες τους και αντέδρασαν άμεσα, αναγκάζοντας τον εισαγωγέα και τον ενοικιαστή του σφαγείου να μη σφάξουν άλλα αρνιά εισαγόμενα από τη Σλοβακία.
Οπως αντιλαμβάνεστε, ο εισαγωγέας των αρνιών έσφαξε τα 1.235 αρνιά σε άλλο σφαγείο. Και όχι μόνο αυτά. Δεν τον συνέφερε να τα ταΐζει, ενώ επιπλέον ήταν ήδη μεγάλα αρνιά. Μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να μάθουμε σε ποιο ή ποια σφαγεία σφάχτηκαν τα σλοβάκικα αρνιά.
Τα σφαγμένα αρνιά που πουλήθηκαν σε σούπερ μάρκετ από τον εισαγωγέα ήταν από 10 μέχρι 15 κιλά. Δεν ήταν σφραγισμένα για να πουληθούν σαν ελληνικά, πουλήθηκαν δε τεμαχισμένα και όχι ολόκληρα.
Θυμίζουμε ότι με εγκύκλιο του 2017,
που είχε εκδοθεί από αναρμόδια προϊσταμένη Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ
(Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), με εντολή του Βαγγέλη
Αποστόλου, τότε υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφαιρέθηκε από τους
κτηνιάτρους δημοσίους υπαλλήλους το δικαίωμα να φέρουν τις σφραγίδες για
να σφραγίζουν την προέλευση των αρνιών.
Λίγο καιρό μετά απ’ αυτήν την εγκύκλιο, τον Μάρτη του 2018, ο Αντώνογλου, τότε γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, είχε δώσει το δικαίωμα στους καπιταλιστές του κλάδου, εμπόρους ζώντων ζώων και ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές σφαγείων, το δικαίωμα να κατέχουν τις σφραγίδες για να σφραγίζουν τα ελληνικά αρνιά. Εδινε μάλιστα και τις προδιαγραφές αυτών των σφραγίδων. Παραθέτουμε απόσπασμα από αυτή την εγκύκλιο του Αντώνογλου (η έμφαση δική μας):
«Με σκοπό την ομοιόμορφη επισήμανση των σφαγίων ελληνικής καταγωγής και με ευθύνη των επιχειρήσεων, αυτή θα γίνεται με χρήση σφραγίδας παραλληλογράμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε133».
Σχόλια