Παραβιάζουν τους νόμους
Η ΑΔΑΕ καταγγέλει ευθέως, άλλη μια φορά, πως οι εισαγγελικές και οι δικαστικές αρχές παραβιάζουν τους προβλεπόμενους από το νόμο κανόνες άρσης του απορρήτου.
Με επιστολές της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει και στην τελευταία της έκθεση, ότι διαπίστωσε παραλείψεις τόσο στην αποστολή βουλευμάτων και εισαγγελικών διατάξεων σε αυτήν όσο και στην τήρηση της προβλεπόμενης από το νόμο 2225/1994 διαδικασίας άρσης του απορρήτου!
Με άλλα λογια, η ΑΔΑΕ, μελετώντας τα δικαστικά έγγραφα, θεωρεί ότι οι λόγοι που αναφέρονται σε αυτά και ιδίως η έκταση εφαρμογής της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μαζική, δεν πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου. Για το λόγο αυτό άλλωστε ζητά μονίμως να θεσμοθετήσει η πολιτεία το δικαίωμα της Αρχής να μπορεί να ασκεί εφέσεις κατά βουλευμάτων και εισαγγελικών διατάξεων που δεν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις του νόμου!
Ολα συνηγορούν πως διολισθαίνουμε επικίνδυνα σ' ένα αστυνομικό κράτος καταστολής και επιτήρησης, στο οποίο οι στοιχειώδεις δικονομικοί κανόνες προστασίας των πολιτών δεν τηρούνται ούτε από τους υποτιθέμενους φορείς τους (αστυνομία, δικαστές). Η πρωτοφανής έξαρση των «νόμιμων υποκλοπών», τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τον Οκτώβριο του 2009, δίνει στην υπόθεση αυτή διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου. Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι η Αντιτρομοκρατική, επί υπουργίας Μ. Χρυσοχοίδη, έχει ζητήσει και έχει πετύχει (στο πλαίσιο των ερευνών για τον «Επαναστατικό Αγώνα»), να αρθεί μαζικά το απόρρητο των επικοινωνιών χιλιάδων πολιτών, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, δήθεν για λόγους «εθνικής ασφάλειας», επιβεβαιώνει απλώς την έκταση του φαινομένου.
Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις διαπιστώσεις της Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων περί πλημμελών κανόνων ασφαλειας στα αρχεία κλήσεων όλων των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, δημιουργούν πλέον εύλογα ερωτήματα για την αποτελεσματική προστασία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων όλων των πολιτών.
Μετά απ’ αυτά θα είμαστε υπερβολικοί αν ισχυριστούμε ότι έχουμε ένα καθεστώς χούντας με κοινοβουλευτικό προσωπείο;
Σχόλια