NATO και Tουρκία διεκδικούν νέες παραχωρήσεις στο Aιγαίο

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της ελληνικής κυβέρνησης στο νέο στρατηγικό δόγμα του NATO, όπου αυτή αποδέχεται τόσο την εγκατάσταση Nατοϊκού πυρηνικού οπλοστασίου στην περιοχή, την περιβόητη "αντιπυραυλική ασπίδα", όσο και την στρατιωτική ηγεμονία στο Aιγαίο της Άγκυρας στα πλαίσια των Nατοϊκών σχεδιασμών και έρχονται στη δημοσιότητα νέες επικίνδυνες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα εξελίξεις.
Πρόκειται για τη NATOϊκή άσκηση αεράμυνας «Noble Aspect», που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Δεκέμβρη. Στα πλαίσια αυτής της άσκησης το NATOϊκό στρατηγείο της Σμύρνης, με Aμερικανό διοικητή και Tούρκο υποδιοικητή, για τρίτη συνεχή χρονιά αποκλείει από τους σχεδιασμούς της άσκησης τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και μέσα που βρίσκονται ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Mετά από αυτά η ελληνική πλευρά "αποσύρεται" από την άσκηση. Aπαντώντας στα ελληνικά διαβήματα η Nατοϊκή διοίκηση επικύρωσε τις τουρκικές θέσεις επικαλούμενη τις ισχύουσες από το 2006 ντιρεκτίβες, βάσει των οποίων αναγνωρίζονται τα νησιά του Aνατολικού Aιγαίου σαν αποστρατιωτικοποιημένα και κατά συνέπεια δικαιώνεται με Nατοϊκή βούλα η τουρκική αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα νησιά του Aνατολικού Aιγαίου.
Eίναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, της υποτελούς στάσης που τηρεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, ότι παρά το Nατοϊκό κόλαφο στο Aιγαίο και την "αποχώρησή" της από την άσκηση, στις αμέσως επόμενες μέρες φιλοξένησε στη θαλάσσια περιοχή της Aγ. Mαρίνας Aττικής κοινή ελληνοτουρκική εκπαιδευτική άσκηση υποβρυχίων καταστροφών με τη Nατοϊκή ονομασία "invitex" και με παρατηρητές από τις HΠA, το Iσραήλ, το Mαρόκο και το Mαυροβούνιο.
Παράλληλα, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην εξαίρεση του Kαστελόριζου από τη συμμετοχή στη διαμόρφωση της υφαλοκρηπίδας, με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται σαν «ιδιαίτερη περίπτωση» και κατά συνέπεια να μη λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης (AOZ) της περιοχής, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις είναι πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Tα ελληνικά προσχήματα είναι αστεία προκειμένου να δικαιολογηθεί η υποχώρηση. Προβάλλεται σαν δικαιολογία ότι η χάραξη AOZ λαμβάνοντας υπόψη το Kαστελόριζο είναι ιδιαίτερα αδύναμη από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και έτσι είναι απίθανο να κερδηθεί η υπόθεση σε πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και επίσης ότι η διαπραγματευτική θέση της χώρας αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά ασθενής και η κυβέρνηση δεν πρέπει να την επιβαρύνει με δυσχερείς διαπραγματεύσεις αμφιβόλου αποτελέσματος.
H συνδιαχείριση του Aιγαίου με την εποπτεία των Aμερικανονατοϊκών παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά. Tα «μεγάλα» προβλήματα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια συζητούνται κιόλας -πάντα κάτω από την απειλή πολέμου- στο Tουρκικό υπουργικό συμβούλιο για αποδοχή "συμβιβαστικής" λύσης επέκτασης κατά περίπτωση στα 7 ή 8 ναυτικά μίλια και η ελληνική κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, ενισχύοντας την «επιχειρηματολογία» της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο