Σκέφτονται ακόμα και «λύση πτώχευσης» στην Κύπρο
Δεύτερες σκέψεις, ακόμη και για χρεοκοπία, η οποία μοιραία θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ, αναπτύσσονται τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο και κάνουν την Αθήνα, αλλά και τις υπόλοιπες πρωτεύουσες της ευρωζώνης να ανατριχιάζουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κύπρο τρεις-τέσσερις βουλευτές από το κόμμα του κ. Αναστασιάδη διατυπώνουν απόψεις για πτώχευση μέσα στο ευρώ, υποστηρίζοντας ότι, αν προχωρήσει η λύση του Εurogroup, σύντομα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα μείνει με ελάχιστες καταθέσεις, αφού η φυγή τους -και κυρίως των ρωσικών κεφαλαίων- θα είναι μαζική.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι πιέσεις στην Κύπρο για να εγκρίνει άμεσα το σχέδιο διάσωσης η Βουλή, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί ανήσυχη η Αθήνα που πιστεύει ότι τελικά θα επικρατήσει νηφαλιότητα και η Κύπρος θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του Eurogroup.
Η καθυστέρηση στην ψήφιση του σχεδίου από τη Βουλή δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στις αγορές αύριο Δευτέρα και γι' αυτό υπήρξε και παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ζήτησε να εγκριθεί σήμερα το σχέδιο διάσωσης.
Η καθυστέρηση στην ψήφιση και ο πυρετός των διαβουλεύσεων μεταξύ των κυπριακών κομμάτων, σε συνδυασμό με το plan B που φέρεται να συζητά η πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου, το περιεχόμενο του οποίου κανείς δεν γνωρίζει, έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο της ανησυχίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια μικρή ομάδα βουλευτών στο κόμμα του κ. Αναστασιάδη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Κύπρος είναι καλύτερα να προχωρήσει σε πτώχευση μέσα στο ευρώ.
Οι απόψεις αυτές συναντώνται με τις ανάλογες απόψεις που διατυπώνει το ΑΚΕΛ και δημιουργούν έναν πολιτικό πόλο, ο οποίος συγκρούεται με τους υποστηρικτές του σχεδίου διάσωσης.
Όπως μεταφέρουν κυπριακές πηγές, το κλίμα στο νησί -με διαφορετικές φυσικά συνθήκες- θυμίζει την ένταση που υπήρχε με δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.
Οι πολέμιοι του σχεδίου διάσωσης διατυπώνουν την άποψη ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι χαμένες, καθώς θα φύγουν από το νησί μόλις ανοίξουν οι τράπεζες. Αντιπροτείνουν πτώχευση μέσα στο ευρώ, πιστεύοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις και για την ευρωζώνη.
Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σεναρίου ενισχύουν τη θέση τους υπογραμμίζοντας ότι χονδρικά οι καταθέσεις των Κυπρίων είναι 30 δισ. και των ξένων 40 δισ., εκ των οποίων τα 28 δισ. είναι ρωσικά κεφάλαια.
Ωστόσο, πηγές από την ΕΕ απαντούν ότι δεν υπάρχει πτώχευση εντός ευρώ και ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει αυτόματα και έξοδο από την ευρωζώνη. Είναι προφανές ότι με το χαρτί της εξόδου από την ευρώ, η ευρωζώνη πιέζει την Κύπρο επισείοντας τον κίνδυνο της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων είναι για το κούρεμα των καταθέσεων να μην δοθεί στους καταθέτες ως αποζημίωση μετοχές των κυπριακών τραπεζών που δεν έχουν καμία αξία, αλλά ομόλογα συνδεδεμένα με τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Πιθανόν πρόκειται για την εναλλακτική λύση του plan B, προκειμένου να περάσει από την κυπριακή Βουλή το σχέδιο διάσωσης.
Σχόλια