Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκίνησε με τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία

25/9/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκίνησε με τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία ( τουλάχιστον 20, 000 εκπαιδευτικοί), με τη λαϊκή οικογένεια να είναι αναγκασμένη  να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια, αναλώσιμα, μεταφορές.
Αντίστοιχη εκρηκτική  κατάσταση επικρατεί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.
Συγκεκριμένα
  • Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν περιοχές που δημοτικά σχολεία δεν άνοιξαν μετά  τον αγιασμό, στην Εύβοια δεν άνοιξαν 35 σχολεία !  Στη Βοιωτία δεν άνοιξε το δημοτικό στο Δήλεσι. Εκατοντάδες είναι τα κενά σε δασκάλους και θέσεις άλλων  ειδικοτήτων . Στη Φθιώτιδα 126,  στην Εύβοια πάνω από 400, στην Βοιωτία πάνω από 150. Ιδιαίτερα υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές ειδικής αγωγής.    
  • Στη δευτεροβάθμια χιλιάδες ώρες πάνε χαμένες από τις ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες.  Στην Εύβοια   τα κενά αγγίζουν   τα 200 ,στη Βοιωτία ξεπερνούν τα 70  , ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ. Στη Φθιώτιδα ακόμα δεν έχουν δοθεί στους μαθητές της Γ¨΄ Λυκείου τα βιβλία κατεύθυνσης  Φυσικής και Χημείας.  
  • Στον αέρα βρίσκονται επίσης  ζητήματα που αφορούν δαπάνες που  το υπουργείο έχει μετακυλήσει στους δήμους που φέτος θα έχουν ακόμα πιο πετσοκομμένους προϋπολογισμούς  . Τέτοια είναι το πετρέλαιο για την θέρμανση τον  χειμώνα,  οι μεταφορές, τα  λειτουργικά έξοδα των σχολείων, τα ζητήματα με τις σχολικές καθαρίστριες .
Όλα τα παραπάνω δεν είναι αποτέλεσμα μόνο μιας κακής διαχείρισης από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι αποτέλεσμα της συνέχισης της ίδια πολιτικής  για την παιδεία.
Η Συγκυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ  έπιασε το νήμα ακριβώς από κει που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το νήμα της ίδιας στρατηγικής για την παιδεία που περιλαμβάνει το λεγόμενο  «Νέο Σχολείο» που θα καλύπτει τις «ανάγκες της αγοράς».  Της στρατηγικής της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων , των προτάσεων του ΟΟΣΑ, δηλαδή  συγκεκριμένες κατευθύνσεις  και αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν την κατηγοριοποίηση των σχολείων, τις συγχωνεύσεις , την αντιδραστική αξιολόγηση, την επέκταση της μαθητείας .
Με την ψήφιση του 3ου μνημονίου επιταχύνονται οι παραπάνω αντιδραστικές αλλαγές, συνεχίζεται περαιτέρω η μείωση της  χρηματοδότησης για τα σχολεία και τις σχολικές επιτροπές.
Το ΚΚΕ  έφερε στη βουλή προτάσεις για την παιδεία ανάμεσα τους για διαγραφή χρεών των σχολείων ( για ρεύμα, νερό και θέρμναση), για ένα  γεύμα στους μαθητές και άλλα άμεσα μέτρα που δίνουν ανακούφιση στη Λαϊκή οικογένεια. Η συγκυβέρνηση Σύριζα ΑΝΕΛ τις απέριψε.
Κανένα γονιός –εκπαιδευτικός – μαθητής δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Στο δρόμο της οργάνωσης  του αγώνα και  της διεκδίκησης για ένα σχολείο που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες μπορούν να υπάρξουν κατακτήσεις
Η ΚΝΕ το επόμενο διάστημα   θα μπει μπροστά ώστε να δυναμώσει αυτός ο αγώνας , ώστε να υπάρξει πλατιά συζήτηση και δράση σε όλους τους χώρους που μορφώνεται και ζει η νεολαία της λαϊκής οικογένειας.     

Καλούμε του μαθητές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους
Να προχωρήσουν σε  γενικές συνελεύσεις , να συζητήσουν για  την κατάσταση στα σχολεία και τα σπίτια τους , να εκλέξουν αγωνιστικά μαθητικά όργανα, 5μελή και 15μελή που θα είναι όπλο στα χέρια τους, που δεν θα σκύβουν το κεφάλι .  Η εκλογή αγωνιστικών 5μελών και 15μελών μέσα από ουσιαστική συζήτηση και όχι από την εθιμοτυπική διαδικασία που θέλει το υπουργείο μπορεί να αποτελέσει το στήριγμα για την οργάνωση του αγώνα των μαθητών. Ώστε  να δυναμώσει η διεκδίκηση με διάφορες μορφές, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις, συντονισμό με τα υπόλοιπα σχολεία. Ώστε  να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες για συλλογικές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες μέσα στα σχολεία.  

Καλούμε από κοινού με  γονείς και  εκπαιδευτικούς  να διεκδικήσουμε:

  • Άμεση κάλυψη των κενών. Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • 20 μαθητές ανά τάξη και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α’ και Β’ Δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!
  • Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν.
  • Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους άνεργους, για υλικά αναλώσιμα κ.ά.
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων Υγείας.
  • Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες.

Συμβούλιο  Περιοχής  Αν. Στερεάς  και Ευβοίας



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο