Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Ας παρουμε την ιστορία απο την αρχή...


 

1. Με κυβερνητική βούλα η καταστροφή που έρχεται

Συγκλονιστικά στοιχεία για το μέγεθος των κυβερνητικών ευθυνών έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι μόνοι αρμόδιοι να μιλούν για το δάσος

"Είμαστε στο σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση έχει σαν στόχο τη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας και το ξεπούλημα των δασών και των δασικών εκτάσεων σε διάφορες εταιρίες και φορείς. Παράλληλα, επιδιώκει τη δυσφήμιση των εργαζομένων στη Δασική Υπηρεσία, ενώ ψάχνει να βρει άλλοθι για την καταστροφή που αναμένεται".

Αυτά τονίστηκαν σε χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), η Ενωση Ελλήνων Δασοπόνων (ΕΕΔ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων και η Πανελλήνια Ενωση Μονίμων Οδηγών Δασικών Υπηρεσιών.

Αλλωστε, κυβερνητικοί παράγοντες σε διάφορες συσκέψεις υποστηρίζουν ότι θα αποτελέσει... κυβερνητική επιτυχία, αν η καταστροφή φέτος δεν ξεπεράσει τα 550.000 στρέμματα καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

"Η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας για μια ακόμα φορά απέδειξαν ότι σχεδιάζουν τη δασική πολιτική της χώρας, χωρίς να πάρουν υπόψη τους το Σύνταγμα, τους νόμους και την επιστημονική κοινότητα", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ Κ. Μπέσσης. "Μονομερώς πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας. Ψήφισε μόνη της το ν.2612/98, με τον οποίο ανέθεσε κατ' αποκλειστικότητα την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα, παρά την εκφρασμένη αντίθεση της επιστημονικής κοινότητας και των εργαζομένων στον τομέα των δασών", συνέχισε ο ίδιος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο σημερινός υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, δεν είχε ψηφίσει το νόμο και με τον σημερινό υφυπουργό Γεωργίας Π. Φουντά είχαν ζητήσει να εφαρμοστεί το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής και την ίδρυση και λειτουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Αυτά, πριν γίνουν μέλη της κυβέρνησης...

Ριζοσπάστης  20-6-1999

2. Παρά την προπαγάνδα όλων των κυβερνήσεων και της κακόφημης «πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης» για «αποκέντρωση», τα όργανα αυτά γίνονται πιο συγκεντρωτικά, πιο απόμακρα και απρόσωπα για τον πολίτη, φορομπηχτικοί και ρουσφετολογικοί μηχανισμοί. Αν δεν γινόταν όλες αυτές οι συγχωνεύσεις και η συγκεντροποίηση, δεν θα μπορούσαν να προκύψουν και οικονομίες κλίμακας για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως αυτές που προέκυψαν, για παράδειγμα, για τη διαχείριση των σκουπιδιών, με την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα), εργοστασίων ΑΣΑ (Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων) σε Περιφέρειες της χώρας, με παχυλά χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την ΕΕ, από την οποία εισάγεται και ο πανάκριβος εξοπλισμός.

Όλα άλλωστε τα προγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις των Περιφερειών και των Δήμων στα πλαίσια της ΕΕ, έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα, κατευθύνσεις και τρόπο υλοποίησης, εξοβελιστέα τα έργα αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής – αντιπυρικής προστασίας, λαϊκής – σχολικής στέγης, υγείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, συντήρησης επαρχιακού οδικού δικτύου κλπ., όπως απέδειξαν οι τελευταίες καταστροφές, προώθηση της ιδιωτικοποίησης μέσω ΣΔΙΤ.

Η κλιματική αλλαγή για τη Δεξιά, που κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, αναγορεύεται σε πυξίδα που επιτάσσει την αλλαγή όλων των κανόνων που διέπουν τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, στρατιωτικές πολιτικές και πρωτίστως την «ανεύθυνη» συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, η «πράσινη» ανάπτυξη, για τη ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, που είτε εκφράζουν τη μεγαλοαστική τάξη, είτε κινούνται μέσα στο αστικό περίγραμμα, αποτελεί την Λυδία λίθο για το πέρασμα σε μία άλλη «πραγματικότητα» του μέλλοντος!

Για το 2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέκρινε μόνο 1.700.000 ευρώ για «αντιπυρική προστασία» και για τους δασικούς δρόμους. Οι προϊστάμενοι όλων των Δασαρχείων της χώρας ζήτησαν να τους εγκρίνουν 17.696.538 ευρώ και η κυβέρνηση διέθεσε το ένα δέκατο! Ο Πίνακας με τα αιτήματα των προϊσταμένων των Δασαρχείων και την κατανομή των εγκεκριθέντων κονδυλίων στα Δασαρχεία δεν ανέβηκε στη Διαύγεια. Οι λόγοι που δεν ανέβηκαν αυτοί οι Πίνακες είναι προφανείς. Να μη γίνει σύγκριση και καταδειχτεί το γεγονός ότι εγκρίνονται γελοία ποσά για την αντιπυρική προστασία και την ανάπτυξη και συντήρηση  των δασικών δρόμων. Η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε για το 2021 ανέρχεται μόλις στο 9,6% της χρηματοδότησης που απαιτείται για την εκτέλεση στοιχειωδών εργασιών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

Επίσης εστιάζουμε στο σκέλος της δασοπροστασίας, γιατί αυτό ουδέποτε απασχολεί τη δημόσια συζήτηση (το περιεχόμενο της οποίας καθορίζουν τα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ), ενώ είναι το σημαντικότερο. Η δασοπροστασία αποτελεί το θεμέλιο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αφού μόνον αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την εκδήλωση όσο γίνεται λιγότερων πυρκαγιών, αλλά και τον περιορισμό του καταστροφικού έργου όσων εκδηλώνονται.

Το 2009, προσελήφθησαν μόλις 1.150 εποχικοί εργάτες, με οκτάμηνες και τρίμηνες συμβάσεις. Το 2010, ο αριθμός των προσληφθέντων δασεργατών μειώθηκε στους 695 (447 με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας και 248 τρίμηνης διάρκειας). Μιλάμε για προσλήψεις της πλάκας, καθώς -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δασεργατών- ελάχιστα πράγματα μπορούσαν να γίνουν στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις αυτές γίνονταν σε τέτοιο χρόνο που εξ αντικειμένου ελάχιστα πράγματα μπορούσαν να γίνουν στα δάση για την προστασία και την ανάπτυξή τους.

Το 2011 και το 2012, δεν έγινε καμία πρόσληψη δασεργάτη! Το 2013, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος εισηγήθηκε την πρόσληψη 201 δασεργατών οκτάμηνης θητείας και 112 τρίμηνης θητείας. Η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων ενέκρινε την πρόσληψη 198 δασεργατών οκτάμηνης θητείας και 53 τρίμηνης θητείας, όχι όμως για το 2013 αλλά για το 2014!

Επαναλαμβάνουμε ότι επρόκειτο για προσλήψεις της πλάκας. Αυτοί οι δασεργάτες δεν μπορούσαν να διεκπεραιώσουν ούτε ένα μίνιμουμ εργασιών προστασίας και ανάπτυξης των δασών και των δασικών εκτάσεων. Μετά, ήρθε η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων και το τερμάτισε, αποφασίζοντας να μην προσλάβει ούτε έναν δασεργάτη την πενταετία που διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος (2015-2019)! Ετσι, η απόλυτη εγκατάλειψη των δασών και των δασικών εκτάσεων είχε τη δική της συμβολή στο… υπερπλεόνασμα, για το οποίο τόσο καμάρωναν ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος, ο Τζανακόπουλος και οι υπόλοιποι συριζαίοι.

Σε μια ολόκληρη δεκαετία, 2009-2018, διαπιστώνουμε ότι προσελήφθησαν μόνο 2.096 δασεργάτες, όχι όλοι οκτάμηνης διάρκειας, ενώ χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες δασεργάτες, όχι μερικής αλλά πλήρους απασχόλησης, και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κρατική χρηματοδότηση κάθε χρόνο, προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο δασικός πλούτος της χώρας, ο τόσο απαραίτητος για τη ζωή του ελληνικού λαού.

 

 Σκέψεις

Κατάργηση του “Κλεισθένη” , ξαναζωντάνεμα των Δήμων και Κοινοτήτων

Ξεχωριστή περιφέρεια Ευβοίας.

Η ύπαρξη μέσα στα δάση πυλώνων της ΔΕΗ και η διέλευση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τα δάση, που για χρόνια έχουν σταματήσει να συντηρούνται και να καθαρίζονται, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να αυξάνονται τα κέρδη πρέπει εδώ και τώρα να δοθεί λύση με καθαρισμό και υπογειοποίηση.

Κατάργηση των αντιδασικών νόμων, ευνοϊκούς για  τους καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων που επιχειρεί να νομιμοποιήσει και τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις.

Τα δάση είναι γεμάτα από εγκαταλελειμμένη καύσιμη ύλη: κορμοί, κλαδιά δέντρων, ξερά χόρτα. Δεν μαζεύεται, γιατί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων με την εγκατάλειψη του δασικού πλούτου της χώρας. Χρειάζεται πολιτική  χρηματοδότησης για την προστασία και ανάπτυξη των δασών και πρόσληψης δασεργατών.

Η καθαρισμός του τεράστιου αριθμού αδέσποτων χωματερών, διάσπαρτων μέσα στα δάση.

Να περάσει η δασοπυρόσβεση στη δασική υπηρεσία και να επιστρέψει η δασική υπηρεσία μ’ αυτά.το ΥΠΑΑΤ

Τα ζητήματα της προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων, του περιβάλλοντος γενικότερα, να φύγουν από τα χέρια των επαγγελματιών της οικολογίας, των ΜΚΟ που εξασφαλίζουν το παντεσπάνι τους απ’ αυτά και εκείνων που χτίζουν πολιτικές καριέρες.

Μεγάλες κουβέντες για το περιβάλλον ακούγονται συνέχεια. Είναι, όμως, κούφια λόγια. Ενα πουκάμισο αδειανό που το παίρνει ο αέρας στο πρώτο φύσημά του. Μια πολιτική λαϊκίστικου τύπου: έχουμε καταστροφικές πυρκαγιές; Βγάζουμε ανακοινώσεις, μπορεί να κάνουμε και καμιά πορεία με αντικυβερνητικές αιχμές (ειδικά άμα… μυρίζει εκλογές) και μετά… πάμε γι’ άλλα.

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια