ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

 

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΕΝΟΥ»

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ

Με την παρούσα επιστολή θέλω να εκφράσω με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεση μου στη δημιουργία της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

Στην πραγματικότητα η δημιουργία της «Επιτροπής Μπένου» αποτελεί μια πραγματική προσβολή της κυβέρνησης προς τον Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και τον ίδιο το θεσμό της Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού.

Η αυτοδιοικητική Περιφέρεια έχει μια σειρά σοβαρές αρμοδιότητες, με πρώτες και  πιο σημαντικές τις αρμοδιότητες Προγραμματισμού – Ανάπτυξης, στις οποίες περιλαμβάνονται, ιδίως (σύφωνα με το ν.3852/2010):

«1.Ο περιφερειακός αναπτυξιακός σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η υλοποίηση των σχετικών με αυτόν δράσεων και η παρακολούθηση της αναπτυξιακής πορείας της περιφέρειας.

2.Η εξειδίκευση των στόχων και των κατευθύνσεων της αναπτυξιακής πολιτικής, στο επίπεδο της περιφέρειας, η υλοποίηση των διαδικασιών του Δημοκρατικού Προγραμματισμού, για τα ετήσια και μεσοχρόνια προγράμματα ανάπτυξης.»

Υπάρχει επίσης το άρθρο 102 του Συντάγματος, ο Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας και η αρχή της επικουρικότητας. Η συγκρότηση της «Επιτροπής Μπένου» παραβιάζει ανοιχτά όλες αυτές τις συνταγματικές και λοιπές νομικές προβλέψεις, αφαιρεί με βίαιο τρόπο αρμοδιότητες από την αυτοδιοίκηση και τις μεταφέρει σε μια διορισμένη επιτροπή, χωρίς οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία. Είναι μια πρωτοφανής προσβολή στην ίδια την έννοια της Αυτοδιοίκησης.

Πέρα από αυτό το ισχυρό νομικό πλαίσιο, υπάρχει όμως και η αναγκαιότητα άμεσου, δημοκρατικού σχεδιασμού για την επόμενη μέρα στη Βόρεια Εύβοια.  Οι κάτοικοι της περιοχής με την αυτοοργάνωση τους, με τη γνώση και την εμπειρία για τον τόπο τους, πρωταγωνίστησαν στη διάσωση των οικισμών τους και ότι μπορούσε να διασωθεί από το φυσικό περιβάλλον. Παρά την πικρία τους και τις τριβές με τους θεσμούς, έχουν σήμερα, στη διαδικασία ανασυγκρότησης των περιοχών, άμεσο συμπαραστάτη τους την αυτοδιοίκηση α΄και β΄ βαθμού, τους Δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Θεσμικά, πολιτικά και ηθικά, μόνο μια διαδικασία δημοκρατικού σχεδιασμού και προγραμματισμού, με λαϊκές συνελεύσεις που θα παίρνουν δεσμευτικές αποφάσεις, με επιστημονική και διοικητική στήριξη από την Αυτοδιοίκηση, ένα κοινωνικό μέτωπο ενότητας και συνεργασίας με συντονιστή την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση  μπορεί να  οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον τη Βόρεια Εύβοια.

Για αυτούς τους  λόγους, η συγκρότηση της  «Επιτροπής Μπένου» είναι προσβολή όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση αλλά και για την ίδια την κοινωνία της Εύβοιας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, αντλεί τη νομιμοποίηση της απευθείας από το λαό, καθώς εκλέχτηκε με ποσοστό 52,39% στο δεύτερο γύρο. Η σημερινή μονοκομματική κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση ενός στρεβλού εκλογικού συστήματος, καθώς έλαβε μόλις 39,85 %.

Με βάση τα παραπάνω,  καλώ όλες τις παρατάξεις αλλά και ατομικά όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τη δημιουργία της διορισμένης «Επιτροπής Μπένου», που αφαιρεί αρμοδιότητες από την Περιφέρεια και  τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα της.

Κατά τη γνώμη μου  η θεσμική αυτή προσβολή δεν πρέπει να περάσει.

Χαλκίδα, 11-8-2021

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Περιφερειακός Σύμβουλος

Επικεφαλής Παράταξης «Ελεύθερη Στερεά»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια