Απαράδεκτη αποχή της Ελλάδας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ


 

Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Παρασκευή, που ζητεί την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα και την προστασία των αμάχων με βάση τα ισχύοντα στο Διεθνές Δίκαιο. Καταψήφισαν το Ισραήλ και οι στενοί σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και τα μέλη της Ε.Ε. Αυστρία, Ουγγαρία, Κροατία και Τσεχία. Το ψήφισμα στήριξαν, αντίθετα, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Μάλτα. Οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Κύπρου, απείχαν. 

Η στάση αυτή της αποχής καταδικάστηκε από την Αντιπολίτευση ως ντροπιαστική για την Ελλάδα. 

Μπροστά στην ήδη συντελούμενη και απειλούμενη ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή και κλιμάκωση της σύρραξης, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, δεν χωρούν δισταγμοί, ούτε οποιαδήποτε ανοχή στην κλιμάκωση της βίας και στις επιθέσεις εις βάρος αμάχων.

Το ψήφισμα ζητεί “άμεση, διαρκή και αδιατάρακτη ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών (παρ. 1)…. [και] Επιβεβαιώνει ότι μια δίκαιη και διαρκής λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειρηνικά μέσα, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και στη βάση της λύσης των δύο κρατών (παρ. 13)“.

Στο ψήφισμα καταδικάζονται όλες οι “πράξεις βίας που στοχεύουν Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων όλων των πράξεων τρομοκρατίας και αδιάκριτων επιθέσεων, καθώς και όλων των πράξεων πρόκλησης, υποκίνησης και καταστροφής” και ζητείται η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την απόδοση ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. 

Επισημαίνεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει αποφασίσει με προδικαστική απόφαση στο παρελθόν ότι είναι αρμόδιο για τελούμενα εγκλήματα πολέμου, τόσο από το κράτος του Ισραήλ, όσο και από τη Χαμάς.

Ο Καναδάς κατέθεσε τροπολογία στην οποία μνημονεύεται ρητά η Χαμάς και ζητείται η απελευθέρωση των ομήρων, η οποία όμως δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Να σημειωθεί ότι στην παράγραφο 7 του εγκριθέντος ψηφίσματος, ζητείται η “άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται παράνομα αιχμάλωτοι…” , η ασφάλεια, η καλή κατάσταση και η ανθρώπινη μεταχείρισή τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ακόμα και αν γίνει δεκτό ότι με την υπερψήφιση της τροπολογίας του Καναδά, η διατύπωση του ψηφίσματος θα ήταν πληρέστερη, η άμεση ειρήνευση που ζητά το ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε είναι η ασφαλέστερη οδός για την σωτηρία των ομήρων, οι οποίοι επίσης κινδυνεύουν με τη συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων… 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο