Κινηματογραφική προβολή 24/10/13: ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ

Φίλοι και φίλες γειά χαρά!

Το πρόγραμμα προβολών της κινηματογραφικής ομάδας σινεφιλμ συνεχίζεται την Πέμπτη 24 Οκτώβρη με την ταινία:

Ν Τ Ε Λ Ι Κ Α Τ Ε Σ Ε Ν

DELICATESSEN | Γαλλία 1991 | 'Εγχρ. | Διάρκεια: 1h 40'

Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ Ζενέ και Μαρκ Καρό | Σενάριο: Ζιλ Αντριέν | Μουσική: Κάρλος ντ' Αλέσιο | Φωτογραφία: Νταριούς Χόντζι
Παίζουν: Ντομινίκ Πινόν, Μαρί-Λορ Ντουνιάκ, Ζαν-Κλοντ Ντρεϊφύς, Καρέν Βιάρ.


Πρόκειται για ένα αλλόκοτο σουρεαλιστικό παραμύθι, εν μέρει εφιαλτική ανθρωποφάγα κωμωδία, εν μέρει ταινία τρόμου και εν μέρει μύθος για παιδιά, που καθόρισε την καινοτόμα καλλιτεχνική φόρμα στην οποία θα στήριζε την μετέπειτα μοναχική πορεία του ο σκηνοθέτης Ζαν-Πιέρ ΖενέΑμελί», «Άλιεν-Η αναγέννηση», «Ατέλειωτοι»).

Στο σενάριο της ταινίας, που έγραψε ο Ζιλ Αντριέν (γνωστός στη Γαλλία από τα κόμιξ του), τα πράγματα είναι πολύ... περίεργα. Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό «μη τόπο», μια μελλοντική χώρα, όπου έχει χαθεί η έννοια του χρήματος και μόνο νόμισμα είναι τα αγαθά, στέκει μια απομονωμένη πολυκατοικία. Εκεί καταφθάνει ο Λουιζόν (Ντομινίκ Πινόν), πρώην κλόουν που παράτησε την καριέρα του, όταν τα μέλη του θιάσου του... κατασπάραξαν τον στενό του φίλο και συνεργάτη: μια μαϊμού.

Ο Λουιζόν πληρώνει τον ταξιτζή που τον μετέφερε με... σπόρους. Αμέσως προσλαμβάνεται από τον ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας και του χασάπικου Κλαπέ (Ζαν-Κλοντ Ντρεϊφύς) ως επιστάτης του κτιρίου. Σε αντάλλαγμα για τη δουλειά του, ο Κλαπέ του προσφέρει ένα διαμέρισμα. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο Λουιζόν είναι πως, όταν τελειώσει με τα μερεμέτια του, πρόκειται να καταλήξει στα... πιάτα των ενοίκων. Σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς τροφή γενικά, πόσο μάλλον κρέας, οι ένοικοι της πολυκατοικίας έχουν βρει το δικό τους σύστημα: ο Κλαπέ βάζει μια αγγελία στην εφημερίδα, ο υποψήφιος εμφανίζεται, αναλαμβάνει την όποια δουλειά του προσφέρει ο χασάπης και –πριν το καταλάβει– οι ένοικοι έχουν... χορτάσει! Μόνο που, στην περίπτωση του Λουιζόν, τα πράγματα περιπλέκονται λίγο... Βλέπετε, ο χασάπης έχει μια γλυκύτατη, μυωπική κορούλα, την οποία –απ’ ό,τι φαίνεται– υπεραγαπά. Όταν λοιπόν η Ζυλί (Μαρί-Λορ Ντουνιάκ) ερωτεύεται τον ο Λουιζόν, εκείνος "κερδίζει" πίστωση χρόνου. Για πόσο όμως;

Η όλη κατάσταση, πάντως, της ανέχειας φαίνεται ότι έχει δυσκολέψει πολύ τους ενοίκους της πολυκατοικίας, που έχουν αρχίσει να "το χάνουν" εντελώς. Το παρανοϊκό κλίμα της σκηνοθεσίας των Καρό-Ζενέ, συμπληρώνουν οι –κάτι παραπάνω από εκκεντρικοί– χαρακτήρες του Αντριέν: πέρα από το χασάπη και τη θελκτική ερωμένη του (Καρέν Βιάρ), στα διαμερίσματα συναντούμε ακόμη δυο πιτσιρίκια (Μπόμπαν Γιανέφσκι και Μίκαελ Τοντ), που δίνουν καινούργιο νόημα στη λέξη σκανδαλιά, έναν γέρο (Χάουαρντ Βέρνον) που κρατά το δωμάτιό του πλημμυρισμένο ώστε να συγκεντρώνονται βατράχια και σαλιγκάρια (τα οποία "μάλλον" χρησιμοποιεί ως τροφή), δυο αδέρφια που κατασκευάζουν παιχνίδια που κάνουν "μού" (τα οποία "μάλλον" δεν χρησιμοποιούν ως τροφή!). Στο αποκορύφωμα, η αριστοκράτισσα κυρία Interligator (Σιλβί Λαγκούνα) που ισχυρίζεται ότι... φωνές από το υπερπέραν την καλούν να αυτοκτονήσει!

Από όλους αυτούς τους θεότρελλους χαρακτήρες, το ενδιαφέρον προσπαθούν να μονοπωλήσουν τα δύο "πιτσουνάκια" μας, όμως τελικά αναδεικνύεται η λαμπρή δουλειά των δύο σκηνοθετών. Μέσα από τα εκπληκτικά σκηνικά, τον υπέροχο φωτισμό και τα εντυπωσιακά πλάνα "ξεπηδούν" τα φαντάσματα του Φελίνι, του Γκοντάρ, του Μπουνιουέλ, του Νταλί, αλλά και του ίδιου του Τέρι Γκίλιαμ! Aυτή η μαύρη κωμωδία, στην όλη παραφροσύνη της, φλερτάρει τη ρομαντική κομεντί και αφήνει κατά μέρος το "σπλάτερ" στοιχείο με το οποίο... εκ φύσεως συγχρωτίζεται το πάντα υποφώσκον θέμα του κανιβαλισμού.

Ταυτόχρονα, η φιγούρα του χασάπη εν ώρα εργασίας, ο συγχρονισμός όλης της πολυκατοικίας στο ρυθμό του σουμιέ του κρεοπώλη που... συνευρίσκεται με τη ντίβα του ρετιρέ, η σκηνή της... επιδιόρθωσης του σκασμένου προφυλακτικού με... τεχνική ποδηλάτου, αποτελούν σκηνές-φόρο τιμής από τους δύο σκηνοθέτες στον Τσάρλι Τσάπλιν

Όταν βέβαια συνεργάζονται ένας σκηνοθέτης διαφημιστικών, ένας σκηνοθέτης πειραματικού βίντεο και ένας συγγραφέας κόμιξ, μάλιστα όλοι αυτοί Γάλλοι, δεν μπορεί κάποιος παρά να περιμένει αυτό το τόσο διαφορετικό αποτέλεσμα: με περισσή ικανότητα και φαντασία, δημιουργούν μία σεκάνς ανθολογίας, αλλά και τον θαυμασμό του κοινού.

Η ταινία κέρδισε 4 Βραβεία Σεζάρ και 2 Φελίξ· μεταξύ αυτών, βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και βραβείο σεναρίου.


Δείτε εδώ: το τρέιλερ της ταινίας.

Ραντεβού στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στη Χαλκίδα. 
Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο