Στενές επαφές τρίτου τύπου!

Small_img_24852
Τι γύρευε ο κυρ-Αλέκος ο Φλαμπουράρης στην πρωινή συνάντηση με την τρόικα την περασμένη Τετάρτη; Προφανώς δεν πήγε να προτείνει στους επικεφαλής της να επιλέξουν ως τόπο διαμονής το Καβούρι, για να κάνουν και τα μπάνια τους. Αυτό λύθηκε τον Αύγουστο: οι ξενέρωτοι τροϊκανοί δεν άκουσαν τον έμπειρο περί τα παραθεριστικά κυρ-Αλέκο και κατσικώθηκαν στο «Χίλτον». Κακό του κεφαλιού τους. Και βέβαια, δε νομίζουμε ότι ο κυρ-Αλέκος αποφάσισε να εξηγήσει σ' αυτούς τους ανεπίδεκτους μαθήσεως τη χρησιμότητα του φρέντο εσπρέσο που τον ρουφάς ηδονικά για καμιά ώρα. Αυτοί έχουν μάθει ακόμα και τον καφέ να τον πίνουν με δυο γουλιές στα όρθια. Γι' αυτό και η «ξινή» του ΔΝΤ έκανε και παρατήρηση στον κυρ-Αλέκο, επειδή καθυστέρησε κάνα μισάωρο στο ραντεβού!

Επειδή κανένας εχέφρων άνθρωπος στην Ελλάδα δεν πιστεύει ότι ο κυρ-Αλέκος χειρίζεται κάποιο ειδικό θέμα ή ότι συντονίζει τα υπουργεία που έχουν επαφή με την τρόικα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο κυρ-Αλέκος πήγε πρωινιάτικα στο «Χίλτον» αντ' αυτού. Για να μην πάει ο Τσίπρας ή για να μην πάνε οι τροϊκανοί στον Τσίπρα. Α, όλα κι όλα, σ' αυτό το ζήτημα η φαιορόζ συγκυβέρνηση-2 είναι απόλυτη. Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να δεχτεί τους τροϊκανούς στο Μαξίμου, όπως έκανε ο Σαμαράς. Για τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν στο δικό του θεσμικό επίπεδο θα τους στέλνει τον κυρ-Αλέκο. Ούτε στο υπουργείο Οικονομικών θα πατήσουν το πόδι τους οι τρισκατάρατοι. Το ανακοίνωσε ο Τσακαλώτος με καμάρι, στο non paper που έστειλε το βραδάκι της Τρίτης: «Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών θα γίνουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας». Μπορεί να μας κοστίζει λιγάκι (κάποιος πρέπει να πληρώσει τη σουΐτα-γραφείο που κλείνεται για τις πολύωρες συναντήσεις), αλλά «αυτοί» την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών δε θα την ξαναδιαβούν!

Τρισκατάρατους, πάντως, μόνον εμείς τους λέμε, πλέον, χάριν αστεϊσμού. Από κυβερνητικής πλευράς δεν έχουμε ούτε χαρακτηρισμούς, ούτε προειδοποιήσεις, ούτε εντάσεις. Το ίδιο και από πλευράς αστικών ΜΜΕ. Ακόμα και τη «ρουμάνα μέγαιρα» δεν την αποκαλούν πλέον Δρακουλέσκου. Ασε που η τρόικα κανόνισε να μείνει στην Αθήνα μόλις ένα τριήμερο και όχι βδομάδες που έμενε παλιότερα. Προφανώς, όλη τη δουλειά την κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, δουλεύει στο φουλ και το skype, οπότε η τρόικα έρχεται να κάνει μια εποπτεία και να ρυθμίσει κάποια θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Οι παλιές εποχές, με τις συνεχείς τριβές, τα πηγαινέλα της τρόικας στα υπουργεία και τις διαρροές των υπουργών, ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον υπάρχει συναντίληψη.

Φαίνονταν όλα τόσο καλά τακτοποιημένα που τρόμαξαν ακόμα και οι κυβερνητικοί. Επρεπε να δώσουν και μια εικόνα σκληρής διαπραγμάτευσης, για να μην τους πάρει ο κόσμος με τα γιούχα κι αρχίζει να τους κατηγορεί ως μνημονιακότερους των τροϊκανών. Με μέτρο, όμως, για να μην πάρουν φόρα τίποτα Κατρούγκαλοι κι αρχίσουν τις ταρζα-     νιές χάριν του προσωπικού τους πολιτικού προφίλ. Ετσι, στο υπουργικό συμβούλιο ο Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τρέξουν γρήγορα και εμμέσως έψεξε τους υπουργούς για ραθυμία, απαντώντας στις διαρροές της προηγούμενης μέρας ότι πήγαν απροετοίμαστοι και χωρίς ποσοτικοποιημένα δεδομένα στη συνάντηση με την τρόικα και δέχτηκαν τις παρατηρήσεις της Βελκουλέσκου και των άλλων τροϊκανών (την έλλειψη ποσοτικοποιημένων δεδομένων την παραδέχτηκε και ο Τσακαλώτος στη δήλωση που έκανε). Ο Τσίπρας θύμισε στους υπουργούς του ότι πρέπει να κινηθούν γρήγορα, γιατί επείγει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν τα τέλη του χρόνου (από 1.1.2016 αρχίζει να ισχύει το νέο καθεστώς, βάσει του «μοντέλου Κύπρου»).

M' αυτά δε θέλουμε να πούμε πως η εμπλοκή στο θέμα των «κόκκινων δανείων» είναι εικονική. Πραγματική είναι, αφού η κυβέρνηση θέλει να βάλει τον πήχυ για τους πλειστηριασμούς όσο γίνεται πιο ψηλά, ενώ η τρόικα αδιαφορεί για τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες της κυβέρνησης. Οπως όλα δείχνουν, όμως, αυτή η πρώτη τριήμερη επίσκεψη της τρόικας δεν είναι τελική αλλά προκαταρκτική. Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων μπορεί να περιμένει κάμποσες μέρες, αφού προηγουμένως ρυθμιστούν όλα τα υπόλοιπα θέματα, με πρώτο το Ασφαλιστικό. Ούτε η υποδόση των 2 δισ. εξαρτάται από τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Εξαρτάται από τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται (όσα έμειναν εκτός πολυνομοσχέδιου θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα και εγκυκλίους). Ο Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η δόση θα εγκριθεί «μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας», ενώ ανάλογη εκτίμηση έκανε στις Βρυξέλλες και ο αντιπρόεδρος της Κομι-   σιόν Ντομπρόβσκις. Με την ψήφιση του Ασφαλιστικού, θ' ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση και της άλλης υποδόσης (1 δισ.), αλλά για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να συμφωνηθεί και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Τότε η τρόικα θα κάνει συνολική έκθεση για να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση.

Πώς θα λυθεί; Αν βρισκόμασταν στον Γενάρη ή στον Απρίλη ή ακόμα και στον Ιούνη, όταν πήγαινε σύννεφο η παραμύθα της «δημιουργικής ασάφειας» και της «σκληρής διαπραγμάτευσης», θα δικαιολογούνταν κάποιος να έχει ερωτηματικά και διάθεση αναμονής. Εχουν, όμως, μεσολαβήσει ο Ιούλης και ο Αύγουστος, οπότε κάθε αμφιβολία ανήκει στη σφαίρα της πολιτικής βλακείας ή της πολιτικής απατεωνιάς. Θα γίνει αυτό που θέλουν οι δανειστές. Μπορεί ο πήχυς να μην μπει στο επίπεδο που προτείνει αυτή τη στιγμή η τρόικα (δεν είναι κι αυτοί άπειροι, για να κατέβουν με την πρώτη), αλλά θα μπει σε σημείο που να διευκολύνει την έλευση των distress funds. Πρέπει να τους δώσουν «ψωμί» (δηλαδή κέρδος), για να έρθουν να αγοράσουν πακέτα «κόκκινων» δανείων και να διευκολύνουν έτσι την εξυγίανση του χαρτοφυλάκιου των τραπεζών.

Οσο για τον Κατρούγκαλο, άκουσε την τρόικα να του λέει ότι δεν έχει αντίρρηση να φτιάξει ό,τι ασφαλιστικό σύστημα γουστάρει, φτάνει να τους φέρει ποσοτικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι πιάνονται οι στόχοι του Μνημόνιου. Εμεινε μετεξεταστέος, ήταν να ξαναπάει χτες (Παρασκευή), αλλά δεν νομίζουμε ότι είναι έτοιμος. Ετσι, θα χρειαστεί να τα ξαναπεί με τα τεχνικά κλιμάκια που θα μείνουν στην Αθήνα. Αλλωστε, την τελική διαπραγμάτευση και για το Ασφαλιστικό θα την κάνει ο Τσακαλώτος, όχι αυτός. Αυτός θα εισπράξει το κόστος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο