Νομιμοποιούν το εβαπορέ γάλα στην παρασκευή γιαουρτιού

Κοινή Υπουργική Απόφαση των Ε. Τσακαλώτου και Μ. Μπόλαρη καταργεί το άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) και νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού. Η συγκεκριμένη διάταξη του ΚΤΠ επέτρεπε τη χρήση μόνο νωπού γάλακτος και απαγόρευε την προσθήκη πρωτεΐνης γάλακτος. Εδώ και χρόνια οι γαλακτοβιομηχανίες παράγουν γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (ακόμα και γάλα που το βαφτίζουν «νωπό») χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες εβαπορέ γάλακτος, το οποίο εισάγουν. Επειδή, δε, το εβαπορέ γάλα αραιώνεται με ικανή ποσότητα νερού, καθίσταται αναγκαία και η προσθήκη πρωτεΐνης γάλακτος (από τα υπολείμματα τυρόγαλου) προκειμένου να παραχθεί γιαούρτι. Αυτή την παράνομη πρακτική, μπροστά στην οποία οι πολιτικές ηγεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκαναν τα στραβά μάτια, έρχεται να νομιμοποιήσει η ΚΥΑ των Τσακαλώτου-Μπόλαρη.

Το σχέδιο της ΚΥΑ συνέταξαν υπηρεσιακοί παράγοντες ομάδας εργασίας που συγκρότησε με απόφασή του ο Β. Αποστόλου, για να συντάξει τα νομικά κείμενα που προβλέπονται ως προαπαιτούμενα από την περιβόητη Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.  Από την πολιτική ηγεσία του ΥΑΑΤ την ΚΥΑ θα υπογράψει (αν δεν την υπέγραψε ήδη) ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Μπόλαρης, ενώ η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ανατέθηκε στον γενικό γραμματέα Χαρ. Κασίμη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και κρατιούνται σκόπιμα στο σκοτάδι.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των κτηνοτρόφων αυτή την περίοδο περιορίζονται σε συνεντεύξεις Τύπου και στην επίδοση εγγράφων, που αποκαλύπτουν ότι οι Τσιπροκαμμένοι μεθοδεύουν την καταστροφή του ελληνικού γιαουρτιού.

Στο σχέδιο της ΚΥΑ για το γιαούρτι, γράφουν ανοιχτά πλέον ότι στην παρασκευή γιαουρτιού θα χρησιμοποιείται γάλα, γενικά, και όχι νωπό γάλα. Επικαλούνται τον Κανονισμό 1308/2013, ενώ στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Β. Αποστόλου (και όχι του Μ. Μπόλαρη) επικαλούνται την Εργαλειοθήκη  του ΟΟΣΑ, γράφοντας: «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την αγορά του γιαουρτιού, από το ΥΠΑΑΤ δόθηκαν οι εξής διευκρινήσεις: Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον  αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση  στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ… Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ  δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της ΕΕ που λήγει στις 19 Μαϊου 2016» (η επισήμανση δική μας). Το Δελτίο Τύπου το σχολιάζουμε σε διπλανή στήλη.

Ο Β. Αποστόλου ισχυρίστηκε στις 5 Απρίλη, ότι οι «διαπραγματεύσεις» με τους τροϊκανούς συνεχίζονται, ενώ ο Χαρ. Κασίμης στις 6 Απρίλη, άφησε να εννοηθεί ότι η «διαπραγμάτευση» ολοκληρώθηκε). Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε πανικό μετά την αποκάλυψή  ότι οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν παράνομα, σε μαζική κλίμακα, εβαπορέ γάλα και πρωτεΐνη γάλακτος στην παρασκευή του γιαουρτιού και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.


Η ΦΑΓΕ παραδέχεται ανοιχτά ότι παράγει γιαούρτι με εβαπορέ γάλα

Ξεσαλωμένοι γαλακτοβιομήχανοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια