Η συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ Πισώπλατο χτύπημα και υπονόμευση της Παλαιστινιακής υπόθεσης
“Ειρηνευτική συμφωνία» με στόχο την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων και την αναβολή των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης τμήματος της Δυτικής Οχθης ανακοίνωσαν Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Σε κοινό τριμερές ανακοινωθέν αναφέρεται πως το επόμενο διάστημα ΗΑΕ και Ισραήλ θα υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία για σύναψη διπλωματικών σχέσεων, άνοιγμα πρεσβειών, την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων, διεύρυνση και συνεργασία των διμερών σχέσεων σε Ενέργεια, οικονομία, τουρισμό και ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση για αναβολή των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης μέρους της Δυτικής Όχθης, αναφέρεται επί λέξει: «Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Τραμπ με την υποστήριξη των ΗΑΕ, το Ισραήλ θα παύσει την ανακήρυξη κυριαρχίας σε περιοχές που περιγράφονται στο Όραμα του Προέδρου για την Ειρήνη και θα εστιάσει στις προσπάθειες για διεύρυνση των σχέσεων με άλλες χώρες του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ έχουν την πεποίθηση πως είναι εφικτές και άλλες τέτοιες διπλωματικές εξελίξεις με άλλες χώρες και θα εργαστούν για την ευόδωση αυτού του στόχου». Η σύναψη συμφωνίας του Ισραήλ με τα ΗΑΕ δρομολογείται 26 χρόνια μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ιορδανία. Η προηγούμενη ήταν με την Αίγυπτο το 1979.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου μίλησε και αυτός για «ιστορική μέρα» και για «νέα εποχή που αρχίζει για τις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο». Ωστόσο, θόλωσε τα νερά για το κατά πόσο «αναστέλλονται τα σχέδια προσάρτησης» τμήματος της Δυτικής Όχθης.
Ερωτηθείς εάν υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, ο Νετανιάχου απάντησε πως υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ αποκαλώντας το «το πιο ρεαλιστικό σχέδιο από το 1967». Αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία προσδιορισμού τού τι θα μπορούσε να ήταν μία «παλαιστινιακή οντότητα», τονίζοντας πως ο Τραμπ «επέμενε μόνο σε προσωρινή παύση των σχεδίων προσάρτησης». «Ποτέ δεν θα προδώσω τα δικαιώματα στη γη μας», είπε, σε μία προφανή προσπάθεια να καθησυχάσει οργανώσεις Εβραίων εποίκων που πίεζαν για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών. Πρόσθεσε επίσης πως η συμφωνία με τα ΗΑΕ ήταν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμης προσπάθειας που είχε ξεκινήσει από το 2009, τονίζοντας πως πέτυχε αυτό που κάποιοι αμφισβητούσαν: Να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα προτού κάνει συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Ενδιαφέρον είχε και η πρώτη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργάς, που προσπάθησε να καθησυχάσει τους Παλαιστινίους λέγοντας πως η χώρα του κατάφερε, με αυτή την εξέλιξη, να εξουδετερώσει μία «ωρολογιακή βόμβα που απειλούσε τη λύση των δύο κρατών». Σε επόμενο σημείο πάντως προειδοποίησε το Ισραήλ ότι εάν επιχειρήσει προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, «θα σκοτώσει τις ελπίδες για ειρήνη».
Η είδηση της συμφωνίας προκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση της Παλαιστινιακής Αρχής που τη χαρακτήρισε «επικίνδυνη και δωρεάν ανταμοιβή της ισραηλινής κατοχής για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και τα εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού». Θεωρείται επίσης «προδοσία της Ιερουσαλήμ, του τεμένους Αλ Ακσα και του παλαιστινιακού αγώνα» και ζητήθηκε άμεσα η έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις. Επιπλέον, ανακλήθηκε άμεσα ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στο Αμπου Ντάμπι.
Παράλληλα, η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ και ΗΑΕ «δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό», συνιστά «λευκή επιταγή» για τη συνέχιση της κατοχής της Παλαιστίνης και ως εκ τούτου είναι «απορριπτέα και καταδικαστέα».
Την ίδια στιγμή μεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στη «συμφωνία ειρήνης» Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η συμφωνία, παρά τις υποσχέσεις για «πάγωμα» των νέων προσαρτήσεων, όπως προβλέπει το σχέδιο των ΗΠΑ, διαιωνίζει την ισραηλινή κατοχή. Στη συγκέντρωση στην πόλη Τούρμους Αγια, ανατολικά της Ραμάλα, συμμετείχαν όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις καθώς και διπλωμάτες από διάφορες χώρες, όπως από τη Νότια Αφρική, τη Μαλαισία κλπ, που έχουν καταγγείλει τη συμφωνία. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, που επιχείρησε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης να διαλύσει τη συγκέντρωση.
Η συμφωνία προκάλεσε αντιδράσεις από πολλές δυνάμεις που εμπλέκονται
στην Μέση Ανατολή, καθώς δημιουργούνται όροι αναδιάταξης συσχετισμών και
συμμαχιών και ανάκαμψης του ρόλου των ΗΠΑ.
Η Τουρκία δήλωσε πως “η
ιστορία δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρέσει ποτέ την υποκριτική
συμπεριφορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων”.
Από την πλευρά του το
Ιράν δήλωσε πως η συμφωνία είναι “επικίνδυνη και παράνομη. Το επαίσχυντο
μέτρο του Αμπού Ντάμπι να φθάσει σε συμφωνία με το σιωνιστικό
ψευδοκαθεστώς, είναι μία επικίνδυνη κίνηση και τα ΗΑΕ και τα άλλα κράτη
που την υποστήριξαν θα είναι υπεύθυνα για τις συνέπειές της. Είναι μία
πισώπλατη μαχαιριά στους Παλαιστινίους και θα ενισχύσει την περιφερειακή
ενότητα απέναντι στο σιωνιστικό καθεστώς”.
Στο μεταξύ, η συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ συζητήθηκε και σε συνομιλία που είχε ο Νετανιάχου με τον Πούτιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η Μόσχα σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού ζητήματος και ελπίζει ότι η συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ θα συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Την ίδια στιγμή, τα αμερικανικά σχέδια για τη «σταθερότητα της περιοχής» συζήτησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, σε μία ακόμα περιοδεία που έκανε, με επαφές σε Ισραήλ, Σουδάν, Μπαχρέιν, Ομάν αλλά και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με «οδηγό» την πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ο Πομπέο εστίασε στην ανάγκη και άλλες αραβικές χώρες να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, εκφράζοντας έτσι τις προσδοκίες που έχει η Ουάσιγκτον για έναν συσχετισμό δυνάμεων πιο ευνοϊκό προς τα δικά της σχέδια.
Γίνεται φανερό πως η συμφωνία αυτή ενισχύει τα σχέδια ΗΠΑ-Ισραήλ για την συγκρότηση ενός μετώπου ενάντια στο Ιράν και τους συμμάχους του, με την συμμετοχή όλο και περισσότερων αραβικών χωρών, που πλέον δεν βλέπουν το Ισραήλ ως εχθρό σε σχέση και με το παλαιστινιακό, αλλά ως σύμμαχο και συνεργάτη. ΗΠΑ και Ισραήλ καταφέρνουν να πλασάρουν σε πρώτο πλάνο την λεγόμενη Ιρανική απειλή, στις προτεραιότητες μιας σειράς αραβικών χωρών και να υποβιβάσουν το παλαιστινιακό που για δεκαετίες ήταν το υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα στην Μέση Ανατολή. Σίγουρα οι παλαιστίνιοι βγαίνουν λαβωμένοι από την πισώπλατη αυτή μαχαιριά από αραβικές χώρες. Η εξέλιξη αυτή κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσει. Αντίθετα οξύνει τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, ρίχνοντας “λάδι στη φωτιά” σε ένα εύφλεκτο και επικίνδυνο περιβάλλον
Σχόλια