Ολαφ όλα δικά σου

 

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ο μηχανισμός προπαγάνδας της ΝΔ ανέσυρε την «ανάλυση» Βαρουφάκη για το σχέδιο «Δήμητρα». Του έδωσε, μάλιστα, μεγάλη σημασία, όπως αποδεικνύεται από την ανάμιξη του ίδιου του Μητσοτάκη στην τρομο-προπαγάνδα.

Προσπαθούν να τρομάξουν τους «νοικοκυραίους» προαναγγέλλοντας σεισμούς, λιμούς και καταπόντισμούς έτσι και ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, γιατί –όπως λένε- Τσίπρας και Ανδρουλάκης έχουν συνεννοηθεί ήδη και θα βάλουν υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη, που θα ξανακλείσει τις τράπεζες, θα φέρει capital controls και θα επιστρέψει στη δραχμή που θα τη λέει Δήμητρα.

Ο Βαρουφάκης απάντησε ψύχραιμα, σημειώνοντας ότι διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΜέΡΑ25. Πράγματι τις διαστρεβλώνουν, γιατί ο Βαρουφάκης, με τη… σεμνότητα που τον διακρίνει, είπε πως το «Δήμητρα» είναι «ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών, ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ, για χρήση εντός του ευρώ», το οποίο «θα έπρεπε να το έχει κι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία», για να το χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση κρίσης! Προφανώς, οι ηγήτορες των ιμπεριαλιστικών χωρών είναι οικονομικά αγράμματοι και καλά θα έκαναν να φωνάξουν τον Γιάνη να τους κάνει μερικά μαθήματα για να ξεστραβωθούν.

«Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα “Δήμητρα” θα μειώσει το κόστος της κρίσης, θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει. Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα “Δήμητρα” θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος» είπε ο Βαρουφάκης στην ΚΕ του κόμματός του. Και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να μην έχουμε τέτοιο σχέδιο; Είναι δυνατόν να μην έχουμε σχέδιο για να συνεχίζουν απρόσκοπτα οι συναλλαγές αν οι τράπεζες πάθουν Credit Suisse ή σε περίπτωση που το ευρώ διαλυθεί ή που η ΕΚΤ τραβήξει τη ρευστότητα για να συνεχιστεί η λεηλασία στο διηνεκές;».

Πρόκειται για μια… βελτιωμένη εκδοχή του περιβόητου ΙΟU, της μπουρδολογίας του Βαρουφάκη όταν (υποτίθεται πως) διαπραγματευόταν με την τρόικα, ενώ είχε ήδη (από τον Φλεβάρη του 2015) υπογράψει το προσχέδιο του τρίτου Μνημόνιου. Τώρα, παρουσιάζει τη μπουρδολογία όχι ως σχέδιο άμεσης εφαρμογής αλλά ως «πολεμικό οικονομικό σχέδιο», που πρέπει να είναι έτοιμο, στην καβάντζα, για ώρα ανάγκης.

Δεν ήξερε ο Βαρουφάκης ότι η προπαγάνδα της ΝΔ θα αρπαζόταν από τη «Δήμητρα» για να κάνει πολιτική σπέκουλα; Νομίζουμε πως το ήξερε. Και πως δεν είναι τόσο ο ναρκισσισμός του που τον έκανε να ξαναρχίσει τη μπουρδολογία του… παγκόσμιου οικονομολόγου όσο η πολιτικάντικη κουτοπονηριά. Ναι, υπάρχει κόσμος που έχει μείνει ακόμα στην «κάτω πλατεία», εκεί που με τέτοιες μπαρούφες έχτισε την πολιτική καριέρα του ο Μπαρουφάκης, αρπάζοντας μια ευκαιρία εντελώς ανέλπιστη γι’ αυτόν. 

Αυτός ο κόσμος, βουτηγμένος στις αυταπάτες και στην άγνοια, νομίζοντας πως μέσα στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξουν φιλολαϊκές διαχειριστικές πολιτικές, φετιχοποιώντας το νόμισμα και θεωρώντας πως η λύση βρίσκεται στη νομισματική πολιτική και όχι στην ανατροπή του καπιταλισμού, αποτελεί τον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων του βαρουφάκειου μορφώματος.

Γι’ αυτό και τους πουλάει και ολίγη «Δήμητρα» στην καβάντζα, για να δείξει πως είναι μεν έτοιμος να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βρίσκεται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ με τις διαχειριστικές προτάσεις του. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άνοιξε μέτωπο με τον Βαρουφάκη. Δεν είναι καιρός για τέτοια τώρα. Κατήγγειλε τον Μητσοτάκη για κινδυνολογία, ενώ στελέχη του υποστήριξαν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απόψεις σαν του Βαρουφάκη, ο Τσίπρας δε θα πήγαινε να συναντήσει τον Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Εμμέσως πλην σαφώς, ομολογούν πως ο Τσίπρας έγινε δεκτός από τον Σολτς για να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να διαταράξει τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική που χαράζουν το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και οι Βρυξέλλες. Ποια είναι αυτή η πολιτική; Η Κομισιόν έχει ήδη παρουσιάσει τις θέσεις της, που συνιστούν μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και ακόμη πιο σφιχτό έλεγχο των Βρυξελλών επί των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο