Συνένοχες οι ΗΠΑ για τη σφαγή στη Γάζα

 


“Ο φρικιαστικός χαρακτήρας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση – ηθικά ή νομικά – αυτό που έχει κάνει το Ισραήλ στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, με περισσότερους από 18.000 νεκρούς σε διάστημα 60 ημερών. Τίποτα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία παιδιών σε βιομηχανική κλίμακα. Αυτό με το οποίο εμπλέκεται το ισραηλινό κράτος έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε βασική αρχή της αναλογικότητας ή της νομιμότητας. Τα εγκλήματα του ίδιου του Ισραήλ επισκιάζουν αυτά της Χαμάς και των άλλων ομάδων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο Μπάιντεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, προβάλλοντας τη χιλιοειπωμένη και στρεβλή αντίληψή τους για το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα»”.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί το αμερικανικό περιοδικό “Ίντερσεπτ”, για τη στάση της στην ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας σε άρθρο του Τζέρεμι Σκαχίλ (11.12.23)

Όπου τονίζονται οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, με αποκορύφωμα το “βέτο” στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της περασμένης Παρασκευής σε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με αποτέλεσμα “ο πόλεμος εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας [να] είναι μια κοινή επιχείρηση ΗΠΑ-Ισραήλ”.

Τονίζεται η υποκρισία των ισχυρισμών των ΗΠΑ ότι ενδιαφέρονται για την προστασία των αμάχων της Γάζας, αφού πέρα από την πολιτική στήριξη και κάλυψη, εξοπλίζουν το Ισραήλ, με τελευταίο περιστατικό την πώληση 13.000 βλημάτων αρμάτων μάχης, για την οποία μεθόδευσαν να παρακαμφθεί η έγκριση του Κογκρέσου.

Επισημαίνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος:

” Οι ΗΠΑ δεν έχουν απλώς προμηθεύσει το Ισραήλ με πρόσθετα όπλα και υποστήριξη πληροφοριών, αλλά και πρόσφερε επίσης κρίσιμη πολιτική κάλυψη για την εκστρατεία της καμένης γης για την εξόντωση της Γάζας ως παλαιστινιακού εδάφους. Δεν έχει σημασία τι λόγια ανησυχίας και προσοχής ξεχύθηκαν από τα στόματα των διοικητικών στελεχών όταν όλες οι ενέργειές τους είχαν στόχο την αύξηση του θανάτου και της καταστροφής…”

“Όλα όσα γνωρίζουμε για την 50χρονη ιστορία του Μπάιντεν στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των χειρότερων εγκλημάτων και καταχρήσεων του Ισραήλ οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ο Μπάιντεν θέλει η καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ —με περισσότερα από 7.000 παιδιά νεκρά— να συνεχιστεί ως έχει….Η προπαγάνδα από την κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν κατά καιρούς τόσο ακραία που ακόμη και ο ισραηλινός στρατός πρότεινε να χαμηλώσουν κάπως τους τόνους. Ο Μπάιντεν υποστήριξε ψευδώς ότι είδε εικόνες «τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν παιδιά» και στη συνέχεια μετέδωσε εν γνώσει του αυτόν τον μη επαληθευμένο ισχυρισμό ως γεγονός – παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων του – και αμφισβήτησε δημόσια τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων αμάχων. Τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο, ούτε μπορεί να αποδοθεί στην τάση του προέδρου να υπερβάλλει ή να πέφτει σε γκάφες”.

Σχετικά με την επιχειρηματολογία ΗΠΑ- Ισραήλ που επιχειρεί να δικαιολογήσει το συνεχιζόμενο έγκλημα στη Γάζα επισημαίνει: “Αν εφαρμόσουμε αυτό το σκεπτικό – που προωθείται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ – στα 75 χρόνια ιστορίας πριν από τις 7 Οκτωβρίου, πόσες φορές σε όλη αυτή την περίοδο οι Παλαιστίνιοι θα είχαν «δικαιωθεί» να σφαγιάσουν χιλιάδες Ισραηλινά παιδιά, να επιτεθούν συστηματικά στα νοσοκομεία τους και στα σχολεία; Πόσες φορές θα είχαν ενεργήσει σε «αυτοάμυνα» καθώς ισοπεδώνοντας ολόκληρες γειτονιές σε ερείπια, μετατρέποντας τις πολυκατοικίες που κάποτε οι Ισραηλινοί πολίτες αποκαλούσαν σπίτι τους σε τσιμεντένιους τάφους;” 

Για ποιο λόγο υπάρχουν τα περιθώρια, με τέτοια άνεση να δικαιολογείται η στάση του Ισραήλ;  ” Επειδή οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να επιφέρουν τέτοια καταστροφή στο Ισραήλ και στο λαό του. Δεν έχουν στρατό, ναυτικό, αεροπορία, ισχυρά κράτη που να τους προμηθεύουν το πιο σύγχρονο και θανατηφόρο στρατιωτικό υλικό. Δεν έχει εκατοντάδες πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ μπορεί να κάψει τη Γάζα και τον λαό της, επειδή οι ΗΠΑ το διευκολύνουν, πολιτικά και στρατιωτικά.” 

Παιχνίδια τρόμου

Ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί, συνεπικουρούμενοι από την κυβέρνηση και τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ, ότι ενδιαφέρονται για τη ζωή και την ασφάλεια των Παλαιστινίων αμάχων, με βασικό επιχείρημα ότι ειδοποιούνται να εκκενώσουν περιοχές που θα χτυπηθούν:

“Την 1η Δεκεμβρίου, το Ισραήλ κυκλοφόρησε έναν διαδραστικό χάρτη της Γάζας που τη χωρίζει σε εκατοντάδες αριθμημένες ζώνες. Στην αραβική ιστοσελίδα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ενθάρρυνε τους κατοίκους της Γάζας να σαρώσουν έναν κωδικό QR για να κατεβάσουν τον χάρτη και να παρακολουθήσουν τα κανάλια των IDF για να γνωρίζουν πότε πρέπει να εκκενωθούν σε διαφορετική ζώνη για να αποφύγουν τη δολοφονία τους από ισραηλινές βόμβες ή χερσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δυστοπικό τηλεοπτικό παιχνίδι του Netflix που παράγεται από το Ισραήλ, με συμμετέχοντες που δεν έχουν επιλογή να εξαιρεθούν. Και τη λανθασμένη εικασία να έχει αποτέλεσμα εσάς και τα παιδιά σας να ακρωτηριαστούν ή να σκοτωθούν. Σε ένα βασικό επίπεδο, είναι τραγελαφικό να πούμε σε έναν εγκλωβισμένο πληθυσμό που έχει περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή, νερό, υγειονομική περίθαλψη ή στέγαση – και του οποίου οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο έχουν επανειλημμένα κλείσει – να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να κατεβάσουν έναν χάρτη επιβίωσης από μια στρατιωτική δύναμη που τους τρομοκρατεί.”

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ισραηλινός στρατός (IDF) έστειλε μηνύματα SMS μόλις 10 λεπτά πριν από την επίθεση. Ένα τέτοιο μήνυμα έγραφε: «Οι IDF θα ξεκινήσουν μια συντριπτική στρατιωτική επίθεση στην περιοχή κατοικίας σας με στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Σύμφωνα με τον Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζονται «σαν ανθρώπινα φλιπεράκια – που εξοστρακίζονται ανάμεσα σε όλο και μικρότερα κομμάτια του νότου, χωρίς κανένα από τα βασικά για την επιβίωση».

Στην αδυναμία τους να δικαιολογήσουν το αυξανόμενο ύψος των απωλειών των Παλαιστινίων, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι πρόθεση του Ισραήλ είναι να προστατέψει τους αμάχους, οι Αμερικανοί ιθύνοντες διατείνονται ότι οι καλές προθέσεις δεν έχουν πάντοτε το επιθυμητό αποτέλεσμα υπάρχουν οι δηλώσεις πολλών Ισραηλινών αξιωματούχων και νομοθετών ότι πρόθεσή τους είναι να στραγγαλίσουν συλλογικά τους Παλαιστίνιους της Γάζας υποχρεώνοντάς τους σε υποταγή, θάνατο ή φυγή.

Ο αρθρογράφος του “Ίντερσεπτ” επικαλείται πρόσφατη ερευνητική έκθεση των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης 972 και Local Call:  “Η ιστορία, βασισμένη σε συνεντεύξεις με επτά ισραηλινές στρατιωτικές πηγές και πηγές πληροφοριών, περιέγραψε λεπτομερώς πώς το Ισραήλ γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό των αμάχων που βρίσκονταν στα κτίρια που χτυπά και κατά καιρούς σκότωσε εν γνώσει του εκατοντάδες Παλαιστίνιους πολίτες για να σκοτώσει έναν ανώτατο διοικητή της Χαμάς. «Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία», είπε μια ισραηλινή πηγή. «Όταν ένα 3χρονο κορίτσι σκοτώνεται σε ένα σπίτι στη Γάζα, είναι επειδή κάποιος στο στρατό αποφάσισε ότι δεν ήταν μεγάλη υπόθεση να σκοτωθεί — ότι ήταν ένα τίμημα που άξιζε να πληρωθεί για να χτυπήσει [άλλο ] στόχος. Δεν είμαστε η Χαμάς. Δεν είναι τυχαίοι πύραυλοι. Όλα είναι σκόπιμα. Γνωρίζουμε ακριβώς πόσες παράπλευρες ζημιές υπάρχουν σε κάθε σπίτι».

Δεν τους πιστεύουν πια ακόμα και ΜΜΕ που δέχονταν τα ψέμματά τους

Ενδιαφέρουσα είναι η κριτική των συστημικών ΜΜΕ προερχόμενη από αμερικανικό Μέσο:

“Καθώς το Ισραήλ δυναμώνει τη δολοφονική μηχανή του, διαψεύδοντας όλες τις δηλώσεις του Μπλίνκεν, συνεχίζει να διεξάγει έναν πόλεμο προπαγάνδας που συνάδει με την κυρίαρχη εκστρατεία μαζικών δολοφονιών του. Κανένα ψέμα δεν είναι πολύ άσεμνο για να δικαιολογήσει τη χονδρική σφαγή ανθρώπων που ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ αποκάλεσε «ανθρώπινα ζώα». Σύμφωνα με αυτή την εκστρατεία, δεν υπάρχουν παλαιστίνια παιδιά, παλαιστινιακά νοσοκομεία, παλαιστινιακά σχολεία. Ο ΟΗΕ είναι η Χαμάς. Οι δημοσιογράφοι είναι η Χαμάς. Οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας είναι η Χαμάς. Οτιδήποτε και όλοι όσοι διαφωνούν με το παραμικρό με τη γενοκτονική αφήγηση είναι η Χαμάς.

Καταλαβαίνει κανείς ότι το Ισραήλ έχει συνηθίσει,  πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης να δέχονται τα ψέματά του – ανεξάρτητα από το πόσο εξωφρενικά ή ποταπά είναι- όταν τους μιλά για Παλαιστίνιους. Αλλά ακόμη και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία με μακρά ιστορία προώθησης της αφήγησης του Ισραήλ ανεξέλεγκτα έχουν αγγίξει την δυσπιστία. Όχι επειδή έχουν αλλάξει στάση, αλλά επειδή η ισραηλινή προπαγάνδα είναι τόσο φαρσοκωμωδία που θα ήταν ντροπιαστικό να προσποιηθούν ότι είναι διαφορετικά.” 

Παρατίθεται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με το γνωστό διασυρμό απογυμνωμένων Παλαιστινίων κρατουμένων, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για “τρομοκράτες”.

“Αυτοί οι ισχυρισμοί, επίσης, κατέρρευσαν κάτω από τον πιο ελάχιστο έλεγχο: Μερικοί από τους άνδρες έχουν αναγνωριστεί ως δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων, υπάλληλοι του ΟΗΕ. Σε ένα ιδιαίτερα γελοίο κομμάτι προπαγάνδας, ένα βίντεο που γυρίστηκε από στρατιώτες των IDF και διανεμήθηκε στο Διαδίκτυο απεικόνιζε γυμνούς Παλαιστίνιους αιχμαλώτους να αφήνουν τα υποτιθέμενα τουφέκια τους”.


 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mark Regev υπερασπίστηκε την πρακτική της απογύμνωσης των κρατουμένων, επικαλούμενος τη θερμότητα του κλίματος:  «Θυμηθείτε, είναι η Μέση Ανατολή και είναι πιο ζεστά εδώ. Ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας που έχει ήλιο, το να σας ζητήσουν να βγάλετε το πουκάμισό σας μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου», είπε ο Ρεγκέβ στο Sky News. «Αναζητούμε ανθρώπους που θα είχαν κρύψει όπλα, ειδικά βομβιστές αυτοκτονίας με εκρηκτικά γιλέκα». Ο Ρεγκέβ ρωτήθηκε για αυτή τη σαφή παραβίαση της απαγόρευσης της Συνθήκης της Γενεύης κατά της δημοσίευσης βίντεο αιχμαλώτων πολέμου. «Δεν είμαι εξοικειωμένος με αυτό το επίπεδο διεθνούς δικαίου», είπε, προσθέτοντας (σαν να έχει σημασία) ότι δεν πίστευε ότι τα βίντεο διανεμήθηκαν από επίσημες ισραηλινές πηγές. «Πρόκειται για ηλικιωμένους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν σε μια ζώνη μάχης», είπε.

 Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, “από τους εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που φωτογραφήθηκαν με χειροπέδες στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες, περίπου το 10 με 15 τοις εκατό είναι στελέχη της Χαμάς ή ταυτίζονται με την οργάνωση“, με βάση πληροφορίες από την ισραηλινή ασφάλεια. Το Ισραήλ δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του ότι ακόμη και αυτή η υποτιθέμενη μικρή δεξαμενή των απογυμνωμένων αιχμαλώτων ήταν αντάρτες της Χαμάς.

 

Το συμπέρασμα του αρθρογράφου είναι ότι η ύπαρξη και η δράση της Χαμάς δεν είναι ο στόχος, αλλά το πρόσχημα για την ανθρωποσφαγή της Γάζας.

Επικαλείται το ρόλο που έπαιξε ο σημερινός ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου στην επικράτηση της ισλαμιστικής οργάνωσης, τον οποίο έχουμε αναδείξει σε άλλες αναρτήσεις μας, με αποκορύφωμα τη ρητή δήλωσή του το 2019 στο συνέδριο του κυβερνητικού κόμματος “Λικούντ” :

“Όποιος θέλει να εμποδίσει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς και τη μεταφορά χρημάτων στη Χαμάς”. 

Η επικράτηση των Ισλαμιστών, πέρα από την ευθεία και ομολογημένη στήριξή τους ενισχύθηκε και από τις άθλιες συνθήκες με τις οποίες ζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, απογυμνωμένοι από κάθε θεμελιώδες δικαίωμα. Και με κάθε πράξη αντίστασης να δαιμονοποιείται ως “τρομοκρατική”, ακόμη και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Και ενώ είναι δεδομένη η πιο πάνω στρατηγική Νετανιάχου που συνέβαλε στην επικράτηση των Ισλαμιστών, η αμερικανο-ισραηλινή πλευρά, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, προχωρά και σε καταλογισμό συλλογικής ευθύνης στα δύο εκατομμύρια του παλαιστινιακού πληθυσμού, επειδή ανέχεται και δεν ανατρέπει την κυβέρνηση της Χαμάς, η οποία επιβλήθηκε πραξικοπηματικά το 2007.

Χαρακτηριστικό της λογικής απόδοσης συλλογικής ευθύνης στους Παλαιστινίους της Γάζας είναι και η δήλωση του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στις 13 Οκτωβρίου: “Είναι ένα ολόκληρο έθνος εκεί έξω που είναι υπεύθυνο…Δεν είναι αλήθεια αυτή η ρητορική ότι οι άμαχοι δεν γνωρίζουν, δεν εμπλέκονται. Δεν είναι απολύτως αλήθεια. Θα μπορούσαν να είχαν ξεσηκωθεί. Θα μπορούσαν να είχαν πολεμήσει εναντίον αυτού του κακού καθεστώτος που κατέλαβε τη Γάζα με ένα πραξικόπημα”.

Στη λογική αυτή απαντά ο αρθρογράφος του “Ίντερσεπτ”:

“Η ιδέα ότι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας θα μπορούσαν να τερματίσουν όλα τα δεινά τους ανατρέποντας τη Χαμάς είναι εξίσου ανιστορική και ψευδής με τους συχνά επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς ότι ο πόλεμος κατά της Γάζας θα τελείωνε εάν η Χαμάς παραδοθεί και απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους. «Κοιτάξτε, αυτό θα μπορούσε να τελειώσει αύριο», είπε ο Μπλίνκεν στις 10 Δεκεμβρίου. «Αν η Χαμάς έβγαινε από το δρόμο των αμάχων αντί να κρυφτεί πίσω τους, αν άφηνε τα όπλα της, αν παραδινόταν». Αυτό, φυσικά, είναι χαζό ψέμα. Με ή χωρίς τη Χαμάς, ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων θα διαρκούσε ακριβώς λόγω του Blinken και των ομοίων του στην ιθύνουσα τάξη και στους δικομματικούς κύκλους που κατευθύνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ”.

Για να συμπεράνει ότι:

“Έχει γίνει αναμφισβήτητα σαφές τους τελευταίους δύο μήνες ότι δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο πλευρές σε αυτό το σόου τρόμου. Χωρίς αμφιβολία, οι δράστες που έκαναν τη φρίκη εναντίον Ισραηλινών αμάχων στις 7 Οκτωβρίου θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Αλλά δεν είναι αυτό το αντικείμενο αυτής της συλλογικής επιχείρησης δολοφονίας. Και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να σταματήσουν να προσποιούνται ότι είναι…Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι —και ο Μπάιντεν προσωπικά δεν υπήρξε ποτέ— εξωτερικός παρατηρητής ή φίλος που ενθαρρύνει τη μετριοπάθεια κατά τη διάρκεια μιας κατά τα άλλα δίκαιης σταυροφορίας. Τίποτα από αυτή τη σφαγή δεν θα συνέβαινε αν ο Μπάιντεν έδινε στις ζωές των Παλαιστινίων μεγαλύτερη αξία από τις ψευδείς αφηγήσεις του Ισραήλ και τους αιματηρούς εθνικιστικούς πολέμους εθνοκάθαρσης και αφανισμού που εμφανίζονται με τη συσκευασία της αυτοάμυνας. Πρέπει να τελειώνουμε με την παρωδία ότι πρόκειται για έναν ισραηλινό πόλεμο εναντίον της Χαμάς. Θα πρέπει να το ονομάσουμε αυτό που είναι: ένας κοινός πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον του λαού της Γάζας” .

” Το Ισραήλ μπορεί να κάψει τη Γάζα και το λαό της, επειδή οι ΗΠΑ το διευκολύνουν, πολιτικά και στρατιωτικά.

 ΠΗΓΗ: ” The Intercept”

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια