Η ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ-Βαριά αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος

 
Το πολυθρύλητο Eurogroup της 24ης Μάη τελείωσε χωρίς τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις των κυβερνητικών για το «κλείσιμο της αξιολόγησης» και τη «ρύθμιση» του χρέους.
Αντ’ αυτών, η συγκυβέρνηση εισέπραξε ένα κατεβατό υποσημειώσεων και αστερίσκων που παραπέμπουν σε νέες δεσμεύσεις, αλλά και τη μετατροπή της πολυαναμενόμενης δόσης των 10,3 δις €, σε τρίμματα υποδόσεων.
   Η απόφαση των επικυρίαρχων για το «κλείσιμο της αξιολόγησης», είναι ξεκάθαρη: «Μετά την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και υπό την αίρεση της έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο (Memorandum of Understanding - MoU) και τη δεύτερη δόση του προγράμματος». Κοντολογίς, η «αξιολόγηση» όχι μόνο δεν κλείνει αν δεν υπάρξουν εφαρμοστικοί νόμοι, αλλά προστίθενται και νέα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να «διορθωθούν», δήθεν, κάποιες «αδικίες». Όπως είναι το προφανές, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δόσης (7,5 δις € κατά τα τέλη Ιούνη), και αφού πρώτα μπουν σε εφαρμογή όλα τα «προαπαιτούμενα» (ιδιωτικοποιήσεις, εταιρική διακυβέρνηση στις τρά­πεζες, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσό­δων, Ενεργειακά, κ.α.), θα κατευθυνθεί εξ ολοκλήρου προς τους δανειστές-τοκογλύφους, από τους οποίους άλλωστε στήθηκε και η φάρσα της «ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
    Η δεύτερη υποδόση των 2,8 δις €,  θα είναι διαθέσιμη από το Σεπτέμβριο και τα ποσά θα εκταμιεύονται ανάλογα με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, δηλ. με υποδόσεις της υποδόσης, εάν και εφ’ όσον τηρούνται τα «ορόσημα» που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες (αλλαγή διοικήσεων), στη νέα πλήρως ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων και στις παρεμβάσεις στην αγορά Ενέργειας. Η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων αυτών θα γίνει από τους θεσμούς και η επικύρωση από το από Euro Working Group και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ένας νέος κύκλος τηλεδιασκέψεων, «διαπραγματεύσεων», παζαριών άνοιξε ήδη, με την κυβέρνηση Τσίπρα να υποτάσεται και πάλι στις απαιτήσεις των δανειστών. Όσο για το μεγάλο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπέμφθηκε στις καλένδες, μέσα σε ένα συνονθύλευμα προτάσεων, σχεδίων και υποσχέσεων, χωρίς κανείς να πιστεύει πως η χώρα μας θα μπορέσει ποτέ να το εξοφλήσει, παρά τις αιματηρές θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο λαός μας. Θυσίες που μεταφράζονται σε ασύλληπτη κλοπή εργατικής δύναμης, τεράστια ανεργία (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για το 2015, το 60% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έχασαν τη δουλειά τους), σύνθλιψη μισθών, μεροκάματων και συντάξεων, διάλυση της δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, ξεθεμελίωμα των Ασφαλιστικών Ταμείων, εκτόξευση της φορολογίας, φτωχοποίηση των εργατολαϊκών στρωμάτων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Και μέσα σ’ αυτή την κόλαση θα εξακολουθήσουν να ζουν τις επόμενες δεκαετίες, αν δεν υπάρξει αφύπνιση των λαϊκών δυνάμεων και αποτίναξη της ρεφορμιστικής σκουριάς, καθώς και των ξεπουλημένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος.
   Ήδη, με τις γνωστές πλέον ταχύρρυθμες διαδικασίες το πολυνομοσχέδιο-τερατούργημα, των 7.500 σελίδων, έγινε νόμος του κράτους μαζί με τις τροπολογίες του, και παρά τις πρωθυπουργικές κορώνες για τα «τελευταία δύσκολα μέτρα», εξακολουθεί να συμπληρώνεται μέρα τη μέρα με νέα επιβαρυντικά μέτρα, προκειμένου να αφαιμαχθούν από τα λαϊκά στρώματα συνολικά γύρω στα 6 δις €, εκτινάσσοντας στα ύψη την αντιλαϊκή φορολογία, νέων άμεσων και έμμεσων φόρων, ξεπουλώντας τα «κόκκινα» και «πράσινα» δάνεια στα κοράκια των ξένων funds, χαρίζοντας στο νέο «Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων», για 99 χρόνια, όλη συλλήβδην τη δημόσια περιουσία και τέλος επιβάλλοντας έναν «κόφτη» για την αυτόματη επιβολή πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους των μνημονίων. Σημειώνουμε πως από τις περικοπές αποκλείσθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλ. οι εξοπλιστικές δαπάνες και οι δαπάνες για την εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων από ντόπια και ξένα μονοπώλια που θα «δραστηριοποιηθούν» και θα «επενδύσουν» στους τομείς των Κατασκευών, της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να «πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους», όπως ειπώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών.
   Τέλος, να προστεθεί πως οι άμαζες κινητοποιήσεις-συγκεντρώσεις που συγκάλεσαν οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κατά την ημέρα ψήφισης του Ν/σ, έδωσαν την αναγκαία υπόσταση στην κυβέρνηση Τσίπρα να μπορεί να επικαλείται τη «σιωπηρή πλειοψηφία» που αποδέχεται δήθεν τα νέα δρακόντεια μέτρα. Παράλληλα, σε μία νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ολοκληρώθηκε την περασμένη Τερτάρτη η ψήφιση της τροπολογίας για καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος (off shore).
    Ό ήδη σκοτεινός ορίζοντας μαυρίζει ακόμα περισσότερο με τις επικείμενες «διαπραγματεύσεις» για τα Εργασιακά, την Ενέργεια, τις διοικήσεις τραπεζών, η αξιολόγηση των οποίων τοποθετείται για το Φθινόπωρο. Να τονίσουμε, πως για τα Εργασιακά θα ακολουθηθεί ο ευρωπαϊκός κανόνας των «βέλτιστων πρακτικών», δηλαδή ό,τι πάει να εφαρμοστεί στη Γαλλία, ξεσηκώνοντας ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Ολάντ-Βαλς. Ασφαλώς πρόκειται για ένα νέο Ν/σ που θα διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις, θα διευρύνει τα περιθώρια αυθαιρεσίας του κεφαλαίου, θα προσαρμόζει τα ωράρια εργασίας στις εκάστοτε ανάγκες της εργοδοσίας, θα αναβαθμίζει τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις Εργασίας (ακυρώνοντας παράλληλα τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας), διώκοντας τη συνδικαλιστική δράση, κατεδαφίζοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην αγορά Εργασίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια