ΚΚΕ: Ερώτηση για τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τη μετάδοση της ελονοσίας

Να πάρει μια σειρά μέτρων, έστω και τώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος μετάδοσης της ελονοσίας, ζητούν με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιανης Γκιόκας, Σάκης Βαρδαλής, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Κώστας Στεργίου. Ζητούν συγκεκριμένα να χρηματοδοτήσει και να στελεχώσει επαρκώς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί έστω και τώρα το πρόβλημα της μετάδοσης της ελονοσίας και άλλων ασθενειών από τα κουνούπια με τη διενέργεια άμεσα των αναγκαίων ψεκασμών στις περιοχές. Να πάρει όλα τα επιστημονικώς συνιστώμενα προληπτικά μέτρα για έλεγχο όλων όσων εισέρχονται στη χώρα και προέρχονται ή επισκέπτονται κράτη που ενδημεί η ελονοσία. Να εξοπλίσει τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με την αναγκαία υποδομή (κλιματιστικά, σίτες) και να χορηγήσει όλα τα απαραίτητα υλικά για μέτρα ατομικής προστασίας. 
Αναλυτικά, η Ερώτηση αναφέρει:
«Με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα ελονοσίας και το καθεστώς προσωρινής "καραντίνας", όσον αφορά την αιμοδοσία σε 12 δήμους της χώρας, αναδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη έγκαιρη και ολοκληρωμένη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα -πριν αυτό δημιουργηθεί- και να προφυλάξουν τον πληθυσμό από το ενδεχόμενο προσβολής του από τη νόσο.
Ο κίνδυνος για τη μετάδοση ελονοσίας συνδέεται απολύτως με την ύπαρξη των ανωφελών κουνουπιών. Από τη στιγμή που δεν πραγματοποιούνται έγκαιρα οι αναγκαίοι ψεκασμοί, η αναγκαία έρευνα και ταυτοποίηση των κουνουπιών, που δεν διατίθενται τα αναγκαία κονδύλια και δεν στελεχώνονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με το αναγκαίο προσωπικό και τα μέσα για να πραγματοποιηθούν, η αιτία παραμένει και το πρόβλημα αναπαράγεται, με επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων ακόμα και για την ζωή τους.
Το πρόβλημα της εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας αποτελεί χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υποβαθμίζει τα μέτρα για την Δημόσια Υγεία και την πρόληψη διότι οι δαπάνες γι' αυτά αντιμετωπίζονται ως "κόστος" που πρέπει να μειώνεται στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών, των αναθέσεων και των εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.
Σε μια σειρά περιοχές, όπως π.χ. στο Δήμο Μαραθώνα, υπάρχουν μεγάλες ελώδεις και βαλτώδεις εκτάσεις, υδροβιότοποι, λιμνάζοντα ύδατα λόγω των αγροτικών καλλιεργειών, που αντικειμενικά ευνοούν τη δραστηριότητα των κουνουπιών. Ιδιαίτερα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατάσταση γίνεται αφόρητη για τους κατοίκους αυτών των περιοχών και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν, όχι μόνο για μετάδοση ελονοσίας, αλλά και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το τσίμπημα των κουνουπιών.
Οι αυξημένοι κίνδυνοι, λόγω της μετακίνησης πληθυσμών από τις χώρες, που ενδημεί η ελονοσία ή και από αυτούς που τις επισκέπτονται, δε θα υπήρχαν εάν λαμβάνονταν όλα τα παραπάνω αναγκαία μέτρα των ψεκασμών και όλων των άλλων μέτρων, που υποδεικνύουν οι επιστήμονες και που στο παρελθόν αποδείχτηκαν αποτελεσματικά.
Ερωτάται ο υπουργός αν προτίθεται η κυβέρνηση:
  • Να χρηματοδοτήσει και να στελεχώσει επαρκώς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί έστω και τώρα το πρόβλημα της μετάδοσης της ελονοσίας κι άλλων ασθενειών από τα κουνούπια με τη διενέργεια άμεσα των αναγκαίων ψεκασμών στις περιοχές.
  • Να πάρει όλα τα επιστημονικώς συνιστώμενα προληπτικά μέτρα για έλεγχο όλων όσων εισέρχονται στη χώρα και προέρχονται ή επισκέπτονται κράτη που ενδημεί η ελονοσία.
  • Να εξοπλίσει τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με την αναγκαία υποδομή (κλιματιστικά, σίτες) και να χορηγήσει όλα τα απαραίτητα υλικά για μέτρα ατομικής προστασίας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο