Ο κινέζικος «Δρόμος του Μεταξιού» και η στάση της Ελλάδας
Στο Φόρουμ, που συμμετέχουν 40 ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων από όλες τις ηπείρους, καθώς και ηγέτες διεθνών Οργανισμών, μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, ο οποίος καλωσόρισε τους συνέδρους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Γκουτέρες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Λαγκάρντ, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Πούτιν, ως επίτιμος προσκεκλημένος του Φόρουμ, δείχνοντας έτσι τις στενές σχέσεις Ρωσίας – Κίνας. Ο Πούτιν, με συνέντευξή του σε κινεζικά ΜΜΕ, υποστήριξε ότι «οι χώρες μας πλησιάζουν την 70ή επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών τους σχέσεων, έχοντας τις καλύτερες σχέσεις στην ιστορία τους… Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής και επιτυχημένης δουλειάς που έγινε τα τελευταία 30 χρόνια». Συνέχισε λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν αναβαθμίσει τις σχέσεις τους, έχοντας λύσει «όλα τα ευαίσθητα ζητήματα» και ότι «η περαιτέρω εξάπλωση της συνεργασίας των δύο κρατών δεν είναι ευκαιριακή, και γι’ αυτό είναι βιώσιμη και από τη φύση της μακροπρόθεσμη…». Αναδεικνύοντας δε ότι πρόκειται για συνεργασία με ευρύτερες διαστάσεις, κατάληξε πως η ρωσοκινεζική συνεργασία ανταποκρίνεται και «στα καθήκοντα διατήρησης της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας».
Καλωσορίζοντας τους ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κίνας, επικεντρώνοντας την ομιλία του στον «εμπορικό πόλεμο» που έχει εξαπολύσει ο Τραμπ, τόνισε ότι η χώρα του προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αυξήσει την εισαγωγή αγαθών και υπηρεσιών από άλλες χώρες, με στόχο να ικανοποιηθούν οι διάφορες ανάγκες της χώρας και των πολιτών της. Πρόσθεσε ότι η κινεζική αγορά θα ανοίξει για αγαθά που αφορούν γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ θα καταργήσει φορολογικά εμπόδια που υφίστανται. Συμπλήρωσε ότι η χώρα του επιδιώκει την ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων ανάμεσα στα κράτη που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία της Κίνας, ενισχύοντας ιδιαίτερα πολιτικές που αφορούν την αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών, την Προστασία του Περιβάλλοντος, την Υγεία, τη διαχείριση υδάτινων και ενεργειακών πόρων, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και Τεχνολογία. Επισήμανε ότι η Κίνα προτίθεται να ενισχύσει τις σχέσεις της σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο με τις χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία και σημείωσε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η Κίνα θα φιλοξενήσει πέραν των 10 χιλιάδων εκπροσώπων των συμμετεχόντων στην Πρωτοβουλία κρατών. Ανέφερε ότι βασικός πυλώνας της Πρωτοβουλίας αφορά τη συνδεσιμότητα των κρατών αυτών μέσα από τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής και μέσω συμφωνιών για το ελεύθερο εμπόριο. Αξιοσημείωτη και η αναφορά του στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν «η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε μνημόνιο για την Πρωτοβουλία «Belt and Road», γεγονός που λειτούργησε ενθαρρυντικά και για άλλες χώρες».
Στο Φόρουμ παραβρέθηκαν επίσης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Κόντε, που πρόσφατα αποφάσισε να ενταχθεί κι αυτή στο «Δρόμο του Μεταξιού» -η πρώτη χώρα των G7-, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων της. Παρόντες ήταν οι ηγέτες Πορτογαλίας, Χιλής, Αυστρίας, Τσεχίας, Σερβίας, Φιλιππίνων, Βιετνάμ, και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Σίσι. Τη Γερμανία εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας, Αλτμάιερ, ενώ οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν με χαμηλόβαθμους αξιωματούχους.
Αναστασιάδης και Τσίπρας στο Φόρουμ
Στο φλεγόμενο, γεωπολιτικό περιβάλλον (που ξεκινά από την ευρύτερη
Μέση Ανατολή και την τρικυμιώδη από τον συνωστισμό ποικιλώνυμων
πολεμικών στόλων Α. Μεσόγειο, περνάει στα ταραγμένα Βαλκάνια και φτάνει
στη διαιρεμένη Ουκρανία), που χαρακτηρίζεται από σφοδρούς
ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ιδιαίτερα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία
που επανακάμπτει, η ραγδαία ανερχόμενη Κίνα δυναμώνει τη γεωπολιτική
της επιρροή μέσα από το μεγαλεπήβολο σχέδιο του νέου «Δρόμου του
Μεταξιού». Το αυξανόμενο κινεζικό ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια σαν πύλη εισόδου στην Ευρώπη, αποτυπώνουν μια σειρά συμφωνίες με πιο πρόσφατη την υπογραφή από τη σερβική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Βούτσιτς, συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας και για την ανάπτυξη του μετρό του Βελιγραδίου, που η συνολική αξία της εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 7 δις ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό η ασφυκτική πρόσδεση Αθήνας και Λευκωσίας στις ΗΠΑ και ο ρόλος «μεντεσέ» των αμερικανικών συμφερόντων στα Βαλκάνια επιφυλάσσουν επικίνδυνες εξελίξεις. Η πολυδιάστατη πολιτική που αρέσκονται να διατυμπανίζουν εγκλωβίζεται στα όρια του δόγματος «ανήκομεν στη Δύση» και των ασφυκτικών πιέσεων ΕΕ και ΗΠΑ, την ώρα που οι βασικοί ανταγωνιστές τους, Κίνα και Ρωσία, προσπαθούν να διευρύνουν ρωγμές και να ενισχύσουν την επιρροή τους.
Στρατηγικό εταίρο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, την Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα σθεναρή στήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τη διατήρηση της παρουσίας τής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στο νησί. Επισήμανε ότι το Πεκίνο ενδιαφέρεται για τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σημείωσε πως οι δύο χώρες μπορούν επίσης να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες και ο Πολιτισμός. Ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα η Κίνα θα δημιουργήσει Πολιτιστικό Κέντρο στην Κύπρο και επεσήμανε πως η χώρα του επιθυμεί την ενίσχυση των διμερών σχέσεών της με την Κύπρο σε όλους τους τομείς.
Αντίστοιχα ο Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Κίνας για τη σθεναρή στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τις θέσεις αρχών που τηρούν στο Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι και η Κύπρος διατηρεί και θα συνεχίσει να διατηρεί τη θέση αρχών για «μια Κίνα», υπογράμμισε ότι η Κύπρος αποτελεί έναν από τους καλύτερους Πρεσβευτές της Κίνας εντός της ΕΕ σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας. Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφτηκε Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2019-2022
Σε ανάλογο κλίμα και η παρουσία του Τσίπρα στο Πεκίνο, που συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών, Κατρούγκαλο. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σι Ζιπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ, Ουάνγκ Γιανγκ.
Στη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφτηκε το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) Ελλάδας-Κίνας, που επικεντρώνεται στην Ενέργεια, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στη μεταποίηση, στην έρευνα, στην ανάπτυξη και τον χρηματοδοτικό τομέα.
Μιλώντας στο Φόρουμ, ο Τσίπρας πρόβαλε το ρόλο της Ελλάδας σαν πύλη διείσδυσης των κινέζικων εμπορευμάτων προς την Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μου σήμερα εκμεταλλεύεται και θέλει να αξιοποιήσει τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού», ώστε «να γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, Ενέργειας και εμπορίου», προσθέτοντας πως «η επένδυση της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια»
Σ’ αυτόν το στόχο της κομπραδόρικης μεγαλοαστικής τάξης αναφέρθηκε και στη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «λύσαμε μια διαφορά 30 χρόνων με τον βόρειο γείτονά μας, τη Βόρεια Μακεδονία», για τη διευκόλυνση της κίνησης εμπορευμάτων, όσο και την «εξαιρετικά επιτυχή πρωτοβουλία με Βαλκανικές χώρες, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, που επικεντρώνεται σε προγράμματα διασυνδεσιμότητας» και «δίκτυα που αναπτύσσονται ταχέως προς τον κάθετο άξονα Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας», εκφράζοντας την «ελπίδα» του αυτά να ενισχυθούν «περαιτέρω με κινέζικες επενδύσεις στη χώρα μας, στον χρηματοπιστωτικό και τον τεχνολογικό τομέα». Χαρακτήρισε τα αμερικανοκίνητα «τριμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Ισραήλ και άλλων σημαντικών χωρών στην περιοχή μας» ως «γέφυρα των Βαλκανίων με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Σχόλια