Φέτα-μαϊμού και με την παράνομη μέθοδο Creamo Prot


Μέχρι πρόσφατα, εμείς τουλάχιστον, γνωρίζαμε μόνο για την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης, με την οποία γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις παράγουν ένα κιλό φέτα με λιγότερο από τέσσερα κιλά γάλακτος. Θυμίζουμε ότι η φέτα ΠΟΠ πρέπει να παράγεται με παστεριωμένο ελληνικό πρόβειο γάλα, ή με μείγμα αιγοπρόβειου με το γίδινο να μην ξεπερνά το 30%. Οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις, βέβαια, δε χρησιμοποιούν μόνο ελληνικό γάλα και στις προβλεπόμενες αναλογίες. Χρησιμοποιούν και εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, και όχι μόνο αιγοπρόβειο αλλά και αγελαδινό.

Αυτή η σκαστή παρανομία είναι γνωστή τόσο σε βουλευτές όσο και στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ των οποίων και οι δύο συριζαίοι που κατέλαβαν αυτό το πόστο, Αποστόλου και Αραχωβίτης. Στις 22 Μάρτη του 2019, είχαμε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τίτλο «Φέτα-μαϊμού με υπερδιήθηση», από το οποίο παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα:

Η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής είναι παράνομη, όμως οι καπιταλιστές εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν. Είναι χαρακτηριστική η στάση των δύο υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Αποστόλου και Αραχωβίτη, που έχουν κλείσει τ’ αυτιά στις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων, ακόμα και στις εκκλήσεις κυβερνητικών βουλευτών.

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα. Στις 21 Δεκέμβρη του 2017, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Π. Βράντζα, η οποία είναι κτηνίατρος και επιχειρηματίας του κτηνοτροφικού τομέα. Πρόκειται για την κυρία που απεχθάνεται τη φτωχή αγροτιά και ενδιαφέρεται μόνο για τους μεγαλοαγρότες που μπορούν να απασχολούν και λογιστή. Στη δευτερολογία της η Βράντζα αναφέρθηκε στην παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης. Είπε μεταξύ των άλλων: «Ο δεύτερος λόγος είναι η εκτεταμένη νοθεία, είτε με τη χρήση άλλου γάλακτος, είτε με διαφορετική μέθοδο παρασκευής από αυτή που ορίζει ο νόμος. Εννοώ την υπερδιήθηση, η οποία χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο ποσό γάλακτος για την παραγωγή ίδιας ποσότητας φέτας, υποτιθέμενης φέτας».

Μολονότι αυτό που είπε η Βράντζα ήταν σαφέστατο, ο Αποστόλου έδωσε μια απάντηση σαν να μην ήταν μέσα στην αίθουσα και να μην άκουσε τι είπε. Δεν είπε τίποτα –για ξεκάρφωμα όπως λέμε- για την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή φέτας με την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης, αλλά μετατόπισε το ζήτημα στο λεγόμενο αυτοέλεγχο της αγοράς. Πιπίλισε τη γνωστή καραμέλα όλων των κυβερνήσεων και των καπιταλιστών, ότι αυτοί είναι αξιόπιστοι συνομιλητές και φροντίζουν για την παραγωγή υγιεινών και καλών προϊόντων. Ετσι, ο Αποστόλου έκλεισε ουσιαστικά το μάτι στους καπιταλιστές γαλακτοκομικών προϊόντων: «εσείς τη δουλειά σας κι εγώ, κάθε φορά που θα μου λένε για την υπερδιήθηση, θα το γυρίζω στο καλαματιανό, μιλώντας για το εξίσου σημαντικό θέμα του αυτοελέγχου της αγοράς»!

«Συμφωνούμε, κυρία συνάδελφε, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αυστηρούς ελέγχους αυτά τα φαινόμενα», είπε ο Αποστόλου. Και συνέχισε: «Ομως εγώ θα πήγαινα λίγο πιο πέρα. Μήπως εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα του αυτοελέγχου της αγοράς, ειδικά σε περιόδους όπου έχουμε ελλείψεις, υποστελέχωση, έλλειψη πόρων κλπ; Μήπως εκεί ο αυτοέλεγχος πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο;»!

Ούτε τα προσχήματα δεν τήρησε ο συριζαίος υπουργός. Ο Αποστόλου έκλεισε το μάτι στους καπιταλιστές του γαλακτοκομικού τομέα, αναγορεύοντας σε σημαντικό ζήτημα το λεγόμενο αυτοέλεγχο της αγοράς, την ώρα που οι καπιταλιστές εισάγουν δεκάδες χιλιάδες τόνους νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος, που το ελληνοποιούν, την ώρα που εισάγουν δεκάδες χιλιάδες τόνους συμπυκνωμένου γάλακτος, την ώρα που χρησιμοποιούν την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης.

Στις 14 του Νοέμβρη του 2018, ο Αραχωβίτης ανέβασε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του για διαβούλευση ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον έλεγχο –υποτίθεται- της αγοράς γάλακτος. Αν και η διαβούλευση κράτησε μόνο δέκα μέρες, έπεσαν πολλές προτάσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και πρόταση για απαγόρευση της μεθόδου της υπερδιήθησης και ξήλωμα των εγκαταστάσεων στις γαλακτοβιομηχανίες και στις τυροκομικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου. Ο Αραχωβίτης αγνόησε προκλητικά την πρόταση και δε συμπεριέλαβε τίποτα για την υπερδιήθηση στις διατάξεις της ΚΥΑ.

Ενώ οι γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι καπιταλιστές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή την παράνομη μέθοδο, όταν ερωτώνται, όπως συνέβη στην πρόσφατη ημερίδα για το γάλα, που οργανώθηκε από κοινού από τον ΣΕΒΓΑΠ και το ΥΠΑΑΤ, άλλοι δηλώνουν άγνοια και άλλοι σιωπούν ένοχα. Φυσικά, και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βορίδης, που υπόσχεται τα πάντα στους κτηνοτρόφους, όπως οι παλιοί Μαυρογιαλούροι, όχι μόνο δεν αποφάσισε να ξηλωθούν οι παράνομες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φέτας, αλλά δεν εξέδωσε ούτε ένα Δελτίο Τύπου με το οποίο να αναγγέλλει το ξήλωμά τους.

Oπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχει και άλλη παράνομη μέθοδος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, η Creamo Prot. Στο τυρόγαλο (ορός γάλακτος), ανάμεσα στα πολλά συστατικά υπάρχουν πρωτεΐνη και λακτόζη. Οπως μας ανέφεραν καλοί γνώστες της παραγωγής φέτας ΠΟΠ και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, με την παράνομη αυτή μέθοδο αφαιρούν από το τυρόγαλο την πρωτεΐνη και τη λακτόζη, τις ρίχνουν στο γάλα που προορίζεται για τυροκόμηση και με τη συμπύκνωση που γίνεται πετυχαίνουν συγκράτηση μεγαλύτερου από το επιτρεπόμενο ποσοστού υγρασίας και επομένως αύξηση του όγκου και του βάρους της φέτας. Η μέθοδος αυτή είναι παράνομη, δεδομένου ότι οδηγεί στη συμπύκνωση του προς τυροκόμηση γάλακτος, διαδικασία που απαγορεύεται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ).

Επικοινωνήσαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες ελεγκτικού μηχανισμού που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τους ρωτήσαμε τι έχουν να πουν γι’ αυτή τη μέθοδο. Μας απάντησαν, όχι μόνο ότι δε γνωρίζουν αν αυτή η παράνομη μέθοδος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων, αλλά και ότι αγνοούν την ύπαρξή της. Οσον αφορά τους υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι σίγουρο ότι η επίκληση άγνοιας είναι προσχηματική, προκειμένου να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα η χρήση αυτής της παράνομης μεθόδου.

Η πρωτεΐνη και η λακτόζη που αφαιρούνται από τον ορό γάλακτος (τυρόγαλο) χρησιμοποιούνται και στην παραγωγή των λεγόμενων συμπληρωμάτων διατροφής, που χρησιμοποιούνται, εκτός των άλλων, στο ντοπάρισμα επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και εν γένει αθλητών. Περιττεύει να θυμίσουμε ότι το κάθε είδους ντοπάρισμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των αθλητών που το χρησιμοποιούν.

Αν όμως, η χρήση της πρωτεΐνης και της λακτόζης από τον ορό γάλακτος στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής έχει συμμετοχή στη βλάβη της υγείας των αθλητών, τότε δεν είναι λογικό, η συχνή κατανάλωση φέτας και τυροκομικών προϊόντων, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιείται η παράνομη αυτή μέθοδος, προκαλεί σε βάθος χρόνου βλάβη στην υγεία των ανθρώπων που καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα;

Και ένα ερώτημα στον ΥΠΑΑΤ Βορίδη. Θα αποφασίσει να εφαρμόσει άμεσα τη νομιμότητα, απαγορεύοντας τις δύο αυτές παράνομες μεθόδους στην παραγωγή της φέτας ΠΟΠ και άλλων τυροκομικών προϊόντων ή θα συνεχίσει να υπόσχεται στους κτηνοτρόφους τα πάντα, μετρώντας τις μέρες μέχρι τον επόμενο ανασχηματισμό;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια