32.000 απολύσεις από την Disney

 


Η πάντα πιστή στο πνεύμα της παραγωγής και απλόχερης προσφοράς «ψυχαγωγίας και χαράς» βιομηχανία της Disney, προσφέρει τελικά άφθονη θλίψη σε 32.000 συνολικά εργαζομένους της από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. Η εταιρία, με νέα ανακοίνωσή της την Τετάρτη στην αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς, προσθέτει επιπλέον 4.000 υποψήφιους προς απόλυση στην τεράστια λίστα των 28.000 που είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο. Οι απολύσεις, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εταιρίας, θα γίνουν το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Με προκλητικό τρόπο προβάλλει τη δικαιολογία ότι είχε κρατήσει επιπλέον εργαζόμενους από το θεματικό πάρκο της στην Καλιφόρνια, για την περίπτωση που αίρονταν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και άνοιγε τελικά, κάτι που δεν έγινε, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πάρκα της σε Ευρώπη και Ασία.

Ο καπιταλισμός έχει τρόπο να αντιμετωπίζει την κρίση του. Χρησιμοποιεί τον εργάτη κατά βούληση. Αν τον χρειάζεται τον κρατάει ακόμα και προσωρινά ως «καβάτζα», αν όχι, τον πετάει στο δρόμο.

Μπορεί η πανδημία να μείωσε τα έσοδα του ομίλου (ο οποίος παρεμπιπτόντως διατηρεί δεκάδες άλλες θυγατρικές), δεν επηρέασε όμως την κερδοφορία του, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Bob Chapek, σύμφωνα και με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, που έδειξαν κέρδη. Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες ανακοινώθηκε πλήθος επενδύσεων με εξαγορές άλλων εταιριών, εγκαίνια νέων πάρκων, έξοδα για διαφημιστική καμπάνια άνω των 3 δισ. δολαρίων. Οπως δηλώνουν διάφοροι αναλυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπως ο Haris Anwar, «η Disney θα αναδειχθεί ισχυρότερη από αυτήν την κρίση».

Οταν οι καπιταλιστές μιλούν για οικονομικές δυσκολίες, δεν μιλούν για πραγματικές ζημιές αλλά για μείωση του ποσοστού και του ρυθμού αύξησης των κερδών τους. Και για να αντιστρέψουν αυτήν την κατάσταση επιχειρούν την κρίση τους να τη φορτώσουν στις πλάτες των εργατών και των εργαζομένων τους.

ΥΓ. Ο εικονιζόμενος, Robert Iger, CEO της εταιρίας λαμβάνει ετήσιο μισθό πάνω απο 65 εκατ. ευρώ και θεωρείται ως ένας απο τους πιθανούς διαδόχους του Μπάιντεν στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια