Απαγωγή-μεταγωγή Κουφοντίνα στον Δομοκό

 

Με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση που θύμιζε απαγωγή και όχι μεταγωγή κρατούμενου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε το απόγευμα από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας στις φυλακές Δομοκού, κατά παράβαση κι αυτού του «νόμου Κουφοντίνα», που ψήφισε πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η απαγωγή-μεταγωγή είχε και τη γελοία πλευρά της. Πάνω από δέκα τζιπ, περιπολικά και ασφαλίτικα έζωσαν το χώρο στις αγροτικές φυλακές, μπάτσοι με αυτόματα στα χέρια ακροβολίστηκαν και παραμόνευαν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, λες και είχε μαζευτεί κανένας στρατός για να αρπάξει έναν άοπλο πολιτικό κρατούμενο, ο οποίος έχει πάρει μέχρι τώρα έξι άδειες από τις φυλακές, τηρώντας τους όρους.

Είχαν την απαίτηση ο Κουφοντίνας να σηκωθεί και να μπει στην κλούβα χωρίς να πάρει τίποτα μαζί του! Φυσικά αρνήθηκε, έβαλε τις φωνές και του έδωσαν κάποιο χρόνο να μαζέψει τα πράγματά του. Γέμισε μερικές τσάντες, αλλά δείχνοντας την πιο αισχρή συμπεριφορά τού επέτρεψαν να πάρει μόνο δύο! Πήρε μερικά βιβλία, μια κουβέρτα και μερικά ρούχα. Τα υπόλοιπα έμειναν στην Κασσαβέτεια!

Φυσικά, έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν και που τα παπαγαλάκια τους ονόμασαν «νόμο Κουφοντίνα». Αυτός ο νόμος (Ν. 4760/2020, άρθρο 3) προβλέπει:

  • «Απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχει καταδικαστεί για «εγκλήματα τρομοκρατίας». Οταν έγινε η δίκη της 17Ν, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, δεν είχαν ακόμα βάλει στον Ποινικό Κώδικα την έννοια της «τρομοκρατίας» (άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα). Ποιος όμως ενδιαφέρεται για τέτοιες… νομικές λεπτομέρειες; «Αμετανόητο τρομοκράτη» τον ανεβοκατεβάζουν, αυτόν «φωτογράφιζαν» με την παραπάνω διάταξη, δεν τους νοιάζει που δεν βρήκαν την ακριβή νομική διατύπωση. Στην εποχή του Χρυσοχοΐδη και του Μητσοτάκη δεν ισχύει το τι λέει ο νόμος, αλλά το ποιον εννοούσαν αυτοί που έφτιαξαν το νόμο.

  • «Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας από τις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με το νόμο τους, λοιπόν, έπρεπε να επαναμεταχθεί στον Κορυδαλλό. Αυτοί, όμως, για να είναι ο Κουφοντίνας και πάλι μακριά από την οικογένειά του (αλλά σε κλειστή και όχι αγροτική φυλακή), τον μετήγαγαν στον Δομοκό. Το εκδικητικό τους μένος δεν ορρωδεί ούτε προ του νόμου τους.

Αναρωτιόμαστε ποια θέση θα κρατήσει ο νομικός κόσμος μπροστά σ’ αυτή την προκλητική συμπεριφορά που τσαλαπατά κάθε έννοια τυπικής νομιμότητας. Περιμένουμε τις αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και κάθε άλλου φορέα που εμπλέκεται. Και βέβαια, περιμένουμε σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις από κόμματα και οργανώσεις που ομνύουν στην αστική δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα (πολλώ δε μάλλον από κόμματα και οργανώσεις που αναφέρονται στην Αριστερά).

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια