Βλέπουμε μόνο τα προεόρτια της νέας κρίσης

Αφού μάσησε φύλλα δάφνης σαν άλλη Πυθία, ο υπουργός Οικονομικών αναθεώρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2021 στο 3,6% . Αυτή που μέχρι πρότινος ήταν στο 4,8%. Αυτή που στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού ήταν 7,5%. Με την ίδια… βαρύτητα προβλέπει αύξηση των εξαγωγών για το 2021 κατά 10,4 %, ενώ το 2020 είχαν μειωθεί κατά 21,7%. Ενώ για τις επενδύσεις, από μείωση 0,6% που κατέγραψαν το 2020, φτάνει σε αύξηση 7% το 2021. Οσον αφορά την ανεργία, «μαντεύει» ότι το ποσοστό θα παραμείνει το ίδιο με το 2020.

Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε τους χρησμούς του υπουργού και σε άλλες οικονομικές μεταβλητές αλλά είναι σκόπιμο να μείνουμε σε πιο… ανθεκτικά στοιχεία.

Τα «αναμενόμενα» του Σταϊκούρα και η πραγματικότητα είναι δύο ξένα σώματα. Ξεκινώντας από το προσωρινό δελτίο για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, παρατηρείται πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 3,4 δισ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020 υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα 494 εκ. Σύμφωνα με αυτά που η κυβέρνηση είχε προβλέψει για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τα συνολικά έσοδα υπολείπονται του στόχου κατά 733 εκ. Μέρος αυτής της διαφοράς προέρχεται από τους μειωμένους φόρους κατά 326 εκ ευρώ. Συγκεκριμένα, στον Μάρτιο περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη που είχε κάνει ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-υπουργός για είσπραξη 303 εκ. ευρώ από την «αξιοποίηση» του Ελληνικού, η οποία δεν υλοποιήθηκε τελικά στο πρώτο τρίμηνο.

Το σκέλος των δαπανών παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 1,5 δισ. έναντι του στόχου, αλλά εξοργιστικό είναι το ποιες κατηγορίες δαπανών παρουσίασαν αύξηση. Η πρώτη, που κινείται σε μια διαχρονική «κανονικότητα», ανεξάρτητα από πανδημίες και πάσης φύσεως φαινόμενα, είναι οι δαπάνες των τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους, που αυξήθηκαν κατά 216 εκ. ευρώ. Η δεύτερη είναι οι αποκτήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων, που παρουσίασαν αύξηση 443 εκ. ευρώ. Και γατί είναι αρνητικό το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία πραγματοποιεί επενδύσεις; θα ρωτήσει κάποιος καλή τη πίστει. Γιατί εν μέσω υγειονομικής κρίσης, τα 437 εκ. ευρώ αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας!

Από την άλλη, εξετάζοντας τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η ελληνική οικονομία δεν λέει να «ομορφύνει». Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα δημόσια ταμεία για τον Μάρτιο άγγιξαν τα 684 εκ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν στα 539 εκ. ευρώ (αύξηση 27%). Το πρώτο τρίμηνο του 2021 δημιουργήθηκαν χρέη 2,3 δισ. ποσό αυξημένο κατά 4,7% σε σχέση με πέρυσι. Στο σκέλος των εισπράξεων παρατηρείται μείωση 27,8% ανάμεσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και στο αντίστοιχο περυσινό. Συνοπτικά, τα χρέη προς το δημόσιο αυξάνονται διαχρονικά και πλέον έχουν φτάσει στο ποσό των 109,078 δισ. ευρώ.

Για αυτό πανηγυρίζει ο Σταϊκούρας για το νέο ομόλογο και τη νέα έξοδο στις αγορές. Πρέπει να βρει κάτι «θετικό» να πει, γιατί η κρίση προμηνύεται μεγάλη. Και για αυτό ακούμε συνεχώς από τους υπουργούς και τα παπαγαλάκια τους για το Ταμείο Ανάκαμψης και το «Ελλάδα 2.0». Αυτές είναι οι δυο μόνες «θετικές» αφηγήσεις: η μία, ο συνεχής δανεισμός που τροφοδοτεί το κρατικό χρέος και η άλλη ένα σχέδιο «ανάπτυξης» που βασίζεται σε ευρωπαϊκούς πόρους. Ενα σχέδιο για φτηνό δανεισμό, αλλά και τζάμπα κεφάλαια σε καπιταλιστικούς ομίλους. Στο τελευταίο θα επανέλθουμε σύντομα.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο