Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κωλοτούμπα

 

Κατηγόρησαν οι συριζαίοι τον ακροδεξιό τηλεπλασιέ-υπουργό ότι έκανε κωλοτούμπα στο ζήτημα της κάνναβης κι αυτός άρχισε να απαριθμεί τις δικές τους κωλοτούμπες:

«“Θα καταργήσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο“. Έχετε ακούσει μεγαλύτερη πολιτική μεταβολή στην ιστορία από αυτήν; Ερώτηση: το ότι ο κύριος Τσίπρας έκανε τον Ιούλιο του ’15 την περιβόητη “κωλοτούμπα“, μετά τις 17 ώρες διαπραγματεύσεως, ήταν για το καλό του ελληνικού λαού ή για το κακό; Σας προλαβαίνω, για το πολύ καλό. (…)

“Θα κάνουμε εξεταστική κατά του Βενιζέλου για το PSI“, ξέρετε πόσες φορές το έχω ακούσει αυτό μεταξύ 2012-2015, κύριε Ζαχαριάδη; (…) Για πείτε μου, λοιπόν, πόσες φορές είχατε πει εσείς, ο κύριος Τσίπρας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνετε εξεταστική για το PSI του Βενιζέλου και θα τον πηγαίνατε στη φυλακή; Μπορεί και 200 φορές να το έχω ακούσει. Κάνατε καμία εξεταστική για το PSI πέντε χρόνια στην κυβέρνηση; Οχι. Αντιθέτως, σε κάθε κατάθεση προϋπολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν “Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο μετά το PSI του Φεβρουαρίου του 2012“. Κανονικά τόσες φορές που το γράψατε στον προϋπολογισμό θα έπρεπε να καλέσετε τον κύριο Βενιζέλο και να του δώσετε παράσημο. Ούτως ή άλλως, εξεταστική για αυτόν δεν κάνατε, όπως υποσχόσασταν. Είπατε ποτέ συγγνώμη στον Βενιζέλο για αυτά που του σούρνατε; Οχι. Κάνετε ότι δεν τα ακούτε. Υποκρίνεστε ότι αυτή η κατ’ εσάς λεγόμενη “κωλοτούμπα“ δεν συνέβη ποτέ.

Πάμε παρακάτω. Προχθές ήμουν με τον κύριο Πρωθυπουργό, είχα την τιμή να τον συνοδεύσω στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, στην ολοκλήρωση της επενδύσεως της Fraport. Της ανακαινίσεως, δηλαδή, των 14 αεροδρομίων με τη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπου ξεκίνησε η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Θέλετε να σας θυμίσω, κύριε Ζαχαριάδη, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τι λέγατε τότε; Θα σας πω μερικά. (…) Τελικά, όπως μάθαμε και στην εκδήλωση προχτές, το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε την πώληση των αεροδρομίων στην Fraport και μπράβο, σωστό ήταν. Ο κύριος Σπίρτζης, ο οποίος πρωταγωνιστούσε εναντίον της Fraport, εκπροσώπησε στη σχετική εκδήλωση τον κύριο Τσίπρα και ο CEO της Fraport, εξέφρασε και ονομαστικά ευχαριστία στον κύριο Τσίπρα για την υπογραφή της συμφωνίας το 2017. Και αυτό θα το λέγαμε “κωλοτούμπα“, κύριε Ζαχαριάδη; Και άρα αυτή ήταν η κακή συμπεριφορά σας; Θα μπορούσα να συνεχίσω μέχρι το άλλο πρωί. Δεν χρειάζεται να πω. Νομίζω συνεννοηθήκαμε. Και εγώ ανέφερα μόνο τις λεγόμενες “κωλοτούμπες“, που τις θεωρώ ότι είναι καλό που τις κάνατε. Οτι τελικά ωφελήσατε τον ελληνικό λαό και καλώς τις κάνατε και μπράβο σας. Αλλιώς θα είχε πάθει ζημιά η Ελλάδα».

Προσέθεσε και ποτ-πουρί κωλοτούμπας από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ: Για την άρνησή του στην πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (που τελικά το πούλησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), αλλά και για το αλήστου μνήμης «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»: «Το ΠΑΣΟΚ το ‘81 ήθελε να μας βγάλει από την ΕΟΚ και από το ΝΑΤΟ. Μας έβγαλε; Οχι. Καλά έκανε και δεν μας έβγαλε; Πολύ καλά έκανε».

Εύκολα γίνεται αντιληπτό, φυσικά, ότι το εγκώμιο στην κωλοτούμπα έγινε για να απαλυνθούν οι εντυπώσεις από τη νεοδημοκρατική κωλοτούμπα στο θέμα της κάνναβης. Ούτε επέλεξε τυχαία κορυφαίες κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ (υπογραφή Μνημονίου κ.ά.) και του ΠΑΣΟΚ («ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο») ο… μετρ της κωλοτούμπας. Ηθελε να γίνουν αυτόματα οι συγκρίσεις: η κάνναβη είναι ένα ζήτημα ασήμαντο μπροστά στις μεγάλες κωλοτούμπες που έχετε κάνει εσείς, γι’ αυτό μην μιλάτε.

Η κωλοτούμπα είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής των αστικών κομμάτων εξουσίας. Καλό είναι, όμως, να μη μένουμε στο εξωτερικό, θεαματικό στοιχείο της πολιτικής τους συμπεριφοράς, αλλά να πάμε στην ουσία του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος. Ο κοινοβουλευτισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο μέσω της εξαπάτησης των ψηφοφόρων. Το κόμμα που θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κάνει κωλοτούμπα από τις προεκλογικές του διακηρύξεις. Και βέβαια, τα κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση θα κατηγορούν το κυβερνητικό για τις κωλοτούμπες του, μέχρι να φτάσει η ώρα να αλλάξουν θέσεις.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι το μείζον ζήτημα είναι η σιωπηρή αποδοχή αυτής της τακτικής από τους πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανήκει στην εργατική τάξη και στα εργαζόμενα μικροαστικά στρώματα. Μόνο σε συνθήκες αγωνιστικού αναβρασμού εντείνεται η πολιτική αμφισβήτηση, όμως έχει αποδειχτεί πάμπολλες φορές ότι το αστικό σύστημα βρίσκει τις λύσεις. Αυτές ξεπηδούν μέσα από τους μηχανισμούς πολιτικής αυτοσυντήρησης του συστήματος και συχνά περιλαμβάνουν εκτεταμένες αλλαγές στον κομματικό χάρτη. Ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος δεν ξανάφτιαξε την ΕΡΕ το 1974, αλλά ένα «καινούργιο» δεξιό κόμμα, για να δείξει… ανανέωση. Το νεοφυές ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου «κατάπιε» την ιστορική Ενωση Κέντρου σε λιγότερο από μια τετραετία. Και στη μεγάλη κοινωνική και πολιτική κρίση των Μνημονίων, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να «καταπιεί» το ιστορικό ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η επιγραμματική περιγραφή της λειτουργίας της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του κομματικού της συστήματος δείχνει σε όλο του το μέγεθος το τεράστιο πολιτικό κενό του κόμματος της εργατικής τάξης.  

Μόνο ένα επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο αστικό πολιτικό-κομματικό σύστημα. Πραγματοποιώντας σ’ αυτό το επίπεδο τη μετατροπή της εργατικής τάξης «από τάξη καθ’ εαυτήν σε τάξη δι’ εαυτήν» (για να θυμηθούμε τον Μαρξ). 

Αλλιώς, τα αυθόρμητα ρεύματα της ταξικής οργής και των αγωνιστικών διαθέσεων θα εξακολουθήσουν να καναλιζάρονται -άλλοτε εύκολα, άλλοτε δυσκολότερα- στο πολυκάναλο και καλά καμουφλαρισμένο αστικό πολιτικό-κομματικό σύστημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια