Παλαιστίνη: Η θρυλική απόδραση των 6


 

Υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που συνδέει τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό όπου Γης. Πολλές φορές οι πράξεις που εντάσσονται σε αυτούς τους αγώνες τυχαίνει να έχουν αξιοσημείωτες ομοιότητες.
Τον Μάη του 1934, οχτώ κατάδικοι κομμουνιστές, ανοίγοντας τούνελ μήκους 25 μέτρων, δραπετεύουν από τις Φυλακές Αίγινας, καταφεύγοντας στη συνέχεια με πλοίο στη Σοβιετική Ενωση. Ο «Ριζοσπάστης της 10ης του Μάη έγραφε: «Οχτώ αγωνιστές της εργατικής τάξης δραπέτευσαν από τα μπουντρούμια της κεφαλαιοκρατίας. Εμπρός να σώσουμε όλους τους φυλακισμένους και εξόριστους συντρόφους μας». Οι δραπέτες άφησαν πίσω τους σημείωμα που έγραφε: «Είμαστε ελεύθερα πουλιά. Οπως φύγαμε εμείς θα φύγουν και οι άλλοι!».
87 χρόνια μετά, τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Σεπτέμβρη του 2021, έξι ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Αντίστασης, ο φυλακισμένος πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών Μαρτύρων του Αλ Ακσα της Φατάχ, Ζακάρια Αλ Ζουμπάιντ και πέντε ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, απέδρασαν από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα του Ισραήλ. Η απόδραση είχε κινηματογραφικά χαρακτηριστικά. Οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι κατάφεραν να σκάψουν με ένα κουτάλι τούνελ δεκάδων μέτρων κάτω από τη φυλακή και να δραπετεύσουν ατσαλάκωτοι, ενώ οι σιωνιστές πήραν χαμπάρι την απόδραση αρκετές ώρες αργότερα.
Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσε ότι αυτό που συνέβη στις φυλακές Γκιλμπόα ήταν μια μέρα χαράς και ικανοποίησης για τον παλαιστινιακό λαό, προσθέτοντας: «Η ομάδα των δραπετών ήταν μια ομάδα ελευθερίας, που έσπασε όλα τα μέτρα ασφαλείας και έδωσε στους ανθρώπους μια μέρα χαράς και ένα πέρασμα από τα ισραηλινά κελιά προς την ελευθερία». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης να προστατέψουν τους μαχητές που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην λευτεριά του παλαιστιανικού λαού.
Μόλις μαθεύτηκε το νέο της απόδρασης στη Γάζα, νεολαίοι της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ βγήκαν στους δρόμους με κουτιά γλυκά στα χέρια, προσφέροντάς τα στους περαστικούς, ενώ όλες οι οργανώσεις της Αντίστασης χαιρέτισαν τη νέα πράξη αντίστασης ενάντια στους σιωνιστές.
Η απόδραση, πέρα από ότι ξεφτίλισε τους σιωνιστές, έκανε κουρέλι για άλλη μια φορά την εικόνα της πολυθρύλητης παντοδυναμίας του ισραηλινού στρατιωτικού συμπλέγματος, αφού έξι άνθρωποι με τα πιο πρωτόγονα μέσα κατάφεραν να δραπετεύσουν, αχρηστεύοντας τα τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης και τα άγρυπνα μάτια των δεσμοφυλάκων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.