Kαρπαζοεισπράκτορας
«Η Γαλλία πουλάει, η Ελλάδα αγοράζουν, οι ΗΠΑ εγκρίνουν»! Αυτός ο τίτλος ήταν γραμμένος φαρδιά-πλατιά στην οθόνη, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης το περασμένο Σάββατο. Και μόνον ο τίτλος αποτελούσε μνημείο ξενοδουλείας. Τι δουλειά έχουν οι ΗΠΑ, μια τρίτη χώρα, σε μια αγοραπωλησία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας; Γιατί πρέπει να γίνεται μνεία του αν οι ΗΠΑ εγκρίνουν ή δεν εγκρίνουν την αγοραπωλησία; Τι λόγος τους πέφτει;
Ρητορικά είναι, βέβαια, τα ερωτήματα, αλλά δεν περιμέναμε ότι η κρατική τηλεόραση (με γραμμή του Μαξίμου, προφανώς) θα έφτανε σε τέτοιο σημείο ξεφτίλας, επιβεβαιώνοντας τον ρητορικό χαρακτήρα των ερωτημάτων και ομολογώντας ότι οι ΗΠΑ έχουν λόγο σε κάθε αγορά οπλικών συστημάτων που κάνει το ελληνικό κράτος.
Γιατί, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αισθάνθηκε την ανάγκη να βάλει την κρατική προπαγάνδα να μας «ενημερώσει» ότι οι ΗΠΑ εγκρίνουν την αγορά των γαλλικών φρεγατών; Είχε προηγηθεί μια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έλεγε ότι εγκρίθηκε η δυνατότητα πώλησης στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών ύψους 6,9 δισ. δολαρίων και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕKO προϋπολογισμού 2,5 δισ. δολαρίων. Ο νικητής θα αναδειχτεί από διεθνή διαγωνισμό που θα κάνει η Ελλάδα, σημείωνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ακαοίνωσή του. Αμέσως αναπτύχθηκε μια φιλολογία ότι οι ΗΠΑ αμφισβητούν τη γαλλοελληνική συμφωνία για την αγορά τριών φρεγατών τύπου Belh@rra και μπαίνουν σφήνα για να πουλήσουν τις δικές τους φρεγάτες.
Τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας έσπευσαν να πουν ότι αυτή ήταν μια τυπική ανακοίνωση για την έγκριση των σχετικών διαδικασιών από τις ΗΠΑ, έστω και κατόπιν εορτής. Το ελληνικό υπουργείο Αμυνας έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία χαρακτήριζε ειλημμένη την απόφαση για την αγορά των γαλλικών φρεγατών, ενώ σημείωνε ότι όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τη γαλλική πλευρά και η σχετική συμφωνία αγοράς να πάρει το δρόμο για την έγκρισή της από τη Βουλή.
Οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βέβαια, ούτε άπειροι ούτε απρόσεκτοι είναι. Αυτό που έκαναν με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν να καταστήσουν σαφές ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Μπορεί να έκαναν πίσω στην πώληση των Βelh@rra από τη Γαλλία, με απευθείας συμφωνία των κυβερνήσεων και χωρίς διεθνή διαγωνισμό, προκειμένουν να δώσουν κάτι στη γαλλική πολεμική βιομηχανία, μετά την ακύρωση της τεράστιας παραγγελίας για κατασκευή υποβρυχίων για την Αυστραλία (συμφωνία AUKUS), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν διεκδικούν για πάρτη τους το συμβόλαιο για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι (2,5 δισ. δολάρια).
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει το ρόλο του καρπαζοεισπράκτορα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης, που ανταγωνίζονται για τις πωλήσεις πανάκριβων οπλικών συστημάτων. Κι είναι τέτοια η ξενοδουλεία της που δε διστάζει να διαφημίζει την αμερικάνικη συμφωνία στην αγορά των γαλλικών φρεγατών.
Σχόλια