Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δίνει παλιά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, αγοράζει καινούργια γερμανικά!


 

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε χθές με τον Σολτς. Η συνάντηση είχε ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια για συνάντηση στο περιθώριο ενός Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, αλλά ουδείς από τους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες και τους εκεί ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Πίστεψαν ότι ο Κούλης έκανε… μαθήματα γεωγραφίας στον Ολαφ, δείχνοντάς του τον χάρτη του Αιγαίου με σημειωμένες τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών. Η επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει μόνο την εξής στεγνή δημοσιογραφική περιγραφή (η έμφαση δική μας):

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz. Οι κ. Μητσοτάκης και Scholz συζήτησαν για τη στήριξη στην Ουκρανία, και για την ενεργειακή κρίση. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις, υπερπτήσεις) και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής ο Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον γερμανό καγκελάριο. Οταν ρωτήθηκε «ποια ακριβώς ήταν η αντίδραση του γερμανού καγκελάριου όταν κατάλαβε το σύνολο των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων», αν «αποκόμισε την αίσθηση ότι ο καγκελάριος αναγνώρισε ότι η Τουρκία είναι εκείνη που απειλεί κι ότι η Ελλάδα είναι αμυνόμενη» και αν, «εν τέλει, έδωσε κάποια εξήγηση πειστική για την λογική των ίσων αποστάσεων που φαίνεται να υιοθετεί η Γερμανία πρόσφατα», ο Μητσοτάκης το γύρισε στο… τρία πουλάκια κάθονταν. Είπε ότι ο ίδιος «ξεκαθάρισε και στον καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, το οποίο απειλείται ευθέως από έναν γείτονά του, ο οποίος μάλιστα έχει και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην ΕΕ», αλλά δεν είπε ποια ήταν η αντίδραση του Σολτς. Περιορίστηκε να πει πως «νομίζει ότι ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος»!

Οταν ρωτήθηκε «ποια ήταν η αντίδρασή του (σ.σ. του Σολτς) και αν έγινε και κουβέντα για την προχθεσινή δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου της καγκελαρίας η οποία κάλεσε εσάς και τον τούρκο πρόεδρο να τα βρείτε», ο Μητσοτάκης περιορίστηκε σ’ ένα ξερό: «Σας απάντησα, ήδη απάντησα στο δεύτερο ερώτημά σας. Από εκεί και πέρα δεν έχω να προσθέσω πολλά για το ζήτημα αυτό». Κι άρχισε να λέει για την επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ η κυβέρνησή του, όχι για το αν και τι του είπε ο Σολτς!

Υστερα, δεν ήρθαν οι μέλισσες αλλά… ο Σολτς που ενημερώνοντας τους γερμανούς δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό για αποστολή από την Ελλάδα στην Ουκρανία τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τα οποία θα αντικατασταθούν από γερμανικά. Αυτό ήταν το περιεχόμενο της συνάντησης Σολτς-Μητσοτάκη και όχι για να μάθει ο γερμανός καγκελάριος… γεωγραφία.

Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να κρατήσει μυστική τη συμφωνία! Δείγμα απελπισίας από την πλευρά του, γιατί αυτά τα πράγματα δεν μένουν κρυφά. Εκείνο που ήθελε να αποφύγει ήταν η κατηγορία ότι παραγγέλλει όπλα στη Γερμανία, στέλνει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, αλλά δεν παίρνει καμιά υποστήριξη έναντι της Τουρκίας. Από τη στιγμή που «ξεφώνησε» τη συμφωνία ο Σολτς, στην Αθήνα άρχισαν να τρέχουν, για να αναγκαστεί το ελληνικό υπουργείο Αμυνας να εκδώσει το εξής Δελτίο Τύπο.

«Από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Ολαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder. Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».

Μιλάμε για ρεζιλίκι. Το υπουργείο Αμυνας μιλά για συμφωνία που κλείστηκε μεταξύ Σολτς και Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, μολονότι έδωσε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Σολτς, δεν είπε κουβέντα. Πάρτι θα στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει.

Η πρώτη πληροφορία ότι η Ελλάδα θα έστελνε επιπλέον πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, είχε έρθει προ ημερών από από τον αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λόιντ Οστιν. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον Παναγιωτόπουλο, που όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες και άφησε να εννοηθεί ότι θα πρόκειται και πάλι για παλιά τουφέκια και εκτοξευτήρες ρουκετών. «Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», είχε πει ο Παναγιωτόπουλος στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Οστιν, βέβαια, ήξερε πολύ καλά. Γι’ αυτό και χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το τι θα στείλει κάθε χώρα, είχε μιλήσει για πυρομαχικά για το πυροβολικό, συστήματα για την άμυνα των ακτών, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα.

Περιττεύει να πούμε πως η «αντικατάσταση» δεν θα γίνει τζάμπα. Αφησαν τις «λεπτομέρειες» για αργότερα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα ο ελληνικός λαός. Να μπορούν τα παπαγαλάκια να ισχυρίζονται ότι τάχα τα νέα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα θα είναι… δώρο, από το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία που έχει εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ξέρουμε πολύ καλά πώς γίνονται αυτές οι δουλειές από τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Για παράδειγμα, οι Αμερικάνοι δίνουν δωρεάν κάποια σαπάκια που τα έχουν «ξεσκίσει» σε πολέμους και ασκήσεις και οι πολεμικές βιομηχανίες τους αναλαμβάνουν τον «εκσυγχρονισμό» τους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις καμαρώνουν ότι πήραν τζάμπα τα σαπάκια και δεν λένε κουβέντα για τον «εκσυγχρονισμό» που κοστίζει όσο θα κόστιζαν τα καινούργια.

Αυτό θα γίνει και με τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπρώχνει τη χώρα πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή φορτώνει τον ελληνικό λαό με ένα ακόμη εξοπλιστικό πρόγραμμα, από τη Γερμανία αυτή τη φορά. Κανονικό δουλάκι των ιμπεριαλιστών της Δύσης.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια