Ουκρανία τα αίτια και ο χαρακτήρας

 

Το καθήκον του μαρξιστή για να καθορίσει τη θέση του σε σχέση με τον πόλεμο είναι να προσδιορίσει τον χαρακτήρα του. 

Γιατί εκτός από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, υπάρχουν και οι εθνικοαπελευθερωτικοί και αντιφασιστικοί πόλεμοι, οι οποίοι έγιναν ευρέως διαδεδομένοι στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν ο φασισμός και ο ναζισμός εμφανίστηκαν ως πολιτικά φαινόμενα και οι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες εντάθηκαν υπό την επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία η Ουκρανία, η οποία αποτελούσε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ήταν μια τυπική αγροτική χώρα. Για την ενίσχυση της βιομηχανίας της, έξι βιομηχανικές περιοχές της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας στα ανατολικά και νότια, που δεν αποτελούσαν ποτέ τμήματα της Ουκρανίας, εντάχθηκαν στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών ήταν οι περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Το 1939 η Γαλικία (Δυτική Ουκρανία), που προηγουμένως ανήκε στην Πολωνία, προστέθηκε στην Ουκρανία. Έτσι, το σημερινό έδαφος της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα της ένταξής της στην ΕΣΣΔ.  Έχει «ραφτεί» από ανομοιογενή κομμάτια από τη Γαλικία (Lvov), τα οποία βρίσκονταν υπό την έντονη επιρροή της Πολωνίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, μέχρι την Ανατολική Ουκρανία, η οποία έτεινε προς τη Ρωσία.

Η βιομηχανία της σοσιαλιστικής Ουκρανίας άνθισε. Στην παραγωγή μετάλλων και άνθρακα προστέθηκαν η αεροπορία και η πυραυλική βιομηχανία, η πετροχημεία και η παραγωγή ενέργειας (4 πυρηνικά εργοστάσια), καθώς και οι αμυντικοί τομείς. Ως μέρος της ΕΣΣΔ η Ουκρανία απέκτησε όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής της επικράτειας, αλλά και το οικονομικό δυναμικό της για να γίνει μία από τις δέκα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τον Φεβρουάριο του 2014, με την άμεση συνδρομή των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε κυβερνητικό πραξικόπημα στην Ουκρανία. Η νόμιμη κυβέρνηση ανατράπηκε. Οι νεοναζί ανέβηκαν στην εξουσία. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν δημοσίως ότι είχαν επενδύσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία της αλλαγής του καθεστώτος στη χώρα και την «ανάπτυξη της δημοκρατίας». Περιττό να πούμε ότι κανείς δεν θα ξόδευε ένα τόσο γιγαντιαίο ποσό έτσι απλά.

Ως αποτέλεσμα του κυβερνητικού πραξικοπήματος την εξουσία κατέλαβαν άνθρωποι από τη Δυτική Ουκρανία, από τη Γαλικία, όπου τα ακραία εθνικιστικά, αντισημιτικά, αντιπολωνικά, ρωσοφοβικά και αντικομμουνιστικά αισθήματα είναι παραδοσιακά ισχυρά.

Άρχισε η βίαιη αφομοίωση του ρωσόφωνου πληθυσμού. Η απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας και η απόφαση να μετατραπεί η σχολική εκπαίδευση από τη ρωσική στην ουκρανική συνάντησε ισχυρή αντίσταση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε ένοπλα.

Στο εθνικό δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου 2014 το 87% των πολιτών ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας. Έτσι, οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ σχηματίστηκαν με πρωτοβουλία των λαϊκών μαζών και όχι με οδηγίες από το Κρεμλίνο.

Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες κατάληψη των ΛΔ Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ οι ναζί του Κιέβου κατέφυγαν στην τρομοκρατία. Κατά τη διάρκεια οκτώ ετών συνεχών βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό σκοτώθηκαν σχεδόν 14.000 άμαχοι και δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάστηκαν. Οι υποδομές υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ένας από τους κύριους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στη χώρα αυτή είναι η αποναζιστικοποίησή της. Ακόμα και Αμερικανοί άνθρωποι του Κογκρέσου και των ειδικών υπηρεσιών παραδέχονται ότι η Ουκρανία έχει γίνει το κέντρο του διεθνούς νεοναζισμού.


Ακολουθούν μερικά μόνο στοιχεία. Μετά την εισβολή του Χίτλερ στην ΕΣΣΔ, όπως σημειώσαμε παραπάνω, τα ακραία εθνικιστικά, αντισημιτικά, ρωσοφοβικά και αντικομμουνιστικά αισθήματα στη Δυτική Ουκρανία ήταν σε έξαρση. Οι μεραρχίες των SS που σχηματίστηκαν εκεί πολέμησαν τον Κόκκινο Στρατό. Οι τοπικοί εθνικιστές, με επικεφαλής τον Στεπάν Μπαντέρα, ένθερμο οπαδό του Χίτλερ, ξεκίνησαν την εξόντωση των Εβραίων. Στην Ουκρανία οι Μπαντεριστές έσφαξαν περίπου 1,5 εκατομμύριο Εβραίους, το ένα τέταρτο όλων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Κατά τη διάρκεια της «σφαγής του Βόλιν» το 1944 στη Δυτική Ουκρανία σφαγιάστηκαν περίπου 100.000 Πολωνοί. Οι Μπαντεριστές σκότωσαν αντάρτες και έκαψαν ζωντανούς αμάχους σε εκατοντάδες χωριά της Λευκορωσίας.

Μετά τον πόλεμο, οι αντικομμουνιστές και αντισοβιετικοί μαχητές στη Δυτική Ουκρανία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, εξαπέλυσαν τρομοκρατία εναντίον αμάχων την περίοδο μεταξύ 1945 και 1953. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών οι Μπαντεριστές σκότωσαν περίπου 50.000 πολίτες. Οι απόγονοι και οι διάδοχοι αυτών των κακοποιών ήρθαν στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2014. Η παράδοση της αντιπολωνικής, αντισημιτικής και αντιρωσικής τρομοκρατίας είναι πολύ ισχυρή μεταξύ των νεοναζί που ουσιαστικά κυβερνούν σήμερα την Ουκρανία.

Τα αίτια και ο χαρακτήρας της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης

Από την άποψη της μαρξιστικής θεωρίας, η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία δεν μπορεί να περιγραφεί ως ιμπεριαλιστικός πόλεμος, όπως υποστηρίζουν οι σύντροφοί μας. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο του λαού του Ντονμπάς. Από τη σκοπιά της Ρωσίας είναι ένας αγώνας ενάντια σε μια εξωτερική απειλή για την εθνική ασφάλεια και ενάντια στο φασισμό.

Δεν είναι μυστικό ότι η πολιτοφυλακή του Ντονμπάς δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις πολλές χιλιάδες ισχυρές οπλισμένες από το εξωτερικό ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Μια ήττα των πολιτοφυλακών θα οδηγούσε στον αφανισμό του ρωσόφωνου πληθυσμού, μεγάλο μέρος του οποίου είναι πολίτες της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Ρωσία έλαβε νόμιμα μέτρα για την προστασία των πολιτών της και τη διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας, επειδή αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει με άλλα μέσα.

Με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, το Κίεβο σαμπόταρε σκόπιμα τη διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ.

Σύμφωνα με τους ιμπεριαλιστικούς γεωπολιτικούς στόχους τους, οι ΗΠΑ τραβούσαν σταδιακά την Ουκρανία στη σφαίρα των στρατιωτικών τους συμφερόντων μετατρέποντας τη χώρα σε αιχμή του δόρατος του ΝΑΤΟ, αποφασισμένη να πολεμήσει τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη».

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 η Ρωσία έκανε πρόταση στις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Οι Αμερικανοί απέφυγαν να δώσουν άμεση απάντηση. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2022 η Ρωσία προειδοποίησε ότι σε αυτή την κατάσταση θα έπρεπε να λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, γινόταν λόγος για την ανάπτυξη αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Η Ουκρανία, η οποία διαθέτει τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια και σημαντικό επιστημονικό-τεχνικό δυναμικό, άρχισε τις προετοιμασίες για τη δημιουργία του δικού της πυρηνικού όπλου.

Υπό την αιγίδα του Πενταγώνου η Ουκρανία δημιούργησε περισσότερα από 30 εργαστήρια για την ανάπτυξη βακτηριολογικών όπλων.

Όλα αυτά αποτελούν απειλή όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Υποστηρίζεται ότι όλα αυτά αφορούν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ή τον αγώνα για τις αγορές και τους πόρους του υπεδάφους.

Η αδυναμία να δει κανείς την εθνική συνιστώσα των ταξικών ζητημάτων και την ταξική συνιστώσα στα εθνικά ζητήματα οδηγεί στην επικράτηση του δογματισμού.

Επιδιώκοντας να αποδείξουν ότι ο πόλεμος διεξάγεται προς το συμφέρον της ρωσικής αστικής τάξης, προκειμένου να αρπάξει τους φυσικούς πόρους και το βιομηχανικό δυναμικό της Ουκρανίας, οι σύντροφοί μας αποσπούν τα λόγια του Λένιν για τη φύση των πολέμων από το ιστορικό τους πλαίσιο.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι η ρωσική ηγεσία προετοίμαζε εκ των προτέρων την κατάληψη της Ουκρανίας έρχεται σε αντίθεση με τα γεγονότα.

Στην αρχή, η ρωσική ηγεσία δεν υποστήριξε την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για το σχηματισμό των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς.

Μετά τις συμφωνίες του Μινσκ-2, η Ρωσία υπέθεσε εκ των προτέρων ότι το Ντονμπάς θα παρέμενε μέρος της Ουκρανίας, αν και με ένα μέτρο αυτονομίας.

Μέχρι την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης η ρωσική ηγεσία επέμενε στη συμμόρφωση με το Μινσκ-2, η οποία θα άφηνε το Ντονμπάς ως τμήμα της Ουκρανίας.

Πού είναι λοιπόν η προετοιμασία για την ιμπεριαλιστική κατάληψη;

Σημειώστε ποιες ταξικές δυνάμεις ήταν οι πιο σφοδροί αντίπαλοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Αυτές ήταν πάνω απ’ όλα το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο, οι πολιτικοί του εκπρόσωποι στο φιλελεύθερο περιβάλλον και οι «εφευρετικοί» λακέδες τους στη λεγόμενη διανόηση.


Όταν ο Μανώλης Γλέζος κατέβασε τη ναζιστική σημαία στην κορυφή της Ακρόπολης, δεν καθοδηγήθηκε μόνο από ταξικά συμφέροντα, αλλά και από την εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων που είχαν ξεκινήσει έναν αποφασιστικό αγώνα ενάντια στη γερμανική κατοχή.

 Η στάση της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στα γεγονότα στην Ουκρανία

Ενώ οι δυτικοί πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης, που αλαζονικά ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την «παγκόσμια κοινότητα», παίρνοντας ανοιχτά το μέρος των νεοναζί, οι μεγάλες χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, που έχουν από πρώτο χέρι την εμπειρία της ευρωπαϊκής και αμερικανικής νεοαποικιοκρατίας, δικαίως βλέπουν τα γεγονότα στην Ουκρανία ως αγώνα της Ρωσίας ενάντια στον μονοπολικό κόσμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι χώρες που φιλοξενούν το 60% του πληθυσμού του πλανήτη είτε υποστηρίζουν τη ρωσική επιχείρηση είτε τηρούν ουδέτερη στάση.

Τα λόγια των συντρόφων μερικές φορές ακούγονται σαν να είναι κάτοχοι απόλυτης αλήθειας. Ενας συντροφικός διάλόγος πάντα βοηθούσε τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν την ουσία των γεγονότων και να επεξεργαστούν τη σωστή, γνήσια μαρξιστική προσέγγιση για την αξιολόγησή τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο