Δεν ξεκίνησε ακόμη η κατασκευή φραγμάτων βάρους στη Βόρεια Εύβοια

 

Στις 11 Οκτώβρη του 2021, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε αναλάβει να χρηματοδοτήσει με 229.000 ευρώ εννιά μελέτες για την κατασκευή φραγμάτων βάρους, πέντε για τη ζώνη ευθύνης του Δασαρχείου Λίμνης και τέσσερις για τη ζώνη ευθύνης του Δασαρχείου Ιστιαίας.

Δασαρχείο Λίμνης

Για την Υδρολογική Λεκάνη Λίμνη V προγραμματίστηκε να κατασκευαστούν 30 φράγματα και προφράγματα βάρους από σκυρόδεμα προϋπολογισμού 2.751.330 ευρώ (με τον ΦΠΑ 24%). Επειδή η δαπάνη ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, έπρεπε η σύμβαση να περάσει από προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Ε’ Κλιμάκιό του με την Πράξη 272/2022 ενέκρινε τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 10 Μάη του 2022.

Στις 19 Μάη, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη, ο α/α προϊστάμενος του Δασαρχείου Λίμνης, με απόφασή του, όρισε τη δασολόγο Αικ. Κομματά που υπηρετεί στο ίδιο Δασαρχείο επιβλέπουσα της κατασκευής του έργου. Μένει να εκδοθεί το πρωτόκολλο εγκατάστασης της εταιρίας, για να αρχίσει η κατασκευή των 30 φραγμάτων και προφραγμάτων βάρους. Σύμφωνα με τη διακήρυξη, το έργο πρέπει να κατασκευαστεί μέχρι τις 10 Μάη του 2023, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης.

Για την Υδρολογική Λεκάνη Λίμνη IV προγραμματίστηκε να κατασκευαστούν 33 φράγματα και προφράγματα από σκυρόδεμα προϋπολογισμού 2.884.500 ευρώ (με τον ΦΠΑ).

Στις 21 Μάρτη του 2022 έγινε η προσωρινή κατακύρωση της σύμβασης και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί αν ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ε’ Κλιμάκιο του Ε.Σ. Ετσι δεν υπογράφηκε ακόμη η σύμβαση που η διάρκειά της θα είναι ένας χρόνος.

Για την Υδρολογική Λεκάνη Λίμνη III προγραμματίστηκε να κατασκευαστούν 31 φράγματα και προφράγματα βάρους από σκυρόδεμα προϋπολογισμού 1.897.200 ευρώ (με τον ΦΠΑ).

Στις 14 Γενάρη ορίστηκε η διεξαγωγή του διαγωνισμός για την 1η Φλεβάρη του 2022. Με την Πράξη 264 το Ε’ Κλιμάκιο του Ε.Σ. ενέκρινε την προσωρινή κατακύρωση του διαγωνισμού και στις 16 Μάη υπογράφηκε η σύμβαση του έργου που πρέπει να εκτελεστεί μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή μέχρι τις 16 Μάη του 2023.

Στις 24 Μάη ο α/α προϊστάμενος του Δασαρχείου Λίμνης με απόφασή του όρισε τη δασολόγο Αρ. Στάμου, που υπηρετεί στο Δασαρχείο Λίμνης, ως επιβλέπουσα του έργου.

Για την Υδρολογική Λεκάνη Λίμνη ΙΙ προγραμματίστηκε να κατασκευαστούν 36 φράγματα και 35 προφράγματα βάρους από σκυρόδεμα προϋπολογισμού 3.410.000 ευρώ (με τον ΦΠΑ).

Με την Πράξη 197/2022 το Ε’ Κλιμάκιο του Ε.Σ. ενέκρινε τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 4 Απρίλη του 2022. Στις 6 Απρίλη ο α/α προϊστάμενος του Δασαρχείου με απόφασή του όρισε τη δασολόγο Αριστ. Στάμου ως επιβλέπουσα της κατασκευής του έργου.

Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το πρωτόκολλο εγκατάστασης της εταιρίας για να ξεκινήσει το έργο που η διάρκεια κατασκευής του είναι ένας χρόνος, δηλαδή μέχρι τις 4 Απρίλη του 2023.

Για την πορεία της κατασκευής των φραγμάτων και προφραγμάτων βάρους της Υδρολογικής Λεκάνης Λίμνη I δεν έχουν δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αποφάσεις του α/α προϊστάμενου του Δασαρχείου Λίμνης.

Δασαρχείο Ιστιαίας

Για την Υδρολογική Λεκάνη Ιστιαία IV προγραμματίστηκε να κατασκευαστούν 23 φράγματα και προφράγματα βάρους από σκυρόδεμα προϋπολογισμού 1.417.000 ευρώ (με τον ΦΠΑ). Με την Πράξη 170/2022 του Ε’ Κλιμακίου του Ε.Σ. έγινε ο Προσυμβατικός Ελεγχος και στις 7 Απρίλη του 2022 υπογράφηκε η σύμβαση. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη, το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή μέχρι τις 7 Αυγούστου του 2022.

Στις 12 Απρίλη του 2022 ο α/α προϊστάμενος του Δασαρχείου Ιστιαίας με απόφασή του όρισε τον δασολόγο Χαρ. Κρυσταλλόγιαννη ως επιβλέποντα της κατασκευής του έργου. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το πρωτόκολλο εγκατάστασης της εταιρίας και είναι επόμενο να μην έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Για την Υδρολογική Λεκάνη Ιστιαία ΙΙΙ προγραμματίστηκε να κατασκευαστούν 12 φράγματα και προφράγματα βάρους από σκυρόδεμα προϋπολογισμού 645.700 ευρώ (με τον ΦΠΑ). Με την 14/πς/2022 Πράξη Προσυμβατικού Ελέγχου 1ης Υπηρεσίας Επιτρόπου έγινε ο έλεγχος και στις 7 Απρίλη του 2022 υπογράφηκε η σύμβαση. Το έργο αυτό, σύμφωνα με τη Διακήρυξη, πρέπει να κατασκευαστεί μέσα σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή μέχρι τις 7 Αυγούστου του 2022.

Στις 12 Απρίλη, ο α/α προϊστάμενος του Δασαρχείου Ιστιαίας με απόφασή του όρισε τον Τριαντ. Καραγιαννίδη επιβλέποντα της κατασκευής του έργου. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το πρωτόκολλο εγκατάστασης της εταιρίας και φυσικά δεν άρχισε ακόμη η κατασκευή του έργου

Για την πορεία της κατασκευής των φραγμάτων και προφραγμάτων στις Υδρολογικές Λεκάνες Ιστιαία Ι και Ιστιαία ΙΙ δεν έχουν δημοσιευτεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αποφάσεις του α/α προϊστάμενου του Δασαρχείου Ιστιαίας.

Εκτός από τα φράγματα βάρους πρέπει να κατασκευαστούν ψηλά στις πηγές και φυτοκομικά έργα, που όμως δεν προβλέπονται σ’ αυτές τις συμβάσεις. Από την άλλη, προβλέπεται μεν ο χρόνος κατασκευής των φραγμάτων βάρους, αλλά είναι σίγουρο ότι θα δοθούν παρατάσεις για διάφορους λόγους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι, για παράδειγμα, στην Υδρολογική Λεκάνη Λίμνη ΙΙ και στις Υδρολογικές Λεκάνες Ιστιαία IV και III οι συμβάσεις υπογράφηκαν 4 και 7 Απρίλη και μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα πρωτόκολλα εγκατάστασης!

Κατασκευή φραγμάτων βάρους προβλέφτηκε μόνο στη Βόρεια Εύβοια. Με απόφαση στις αρχές Ιούλη του 2021 είχε προβλεφτεί η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου. Στις 27 Δεκέμβρη του 2021 είχε υποβληθεί αίτηση στον α/α Γενικό Διευθυντή Β. Γκουντούφα για να χορηγηθούν αντίγραφα αυτών των δύο Προγραμματικών Συμβάσεων. Στις 17 Γενάρη του 2022 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασικών Εργων και Υποδομών Σ. Τσιλίκουνας  απάντησε  

«ΘΕΜΑ: Απάντηση σε αίτημα χορήγησης εγγράφων.

Σχετ: Η με α.π. εισ. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/124572/4618/28-12-2021 αίτησή σας.

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής αίτησής σας, κάνουμε γνωστό ότι η σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με τις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου για την εκτέλεση έργων Ορεινής Υδρονομίας στις καμένες εκτάσεις 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη. Οταν υπογραφούν θα σας κοινοποιηθεί αντίγραφό τους.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Σ. ΤΣΙΛiΚΟΥΝΑΣ» 

Από την απάντηση αυτή πέρασαν τέσσερις μήνες και ο κ. Τσιλίκουνας δεν εδέησε να  απαντήσει. Γι’ αυτό στις 23 Μάη υποβλήθηκε νέα αίτηση, ζητώντας να  χορηγηθούν αντίγραφα αυτών των Προγραμματικών Συμβάσεων.

Το συμπέρασμα είναι ότι και στην επόμενη χειμερινή περίοδο ο κόσμος στη Βόρεια Εύβοια και στις άλλες περιοχές της χώρας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, θα «πνιγεί» και πάλι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.