Γήπεδο Μελισσανίδη: Η παρανομία ξεκινά από τους Σκρέκα-Ταγαρά και φτάνει στους Πατούλη-Ρώμα

 


Οταν ένας αντιπεριφερειάρχης εξαφανίζεται από το γραφείο του και ζητάει από τους συνεργάτες του να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται και ότι μπορεί να βρίσκεται ακόμη εκτός Ελλάδας, και την ίδια ώρα υπογράφει μια απόφαση η οποία έχει προκαλέσει «συζήτηση» (το λέμε… κομψά), σημαίνει ότι προσπαθεί να αποφύγει τις… επίμονες ερωτήσεις, γιατί ξέρει ότι αυτό που σκοπεύει να υπογράψει δεν είναι και τόσο… καθαρό.

Αναφερόμαστε στον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Χάρη Ρώμα, ο οποίος χθες μέχρι το μεσημέρι ήταν εξαφανισμένος από το γραφείο του, όμως υπέγραψε (μάλλον με… τηλεϋπογραφή) με το… κοσμικό του όνομα (Χαράλαμπος Ρασσιάς) τη «Χορήγηση Προσωρινής Αδείας Λειτουργίας Αθλητικής Εγκατάστασης Ομάδας Γ2 στο “Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού“, στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Αττικής», που ανέβηκε πάραυτα στη Διαύγεια.

 Η άδεια περιλαμβάνει αρκετά τραγελαφικά. Για παράδειγμα, αναφέρεται σε υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της ανώνυμης εταιρίας «Δικέφαλος 1924 Κατασκευαστική ΑΕ», σύμφωνα με την οποία «το γήπεδο OPAP ARENA δεν θα φιλοξενήσει για την αγωνιστική περίοδο 2022/2023 οργανωμένους οπαδούς αντίπαλης ομάδας για τις διοργανώσεις του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας» («έχοντας υπόψη» αριθμός 17). 

Πώς προέκυψε η συμφερόντων Μελισσανίδη εταιρία, η οποία υποτίθεται ότι δεν έχει πλέον ιδιοκτησιακή σχέση με το γήπεδο; 

Ηταν το κόλπο των συριζαίων για να ρεύσει το παραδάκι από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα που ανήκουν σε ιδιώτες. 

Την υπεύθυνη δήλωση δεν την υπογράφουν ούτε η ΠΑΕ ΑΕΚ που θα παίζει στο γήπεδο, ούτε η Ερασιτεχνική ΑΕΚ που υποτίθεται ότι της ανήκει το γήπεδο, αλλά μια… κατασκευαστική εταιρία! 

Αυτή η εταιρία «έτρεχε» τη δουλειά της παράνομης αδειοδότησης, έβαλε ο εκπρόσωπός της μια τζίφρα σε μια υπεύθυνη δήλωση, για να είναι… εντάξει. Πού να τρέχουμε τώρα να βρούμε την Ερασιτεχνική ή την ΠΑΕ ΑΕΚ;

Η πλάκα είναι πως παρακάτω ζητούν από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ (και όχι από τη «Δικέφαλος 1924 Κατασκευαστική ΑΕ»), «στο οριζόμενο χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις των μελών της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας Αγωνιστικών Χώρων & Αθλητικών Εγκαταστάσεων Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών».

Υπάρχουν πολλά ακόμη, στα οποία θα επανέλθουμε, γιατί είναι σκανδαλώδη και δεν πρέπει να περάσουν έτσι. Εδώ θα περιοριστούμε στον πυρήνα αυτής της τελικής φάσης του σκανδάλου.

Αναφέρει η απόφαση των Πατούλη-Ρώμα: «Η Προσωρινή Αδεια Λειτουργίας της αθλητικής εγκατάστασης, χορηγείται σε εφαρμογή του από 21/09/2022 Πρακτικού της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας Αγωνιστικών Χώρων & Αθλητικών Εγκαταστάσεων Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, το οποίο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση κρίνεται κατάλληλη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας».

Αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα και κυρίως τη μειοψηφία της καθ’ ύλην αρμόδιας μηχανικού των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και επικεντρωνόμαστε στην κείμενη νομοθεσία. 

  • Η άδεια δόμησης 85/2017 και η εγκριθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπουν την υπογειοποίηση τμήματος της οδού Φωκών-Πατριάρχου Κωνσταντίνου και της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης. Η δεύτερη υπογειοποίηση δεν κατασκευάστηκε!
  • Το άρθρο 42 παράγραφος 4ββ του ν. 4277/2014, επάνω στον οποίο στηρίχτηκε η έκδοση της οικοδομικής άδειας, προβλέπει την κατασκευή 180 θέσεων στάθμευσης στο γήπεδο και 200 θέσεων στάθμευσης σε ιδιόκτητο ακίνητο που να μην απέχει πάνω από χίλια μέτρα από το γήπεδο. 

Ιδού η διάταξη: «ββ) Ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων oρίζεται συνολικά στις εκατόν ογδόντα θέσεις για την περιοχή που ρυθμίζεται με το παρόν και σε διακόσιες θέσεις στάθμευσης, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται σε ιδιόκτητο ακίνητο, που να βρίσκεται εκτός των ορίων του άλσους και να μην απέχει από τις εξυπηρετούμενες εγκαταστάσεις πλέον των χιλίων μέτρων και οι οποίες θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί κατά την έκδοση της άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων».

Αν υποθέσουμε ότι οι 180 θέσεις στο υπόγειο του γηπέδου είναι έτοιμες (δεν τις έχουμε δει, γιατί κανείς δεν μπορεί να μπει στο άβατο και να ξέρει σε τι βαθμό έχει ολοκληρωθεί το έργο), οι 200 θέσεις στάθμευσης σε ιδιόκτητο οικόπεδο σίγουρα δεν έχουν κατασκευαστεί.

  • Το άρθρο 42 παράγραφος 5β του ν. 4277/2014 προβλέπει: «β. Οι προβλεπόμενες εγκρίσεις και άδειες για την πραγματοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της παραγράφου 1, εκδίδονται πριν την αδειοδότηση και υλοποίηση των συνοδών τεχνικών και συγκοινωνιακών έργων, η ολοκλήρωση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η ολοκλήρωση των συνοδών έργων πιστοποιείται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».

Εξέδωσε τη διαπιστωτική πράξη ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ; Στον αριθμό 15 των «έχοντας υπόψη» της απόφασης Πατούλη-Ρώμα διαβάζουμε: «Την με αρ. πρωτ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/96130/1242/22.09.2022 Διαπιστωτική Πράξη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ολοκλήρωσης της “υπογειοποίησης τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου και των συνοδών έργων στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας».

Επομένως, διαπιστωτική πράξη για τα υπόλοιπα συνοδά τεχνικά και συγκοινωνιακά έργα δεν υπάρχει. Ούτε για την υπογειοποίηση της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης ούτε για την κατασκευή του πάρκινγκ των 200 θέσεων σε ιδιόκτητο οικόπεδο σε απόσταση το πολύ χιλίων μέτρων από το γήπεδο.

Ο υπουργός Σκρέκας και ο υφυπουργός Ταγαράς που υπέγραψε την αναφερόμενη διαπιστωτική πράξη παρανόμησαν. Ο νόμος είναι σαφέστατος: διαπιστωτική πράξη εκδίδεται για να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση του συνόλου των συνοδών έργων και όχι του ενός από τα τρία.

Χθες το πρωί, προτού ακόμη δημοσιευτεί η απόφαση των Πατούλη-Ρώμα με την κωλοβή διαπιστωτική πράξη του ΥΠΕΝ, κατατέθηκε  αναφορά προς τον υπουργό Σκρέκα, στην οποία ρωτούσαν: «Ενημέρωσαν οι υπηρεσίες σας με έγγραφό σας τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ρασσιά Χαράλαμπο ότι δεν μπορείτε να εκδώσετε τη διαπιστωτική πράξη, επειδή δεν άρχισε καν η κατασκευή της υπογειοποίησης της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης και του χώρου στάθμευσης 200 θέσεων, σε ιδιόκτητο ακίνητο του ιδιοκτήτη του γηπέδου και σε απόσταση το πολύ 1000 μέτρων απ’ αυτό;».

Θα απαιτήσουμε απάντηση από τους Σκρέκα-Ταγαρά, βέβαια, όμως είναι προφανές τι έγινε. Σκρέκας και Ταγαράς ετοίμασαν μια κωλοβή (και για τούτο παράνομη) διαπιστωτική πράξη, η οποία έχει ημερομηνία 22 Σεπτέμβρη του 2022 (!), οι άνθρωποι του Μελισσανίδη την έβαλαν στο φάκελο και ο Ρώμας έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του, όπως του ζήτησε ο Πατούλης (η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος που είχε την αρμοδιότητα πριν από τον Ρώμα παραιτήθηκε-καρατομήθηκε).

Τίποτα δεν μας εκπλήσσει. Το γήπεδο ενός μεγαλοκαπιταλιστή «ρούφηξε» τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής. Λεφτά του ελληνικού λαού. Αυτό από μόνο του είναι σκανδαλώδες. Οταν, όμως, δεν τηρείται στοιχειωδώς η αστική νομιμότητα, όταν συμβαίνουν τόσο απροκάλυπτες παρανομίες, θα έπρεπε να επέμβει κάποιος εισαγγελέας. Οχι ο… πολύ απασχολημένος Ισίδωρος Ντογιάκος, αλλά κάποιος εισαγγελέας ποινικής δίωξης (λέμε τώρα).

ΥΓ1. Γιατί δεν κατασκευάστηκε η υπογειοποίηση της Χρυσοστόμου Σμύρνης, που θα έβγαινε κατευθείαν στο κέντρο του υπόγειου του γηπέδου; Ισως για να πέσουν τα λεφτά στο γήπεδο. Η συγκεκριμένη υπογειοποίηση θα κόστιζε 7-8 εκατομμύρια. Το γήπεδο ξεκίνησε με επιχορήγηση 20 εκατομμύρια, που αποφάσισε πρώτος ο Σγουρός και άρχισε να δίνει η Δούρου. Επί Πατούλη εγκρίθηκαν άλλα 14,2 εκατ. για το γήπεδο. Ισως δεν έβγαινε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας και πήραν τα λεφτά της δεύτερης υπογειοποίησης και τα έριξαν στο γήπεδο.

ΥΓ2. Γιατί δεν κατασκευάστηκε το πάρκινγκ των 200 θέσεων; Ακούστηκε ότι αυτό θα γινόταν σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Μελισσανίδη στον Προμπονά. Δεν ξέρουμε αν το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι το πολύ 1.000 μέτρα από το γήπεδο, όμως ο Μελισσανίδης δεν θα το «κάψει» κατασκευάζοντας πάρκινγκ για το γήπεδο. Μπορεί να κατασκευάσει mall ή κτίριο γραφείων και στα υπόγειά του να φτιάξει και πάρκινγκ. Αυτό, όμως, είναι άλλο project. Ασε που ο νόμος προβλέπει πάρκινγκ σε ιδιόκτητο ακίνητο, που σημαίνει ότι έπρεπε να κάνουν κάνα κόλπο να περάσουν το οικόπεδο του Μελισσανίδη εικονικά στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Επέλεξαν την… προσφορότερη λύση: δεν κατασκεύασαν το πάρκινγκ που προβλέπει ο νόμος, με τη σιγουριά ότι η όποια κυβέρνηση και η όποια περιφερειακή αρχή, όχι μόνο δεν θα τους ελέγξουν, αλλά θα συμπράξουν σε κάθε παρανομία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.