Αλήθειες


 

Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος που ήταν να γίνει  στο γραφικό Αλικάντε αναβλήθηκε ξαφνικά. Ο Πέδρο Σάντσεθ, λέει, ακόμη δεν αρνητικοποιήθηκε στον κοροναϊό που διαγνώστηκε θετικός την Κυριακή! 

Μπα, ασχολούνται με τον κοροναϊό οι αστοί ηγέτες της ΕΕ; Εχουμε μήνες ν’ ακούσουμε ότι κάποιος ή κάποια από δαύτους προσεβλήθη από κοροναϊό και δεν πήρε μέρος σε κάποια συνάντηση. Από την άλλη, ο Σάντσεθ θα μπορούσε να στείλει την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ή τον υπουργό Εξωτερικών, όπως έχει κάνει άλλες φορές.

Γιατί να μπουν όμως στον κόπο να πάνε σε μια σύνοδο που έχει… τουριστική σημασία; Και ν’ ακούνε τον Μητσοτάκη να ζητά ανακοίνωση καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας; Ειδικά ο Σάντσεθ που έχει κουβαλήσει το μισό υπουργικό συμβούλιό του στην Τουρκία, όπου έκλεισε συμφωνίες με επίκεντρο την πώληση ή συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων. Μέχρι και παραγγελία δεύτερου «μίνι αεροπλανοφόρου» συζητούν (το πρώτο, το «TCG Anadolu», ναυπηγείται ήδη στα ναυπηγεία του ομίλου Σεντέφ στην Κωνσταντινούπολη). 

Να προεδρεύσει ο «ωραίος Πέδρο» σε μια σύνοδο της πλάκας και να επιμεληθεί μια ανακοίνωση που θα καταδικάζει τον καλύτερο πελάτη της ισπανικής πολεμικής βιομηχανίας και των ισπανικών τραπεζών; Προτίμησε να… «κορονιαστεί» και να ματαιώσει τη σύνοδο, αφήνοντας τον Μητσοτάκη… με την ανακοίνωση στα χέρια. Διότι τα σαΐνια του μεγάρου Μαξίμου είχαν φροντίσει να διοχετεύσουν στα παπαγαλάκια την «είδηση» ότι επίκειται σκληρή ανακοίνωση κατά της Τουρκίας από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο!

Η δεύτερη χυλόπιτα ήρθε από την Ούρσουλα. Η οποία ήρθε στην Αθήνα για να μιλήσει στο Athens Democracy Forum κι ενώ ήταν προγραμματισμένο δείπνο της με τον Μητσοτάκη (ανακοινωμένο και από την Κομισιόν), αυτή πήρε το αεροπλάνο και επέστρεψε στις Βρυξέλλες. «Η πρόεδρος της Κομισιόν θέλησε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες ενόψει όλης της δουλειάς που πρέπει να γίνει και της ρευστής φύσης των γεγονότων», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ. 


Mιλάμε για κανονικό «φτύσιμο». Η «δουλειά» και η «ρευστή φύση των γεγονότων» δεν εμπόδισαν την Ούρσουλα να χάσει τόσες ώρες για να έρθει στην Αθήνα για να εκφωνήσει τον καθιερωμένο αντι-ρωσικό, αντι-πουτινικό δεκάρικο στη Στοά του Αττάλου (που εκχωρήθηκε και πάλι σε ιδιώτες για να οργανώσουν ένα ψυχροπολεμικό σόου), αλλά την εμπόδισαν από ένα μισάωρο δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους της ΕΕ!

Τον πραγματικό λόγο τον ξέρουμε. Η άρχουσα τάξη της Γερμανίας, μέσω των θεσμικών και των άτυπων μηχανισμών της, διεμήνυσε στην Ούρσουλα να κόψει τις μακακίες και να περιοριστεί μόνο στην αντι-ρωσική και φιλο-αμερικάνικη ρητορική, αφήνοντας την άσκηση της πρακτικής πολιτικής στο Βερολίνο. Γερμανία, Ολλανδία και Δανία έχουν συμπήξει συμμαχία και απορρίπτουν κάθε ιδέα επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αέριου, όπως προτείνουν 15 χώρες, με επικεφαλής την Ιταλία και… φιλική συμμετοχή και της Γαλλίας (που στην πραγματικότητα βρίσκεται στη μέση).

Ο Μητσοτάκης, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, εμφανίζεται δημόσια σαν… εμπνευστής αυτής της ιδέας και… πρωτομάχος για την υιοθέτησή της από την ΕΕ. Και η Ούρσουλα φρόντισε να του δώσει να καταλάβει –με τον πιο ιταμό τρόπο- ποια είναι τα «κιλά» του. Απέναντι σε πολιτικούς νάνους που εκπροσωπούν μπανανίες, ακόμα και το πιο ανυπόληπτο αυτή την περίοδο πρόσωπο στην ΕΕ αισθάνεται… γιγάντισσα.

ΥΓ. Ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο να το δούμε, ποιον θα «έφτυνε» η Ούρσουλα για να αισθανθεί σπουδαία; Τον Μακρόν ή τον Ντράγκι; Βρήκε τον… καρπαζοεισπράκτορα Μητσοτάκη.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.