Νέος "θρίαμβος" των αιολικών: στη Σκωτία εμφανίστηκαν οι... πετρελαιοκίνητες ανεμογεννήτριες!

 


Το Sunday Mail είναι η εφημερίδα της Σκωτίας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. Όπως αποκάλυψε στις 5/2/2023, (και φυσικά κανένα ξεπουλημένο Ελληνικό Μέσο δεν μας το είπε), 71 ανεμογεννήτριες της Scottish Power χρειάστηκε να συνδεθούν με πετρελαιοκίνητες ηλεκτροπαραγωγές γεννήτριες για να μην παγώσουν.

Κάτι τέτοιες "άβολες αλήθειες" το αιολικό λόμπι φροντίζει να μη δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Όμως η πραγματικότητα είναι πως το Δεκέμβριο εξήντα (60) ανεμογεννήτριες στο αιολικό εργοστάσιο Arecleoch και άλλες έντεκα (11) στο εργοστάσιο Glenn App, κοντά στο Cairnrayn στο South Ayrshire, χρειάστηκε να συνδεθούν με έξι τεράστιες ντιζελογεννήτριες. Τα εργοστάσια διαχειρίζεται η Scottish Power Renewables, θυγατρική της Iberdrola με έδρα την Ισπανία. Οι ανεμογεννήτριες τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω σφάλματος καλωδίωσης, που ξεκίνησε από το αιολικό εργοστάσιο Mark Hill και, προκειμένου να επανέλθουν σε λειτουργία, οι ντιζελογεννήτριες λειτουργούσαν για πάνω από έξι ώρες την ημέρα.


Ο πληροφοριοδότης του Sunday Mail αποκάλυψε επίσης πως "Οι ανεμογεννήτριες είναι τακτικά εκτός σύνδεσης λόγω βλαβών, κατά τις οποίες παίρνουν ενέργεια από το δίκτυο αντί να την παράγουν. Επίσης μένουν να λειτουργούν με μισή ισχύ για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω εξαρτημάτων που δεν έχουν αντικατασταθεί. Βρώμικο υδραυλικό λάδι ψεκάζεται επίσης τακτικά σε όλη την ύπαιθρο της Σκωτίας, λόγω ρωγμών στους μηχανισμούς. Τα πρότυπα ασφαλείας δεν έχουν βελτιωθεί από το 2017, όταν ένας εργάτης σκοτώθηκε στο αιολικό εργοστάσιο Kilgallioch."

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Σκώτος πολιτικός φέρεται να είπε πως "είναι περιβαλλοντική τρέλα να χρησιμοποιείς ντιζελογεννήτριες για το ξεπάγωμα των ανεμογεννητριών". Δεν ξέρω αν όντως τις ήθελαν για να μην παγώσουν, καθώς τον Ιανουάριο 2016 είχαμε δει ελικόπτερα να ψεκάζουν πτερύγια για να μην παγώσουν. Είναι ωστόσο γνωστό πως αν κοπεί το ρεύμα, οι ανεμογεννήτριες ΔΕΝ μπορούν να ξεκινήσουν ξανά μόνες τους, χρειάζονται εξωτερική πηγή τροφοδοσίας, για να αποκαταστήσει την τάση του ρεύματος. Κάπου άκουσα λοιπόν πως κάποιες εδώ έχουν μπαταρίες Τουρκικής κατασκευής, που δεν πολυδουλεύουν και το προσωπικό του ΑΔΜΗΕ βγάζει καπνούς, κάθε φορά που πρέπει να πάει να βοηθήσει για αποκατάσταση βλαβών στους υποσταθμούς των αιολικών.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο