Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρίχνουν στα θύματα ευθύνη για το θάνατό τους!

 


Το Ελληνικό Δημόσιο έκανε έφεση κατά δικαστικής απόφασης που δικαίωνε συγγενείς θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι.

 

Aπό τότε που ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της έχουν δώσει ασυνήθιστα μεγάλη δημοσιότητα. Αρκεί να δει κανείς τα ρεπορτάζ της ΕΡΤ που λειτουργεί απροκάλυπτα σαν κυβερνητική ντουντούκα. Αναφέρονται αποσπάσματα από τις συγκλονιστικές περιγραφές εκείνων που επέζησαν, συχνά με τραύματα, αλλά και με το μεγάλο τραύμα της απώλειας των δικών τους, παιδιών, συζύγων, γονιών, γειτόνων, φίλων. Σου πιάνεται η καρδιά ν’ ακούς τις διηγήσεις αυτών των ανθρώπων, θυμάτων της κρατικής πολιτικής που τους εγκλώβισε σ’ ένα φλεγόμενο σπιράλ, που δεν έσπευσε να τους περιμαζέψει ακόμη και όταν κατάφεραν να πέσουν στη θάλασσα (πολλοί χάθηκαν εκεί, περιμένοντας επί ώρες να φανεί ένα σκάφος).

Δεν τους έπιασε ο πόνος τους παπαγάλους της κυβερνητικής προπαγάνδας. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπήρχε τότε και οι συγκλονιστικές περιγραφές των επιζησάντων θυμίζουν τις άθλιες μεθοδεύσεις του Τσίπρα και των υπουργών του. Γι’ αυτό και συχνά-πυκνά τα κυβερνητικά στελέχη, με πρωτοστάτη τον ακροδεξιό τηλεμαϊντανό-τηλεπλασιέ-υπουργό, ακόμη και ο ίδιος ο Μητσοτάκης στη Βουλή, θυμίζουν στους συριζαίους εκείνο το έγκλημα.

Η απύθμενη υποκρισία τους ξεσκεπάστηκε χθες, όταν έγινε γνωστό ότι το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε έφεση κατά της πρώτης απόφασης που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επιδικάζοντας σε συγγενείς θυμάτων αποζημίωση 300.000 ευρώ. Οι άνθρωποι θα οδηγηθούν στην ταλαιπωρία μιας νέας δίκης. Ακόμη πιο εξοργιστικοί είναι οι ισχυρισμοί του Δημοσίου, που επιχειρεί να μεταθέσει στα θύματα μερίδιο της ευθύνης για την απώλεια 104 ζωών και τους τόσους σοβαρούς τραυματισμούς!

Το Δημόσιο ισχυρίζεται πως και αν ακόμη η Πυροσβεστική διέταζε εκκένωση, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα ολοκληρωνόταν, γιατί τότε δεν λειτουργούσε το 112! Και ανατρέχει στην πυρκαγιά «Camp Fire» που εκδηλώθηκε στην Καλιφόρνια τον Νοέμβρη του 2018. «Το γεγονός ότι μια Πολιτεία όπως η Καλιφόρνια, με την καλύτερη πυροσβεστική υπηρεσία παγκοσμίως, με τον αρτιότερο τεχνολογικό εξοπλισμό, με πολυπληθέστερο, εμπειρότερο και καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό, δεν κατάφερε να αποφύγει την απώλεια τόσων ζωών αποδεικνύει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που υπερβαίνουν τις δυνάμεις του ανθρώπου και της τεχνολογίας και συνιστούν περιπτώσεις ανωτέρας βίας όπως η επίδικη», αναφέρει η έφεση! 

Αυτό κι αν είναι συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στους αρμόδιους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Για λόγους προπαγάνδας καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη όμως συνασπίζονται γύρω από τη μη ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών, για να μην πληρώσει το αστικό κράτος αποζημιώσεις.

Μετά την «ανωτέρα βία» έχουμε τη… συνευθύνη των θυμάτων. Επρεπε να… αυτοπροστατευθούν, ισχυρίζεται η έφεση, γιατί τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο ανέφεραν ότι ξέσπασε πυρκαγιά! Το ότι κανείς δεν πέρασε να τους ενημερώσει, ούτε στο Νέο Βουτζά, απ’ όπου αρχικά πέρασε το μέτωπο της φωτιάς, το ότι οι μπάτσοι έκλεισαν τη Λεωφόρο Μαραθώνος και οδηγούσαν τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι, όπου εγκλωβίστηκαν και κάηκαν, όταν έφτασε εκεί το πύρινο μέτωπο, το ότι έκαναν ώρες για να κινητοποιήσουν τους ψαράδες της Ραφήνας και άνθρωποι χάνονταν στη θάλασσα, συνιστά συνυπευθυνότητα των θυμάτων; Φταίνε οι κάτοικοι που οι άχρηστοι επιτελείς της Πυροσβεστικής δεν εκτίμησαν τον κίνδυνο και δεν «έπιασαν» τη φωτιά στην αρχή, μολονότι φυσούσαν άνεμοι πολλών μποφόρ κλαι διαφαινόταν τι θα ακολουθούσε αν η φωτιά φούντωνε;

Το αστικό κράτος δεν είναι κάποια… ιδεατή κατασκευή. Πέρα από τα επιτελικά στελέχη των υπηρεσιών, υπάρχουν οι κυβερνήσεις που διοικούν τις υπηρεσίες. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει εγκληματικές ευθύνες για τις απώλειες τόσων ζωών στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται πίσω από την έφεση που κατέθεσε το Δημόσιο, αρνούμενο να πληρώσει αποζημιώσεις για τα θύματα. Μονά-ζυγά δικά τους, ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.