Η αντιπλημμυρική προστασία, απαιτεί αγώνες
Αυτοί που αποδείχτηκαν ανίκανοι να προστατεύσουν τους ανθρώπους από ένα καιρικό φαινόμενο που είχε προβλεφθεί με ακρίβεια από τη μετεωρολογική υπηρεσία, αυτοί που έστελναν εκσκαφείς να σπάσουν φράγματα στα τυφλά, χωρίς κανένα σχέδιο, με μοναδικό κίνητρο τα μικροτοπικά συμφέροντα (να γλιτώσουμε εμείς κι ας πνιγούν οι άλλοι), αυτοί που μετά τον «Ιανό» δεν έφτιαξαν ούτε ένα έργο ορεινής υδρονομίας, δηλαδή φράγματα βάρους εκεί που ξεκινά το νερό και πρέπει να ανακοπεί η δυναμική του, αυτοί που επί τρεις μέρες δεν ήξεραν την πραγματική κατάσταση, ούτε ποια χωριά έχουν πλημμυρίσει, ούτε πόσοι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε ταράτσες, ούτε πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, ξαφνικά θα μετατραπούν από άχρηστοι σε άριστοι; Πόσο αφελής πρέπει να είναι κάποιος για να το πιστέψει (για τα κάθε είδους λαμόγια δεν το συζητάμε);
Και με τι λεφτά θα κάνουν την… κοσμογονία; Μητσοτάκης και Φον ντερ Λάιεν πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Οσο για την αναθεώρηση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού, οι διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο μιλούν για ποσά που δεν φτάνουν «ούτε για ζήτω», ίσα-ίσα για κάποιες πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Αλλωστε, όπως συνεχώς υπενθυμίζει ο Χατζηδάκης, δεν μπορούν να γίνουν υπερβάσεις του υπάρχοντος… «δημοσιονομικού χώρου», διότι «πρέπει να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα» και οι οίκοι αξιολόγησης δεν συγχωρούν τις υπερβάσεις.
Αυτή την πάγια θέση του Χατζηδάκη, που ως «αγρίως νεοφιλελεύθερος» έχει αποσυρθεί από το μιντιακό προσκήνιο, όπου κυριαρχούν υποσχέσεις που θα παραμείνουν ανεκπλήρωτες και πωλούνται ελπίδες που θ’ αποδειχτούν φρούδες, ήρθε να… επικαιροποιήσει ο επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νικολά Σμιτ, που ήταν στη διευρυμένη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με τον Μητσοτάκη και την Φον ντερ Λάιεν, έλληνες υπουργούς και επιτρόπους. Ο λουξεμβούργιος επίτροπος έδωσε συνέντευξη στα «Νέα» και μεταξύ των άλλων είπε τα εξής:
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί να σεβαστεί τους στόχους του προϋπολογισμού, τώρα που έχει αναβαθμιστεί από διάφορους οίκους αξιολόγησης. Εγινε ξεκάθαρη αναφορά στη συνάντηση σε αυτό. Στο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να δοθεί οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Tέρμα ακόμα και τα φιλανθρωπικά pass. Μπορεί τα καύσιμα να έχουν ξαναπάρει την ανηφόρα και ο χειμώνας να πλησιάζει, μπορεί τα ζαρζαβατικά του καθημερινού λαϊκού τραπεζιού να πωλούνται ως είδη πολυτελείας, μπορεί μισθοί και συντάξεις να παραμένουν καθηλωμένοι, όμως εκείνο που συζητιέται είναι να μπει «φόρος ανασυγκρότησης».
Η αντιπλημμυρική προστασία (όπως και η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας) δεν είναι υπόθεση όσων επλήγησαν φέτος. Πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια ήταν άλλες περιοχές, αύριο και τα επόμενα χρόνια θα είναι άλλες. Πρόκειται για παλλαϊκή υπόθεση και πρέπει ν’ αγωνιστεί γι’ αυτή ολόκληρος ο ελληνικός λαός.
Σχόλια