Οι παρακολουθήσεις εξακολουθούν να κυνηγούν τον Μητσοτάκη
Η κυβερνητική πλειοψηφία στη διοίκηση της ΑΔΑΕ, που με τόσο ζήλο και αγνοώντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης έστησε ο Μητσοτάκης (ας είναι καλά ο Βελόπουλος που του έδωσε την κρίσιμη ψήφο στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής), έσπασε! Με οριακή πλειοψηφία 4-3, η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, κατ’ εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ (έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο του 2021, που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων για τους λόγους της άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ, και επανενεργοποίησε τον τον Ν. 2225/1994, που προβλέπει ότι ο θιγόμενος μπορεί, μέσω της ΑΔΑΕ, «να γνωρίζει το αιτιολογικό της άρσης των επικοινωνιών του, ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας»), αποφάσισε να ζητήσει από την ΕΥΠ/ΚΥΠ τον πλήρη φάκελο για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ώστε να τον μελετήσει και να ενημερώσει τον θιγέντα, αν κρίνει ότι πρέπει να τον ενημερώσει.
Η κυβερνητική γραμμή, την οποία υποστήριξαν τα τρία μέλη της μειοψηφίας «έλεγε» πως δεν θα πρέπει να κρίνει η ΑΔΑΕ αν διακυβεύεται ακόμη ο σκοπός για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών του Ανδρουλάκη, αλλά η ΕΥΠ. Δηλαδή, την απόφαση για τη χορήγηση ή μη στον Ανδρουλάκη των στοιχείων για την παρακολούθησή του να την πάρει η ΕΥΠ/ΚΥΠ (σίγουρο έδαφος για την κυβέρνηση) και όχι η ΑΔΑΕ.
Ο Μητσοτάκης νόμιζε πως είχε «δέσει» την πλειοψηφία της ΑΔΑΕ, αλλά ένας απ’ αυτούς που τοποθέτησε (πανεπιστημιακός, όπως έγραψε ο καλά ενημερωμένος Γ. Παπαχρήστος των «Νέων») «κάνει νερά». Μένει να δούμε αν αποσκίρτησε οριστικά, όταν η ΑΔΑΕ πάρει την απάντηση της ΕΥΠ/ΚΥΠ και συνεδριάσει για να αποφασίσει αν πρέπει να δώσει στον Ανδρουλάκη τα στοιχεία ή όχι.
Μάλλον, όμως, δε θα χρειαστεί να γίνει τέτοια ψηφοφορία, γιατί η ΕΥΠ/ΚΥΠ δεν πρόκειται ν’ αλλάξει στάση σε σχέση με όσα υποστήριζε τον Σεπτέμβρη του 2022. Τότε αποκαλύφτηκε, από επίσημες καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, πως η ΕΥΠ/ΚΥΠ απάντησε σε σχετικό ερώτημα της ΑΔΑΕ ότι τα αρχεία καταστράφηκαν όταν έγινε η μετάβαση από το παλαιό στο νέο ψηφιακό σύστημα της κακόφημης υπηρεσίας! Επομένως, ίδια αναμένεται να είναι και τώρα η απάντηση της ΕΥΠ/ΚΥΠ στο αίτημα της ΑΔΑΕ.
Η διαφορά είναι πως τώρα όλα θα γίνουν με επίσημο τρόπο. Και ο Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ πως δεν μπορεί να τον ενημερώσει, γιατί ο φάκελος έχει καταστραφεί, οπότε θα μπορεί να κάνει περαιτέρω πολιτικές και δικαστικές ενέργειες, κρατώντας το θέμα στον αφρό της επικαιρότητας με απολύτως νόμιμες διαδικασίες. Επομένως, η μία ψήφος που έφυγε από το «μαντρί» του Μητσοτάκη έχει καίρια σημασία. Αν μη τι άλλο, δείχνει πως ο «πολιτικά πανίσχυρος» δεν είναι πλέον τέτοιος. Οπως είχαμε γράψει και όταν εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ, αυτή είναι μια ένδειξη ότι ο Μητσοτάκης θεωρείται τελειωμένος.
Θυμάστε τι έλεγαν στον Ανδρουλάκη ο Μητσοτάκης και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όταν αποκαλύφτηκε η «νόμιμη επισύνδεσή» του από την ΕΥΠ/ΚΥΠ; Να πάει στον Γεραπετρίτη (τότε υπουργός Επικρατείας και ένοικος μεγάρου Μαξίμου) για να τον ενημερώσει. Τι είδους ενημέρωση θα του έκανε, αν τα αρχεία… είχαν καταστραφεί; Αρα, τα αρχεία «καταστράφηκαν» μετά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Οι Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης, όμως, ξέρουν, οπότε θα κληθούν -ενόψει της καταστροφής των αρχείων- να πουν τι ήξεραν, προτού καταστραφούν τα αρχεία. Γιατί, όμως, να γίνουν πιστευτά όσα θα πουν (αν πουν), όταν οι αποδείξεις έχουν καταστραφεί; Οπως αντιλαμβάνεστε, η κουβέντα θα ξανανοίξει και αυτό μόνο τον Μητσοτάκη βλάπτει.
Σχόλια