Ο Κούλης
Ακόμα κι αν η Ούρσουλα έφτιαχνε ένα κομισαριάτο Καθαριότητας Τουαλετών στο Μπερλεμόν και το έδινε στον Τζιτζικώστα, ο Μητσοτάκης θα έβγαινε και θα πανηγύριζε ότι η Ελλάδα του (του Μητσοτάκη) πήρε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο ιδρύθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ και ανατέθηκε στα έμπειρα χέρια του Τζίτζι. Επομένως, η χτεσινή πανηγυρική δήλωσή του για την πρόταση του Τζιτζικώστα ως κομισάριου Μεταφορών και Τουρισμού δεν μας εξέπληξε.
Εδώ και καιρό, από τότε που ο Μητσοτάκης έχρισε κομισάριο τον Τζιτζικώστα, τα παπαγαλάκια του Μαξίμου τιτίβιζαν καθημερινά πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα πάρει ισχυρό χαρτοφυλάκιο, επειδή ο Μητσοτάκης την έχει στο τσεπάκι του την Ούρσουλα και μπήκε μπροστά (μαζί με τον Τουσκ) για να της εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στην κεφαλή της Κομισιόν. Υπήρχε περίπτωση να έβγαινε τώρα ο Μητσοτάκης και να τραγουδούσε σαν άλλος Στράτος Διονυσίου «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα»;
Μια λεπτομέρεια που κάθε άλλο παρά τυχαία είναι: ο Μητσοτάκης δεν έκανε κάποια δήλωση, on camera ή γραπτή, απ’ αυτές που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού. Εκεί δε θα βρείτε τίποτα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook! Εκανε την ανάγκη φιλοτιμία, αλλά περιορίστηκε σε ανεπίσημη ανάρτηση.
Στον Economist, αγαπημένο έντυπο του Μητσοτάκη και των υπουργών του (τόσο αγαπημένο που ο «βυσματωμένος» Χατζηδάκης βγάζει Δελτίο Τύπου κάθε φορά που ο Economist γράφει κάτι θετικό για την ελληνική οικονομία), ο «πολύς» Στάνλεϊ Πινιάλ, ένας από τους κεντρικούς αρθρογράφους του Συγκροτήματος και επικεφαλής της δημοσιογραφικής του ομάδας στις Βρυξέλλες, παρουσιάζει τον Μητσοτάκη σαν καρπαζοεισπράκτορα της Ούρσουλα(ς):
«Οι δυο μεγάλοι υποστηρικτές της Φον ντερ Λάιεν από την πρώτη στιγμή ήταν οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ελλάδας. Η Πολωνία πήρε την αρμοδιότητα του προϋπολογισμού, που έχει μεγάλη σημασία καθώς είναι σε εξέλιξη η κατάρτισή του για το 2028-2035. Αντιθέτως, η Ελλάδα πήρε χαρτοφυλάκιο τρίτης κατηγορίας. Ο Μητσοτάκης, υποθέτω, θα είναι δυσαρεστημένος».
Το δε Politico αναφέρει πως από τον λεγόμενο ευρωπαϊκό νότο οικονομικά χαρτοφυλάκια πήραν μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία. Προφανώς, δεν ξέρουν τι τους γίνεται οι αναλυτές των ευρώδουλων εντύπων. Μόνο ο Μητσοτάκης ξέρει.
Ας βάλουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να πάρει κομισαριάτο πρώτης γραμμής, γιατί είναι μια κουτσουλιά στο συσχετισμό δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική ΕΕ. Κομισαριάτα με σημαντικό ειδικό βάρος παίρνουν και πολιτικοί από χώρες αντίστοιχης δύναμης με την Ελλάδα. Πρόκειται για συγκεκριμένα πρόσωπα που είναι πλήρως υποταγμένα στη γερμανική πολιτική και υποδεικνύονται από τις κυβερνήσεις τους μετά από υπόδειξη των γερμανών ιμπεριαλιστών. Ετσι βρέθηκαν με σημαντικά χαρτοφυλάκια πολιτικοί από τις χώρες της Βαλτικής.
Ακόμα κι αν ο γερμανογαλλικός άξονας αποφάσιζε να δώσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκι στην Ελλάδα, θα απαιτούσε να υποδειχτεί ένα πολιτικό πρόσωπο με κάποιο βάρος. Κάποιος πρωτοκλασάτος υπουργός. Επειδή ήταν καθαρό πως το χαρτοφυλάκιο θα ήταν και αυτή τη φορά ασήμαντο, γι’ αυτό ο Μητσοτάκης υπέδειξε τον παντελώς άγνωστο Τζιτζικώστα. Το ήξερε και γι’ αυτό έκανε αυτή την επιλογή. Απέναντι σε πρώην πρωθυπουργούς, πρώην υπουργούς σημαντικών υπουργείων από άλλες χώρες, τι τύχη θα μπορούσε να έχει ο Τζιτζικώστας;
Ο προηγούμενος έλληνας επίτροπος είχε ένα ακόμα πιο ασήμαντο χαρτοφυλάκιο (Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής), όμως ο Σχοινάς κατείχε ταυτόχρονα και θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν; Γιατί; Γιατί ήταν ο έμπιστος της Ούρσουλα(ς), το παιδί για όλες τις δουλειές. Ο Τζιτζικώστας δεν χρίστηκε αντιπρόεδρος.
Η νέα Κομισιόν έχει έξι εκτελεστικούς αντιπρόεδρους και είκοσι χαρτοφυλάκια. Αυτό που δόθηκε στον Τζιτζικώστα είναι το όγδοο στην κατάταξη. Ογδοο στα είκοσι ή, αν συμπεριλάβουμε και τις αντιπροεδρίες, όπως είναι σωστό, 14ο στα 26! Ο Μητσοτάκης διαψεύδεται από τα ίδια τα δεδομένα.
Τις κρίσιμες αντιπροεδρίες πήραν η Γαλλία και η Ιταλία, οι ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ που έρχονται αμέσως μετά την Γερμανία σε ισχύ. Ο υπουργός Εξωτερικών της νέας γαλλικής κυβέρνησης, Στεφάν Σεζουρνέ πήρε αντιπροεδρία με αρμοδιότητα τη Βιομηχανία. Ο νεοφασίστας Ραφαέλε Φίτο, εκλεκτός της Μελόνι, πήρε αντιπροεδρία με αρμοδιότητα τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις (διαχείριση μεγάλων κονδυλίων). Η Ισπανία, που δεν είναι ιμπεριαλιστική χώρα αλλά είναι υπολογίσιμο μέγεθος στην ΕΕ, πήρε αντιπροεδρία με την έως τώρα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σάντσες, Τερέσα Ριμπέρα, με αρμοδιότητα για μια καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση.
Πρώτος τη τάξει κομισάριος, με αρμοδιότητα τον προϋπολογισμό, ορίζεται ο Πολωνός Πιοτρ Σεραφίν. Αλλο μέγεθος η Ελλάδα, άλλο η Πολωνία. Αλλο Μητσοτάκης και άλλο Τουσκ. Κομισάριος Γεωργίας ο Λουξεμβούργιος Κριστόφ Χάνσεν. Το χαρτοφυλάκιο Μεσογείου, που το ήθελε η Κύπρος, δόθηκε στην Κροατία (Ντουμπράβκα Σούιτσα). Ιεραρχικά είναι πάνω από το χαρτοφυλάκιο του Τζίτζι. Και δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί στην Κύπρο ή στην Ελλάδα, για να μην υπάρξουν μπλεξίματα στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Η Πράσινη Ανάπτυξη πήγε στην Ολλανδία που είναι «δύναμη» στην ΕΕ. Η Εμπορική και Οικονομική Ασφάλεια στον έμπειρο και πιστό στους Γερμανούς, Μάρος Σέφκοβιτς (χρόνια στην Κομισιόν εκ μέρους της Σλοβακίας). Τα Χρηματοοικονομικά πήγαν στην Πορτογαλία (θεωρήθηκε έκπληξη). Η Μετανάστευση στην σκληρή σε αντιμεταναστευτική πολιτική Αυστρία. Και ούτω καθεξής.
Αυτή είναι η πικρή για τον Μητσοτάκη πραγματικότητα. Ηθελε το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας (το πήρε στο πακέτο της η Ισπανίδα αντιπρόεδρος Ριμπέρα), ή έστω της Διεύρυνσης (το πήρε η Σλοβένα) ή -στην τελική- το Περιφερειακής Ανάπτυξης (το πήρε στο δικό του πακέτο ο ιταλός αντιπρόεδρος Φίτο). Η μόνη χάρη που του έκανε η Ούρσουλα ήταν να προσθέσει και τη λέξη Τουρισμός στο χαρτοφυλάκιο του Τζίτζι. Για να ‘χουν κάτι να προπαγανδίζουν ο Κούλης και τα παπαγαλάκια του. Χωρίς κονδύλια, όμως, μένει μόνο μια λέξη, ένα πουκάμισο αδειανό.
Επειδή στην αρμοδιότητα του Τζίτζι είναι και οι σιδηρόδρομοι, προβλέπεται να δεινοπαθήσει όταν σταθεί απέναντι στους ευρωβουλευτές (χωρίς την έγκρισή τους δεν διορίζεται). Η υποψηφιότητά του αναμένεται να περάσει (αλλιώς θα είναι ήττα για την Ούρσουλα), αλλά θα τον ρωτήσουν και για τα Τέμπη και για τη σύμβαση 717 (τηλεδιοίκηση) που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Υπάρχει και μια δικογραφία που έφτιαξε η ευρωπαία εισαγγελέας. Μπορεί οι ελληνικές δικαστικές αρχές να την παρέδωσαν στη δικαιοδοσία των αραχνών και των τρωκτικών, όμως όλο και κάποιος/α ευρωβουλευτής θα τη θυμηθεί κι αυτή.
Σχόλια