"Κόμμα, Στρατός και Μάζες στην Κινέζικη Πολιτιστική Επανάσταση" του Λίβιο Μαϊτάν
Οι τεράστιες δυνατότητες που άνοιξε η επανάσταση του 1949 στην Κίνα, εν μέρει ματαιώθηκαν και αμφισβητήθηκαν από το γραφειοκρατικό πολιτικό σύστημα.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου δίνεται ένας συνοπτικός απολογισμός των οικονομικών και κοινωνικών εντάσεων που έτεινε να συντηρεί το γραφειοκρατικό σύστημα ακόμη και μέσα στις σημαντικές προόδους που κατέστησε δυνατές η καταστροφή του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού στην Κίνα. Ακόμη και οι ίδιοι οι ηγέτες του κινέζικου κομμουνισμού αναγνώρισαν την αναγκαιότητα ξεπεράσματος των πολλών αρνητικών χαρακτηριστικών του γραφειοκρατικού συστήματος, αλλά δεν ήταν διατεθειμένοι να θυσιάσουν το δικό τους πολιτικό μονοπώλιο.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου εξετάζεται λεπτομερώς η σημαντικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: η Πολιτιστική Επανάσταση του 1965-69. Αυτή η κρίση επιλύθηκε αποφασιστικά υπέρ μιας νέας γραφειοκρατικής επανασταθεροποίησης, που περιελάμβανε μια ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση δύναμης μεταξύ ακόμα λιγότερων κορυφαίων ηγετών. Ωστόσο, λόγω της επαναστατικής προέλευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και του κράτους, αυτή η κρίση περιελάμβανε και την εμφάνιση ριζοσπαστικών πολιτικών ρευμάτων που δούλεψαν για την εξάλειψη ολόκληρου του γραφειοκρατικού συστήματος. Αυτά τα ρεύματα έμελλε να ηττηθούν αλλά όχι προτού αναπτύξουν πολλά από τα στοιχεία που ήταν απαραίτητα για μια γνήσια ριζοσπαστικοποίηση και ανανέωση της κινέζικης επανάστασης.
Στο τρίτο μέρος του βιβλίου αξιολογείται και αναλύεται η συνεχιζόμενη κρίση στην ηγεσία του Κόμματος και του κράτους, η στρατηγική της "Νέας Δημοκρατίας", η εξωτερική πολιτική και η κοινωνική φύση της κινέζικης κοινωνίας.
Από το οπισθόφυλλο
> Συγγραφέας: Λίβιο Μαϊτάν
> Χρονολογία έκδοσης: Ιούνιος 2012
> Σελίδες: 528
> Τιμή: 15 ευρώ
> Εκδόσεις: Εργατική Πάλη
Σχόλια