ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Για τη θέση της εκπροσώπου μας Σ. Ντούρου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης  για τη Μ.Π.Ε. κινητών μονάδων μεταφόρτωσης απορριμμάτων και κινητής μονάδας ανάκτησης ανακυκλώσιμων-κομποστοποίησης στους Δήμους Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ  σοβαρό , υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του και τεράστιες πολιτικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις. ..
Ευθύνες υπάρχουν και στους δημάρχους και περιφερειάρχες που αποδέχονται αυτή την κατάσταση, που προσπαθούν να δώσουν αποσπασματικές λύσεις, κύρια γιατί βρίσκουν την ευκαιρία διαχείρισης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ…
 Όλοι μαζί συμβάλλουν στο να  προχωρήσει  η  πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, να δοθεί ζωτικός χώρος στα συσσωρευμένα κεφαλαία των επιχειρηματικών ομίλων για χρυσοφόρες επενδύσεις στο σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων.
Αυτή η πολιτική επιφέρει όμως σοβαρές  επιπτώσεις  στο εισόδημα  και στη ζωή του λαού  γενικότερα.  
Με αυτή τη λογική επιλέγονται μονάδες οι οποίες αφενός χρησιμοποιούν τεχνολογίες υψηλού κόστους, αφετέρου έχουν βασική προτεραιότητα την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία, καύση των απορριμμάτων(βλέπε σχέδια LAFARGE).     
   

Το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό  Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα. Σχέδιο στηριγμένο στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους .Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής.
Αυτό σημαίνει ότι παίρνονται μέτρα για:
ü  την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων,
ü  την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή,
ü  την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης,
ü  την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών,
ü  την επιλογή κατάλληλου συνδυασμού σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας,
ü  την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.
Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της χωροθέτησης απασχολεί ιδιαίτερα τους κατοίκους  όχι μόνο στα Κριεζά ή το Πυργί αλλά σε όλη την Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχολεί την περιοχή της Ν. Εύβοιας περισσότερο από 10 χρόνια αλλά το μόνο που θα διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων της όποιας περιοχής χωροθετείται  είτε για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ είτε για σταθμό Μεταφόρτωσης θα είναι μόνο όταν τα έργα αυτά και η λειτουργία τους γίνονται από δημόσιο φορέα, χρηματοδοτούνται επαρκώς, ελέγχεται η λειτουργία τους, χρησιμοποιούνται όλες οι επιστημονικές και τεχνικές μέθοδοι που υπάρχουν. Όσο τα απορρίμματα θεωρούνται χρυσάφι από τους ιδιώτες και οι κυβερνήσεις φροντίζουν να τους  προσφέρουν το «φιλέτο» τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να υπάρχουν «εκπτώσεις» και στα έργα υποδομής  και στη σωστή διαχείριση-λειτουργία τους.

Καταψηφίσαμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τη ΜΠΕ όχι γιατί δεν θέλουμε το σταθμό μεταφόρτωσης, την ανακύκλωση , την κομποστοποίηση. Ούτε με μόνο κριτήριο τη διαφωνία των κατοίκων για τη χωροθέτηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώνεται η θέση μας για την αποσπασματικότητα επίλυσης του προβλήματος στην περιοχή. Ρωτήσαμε σε ποιο ΧΥΤΑ θα πηγαίνουν τα απορρίμματα και μας απάντησαν στη Χαλκίδα. Μα ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας ήδη έχει τεράστιο πρόβλημα. Μας ανέφεραν τη λύση και του υπό σχεδίαση ΧΥΤΑ της Θήβας ως…προοπτική για το μέλλον. Ρωτήσαμε πώς ο Δήμος θα λειτουργήσει τη μονάδα όταν οι Δήμοι σήμερα χρηματοδοτούνται με ψίχουλα που δεν φτάνουν ούτε για πετρέλαιο στα σχολεία και απάντηση δεν πήραμε για το ποιος θα πληρώσει για άλλη μια φορά το μάρμαρο.
Ψηφίσαμε αρνητικά στη λογική τους στον αποσπασματικό σχεδιασμό, στις ατελείς και μη τεκμηριωμένες μελέτες,  στην οικονομική επιβάρυνση του λαού. Δεν μένουμε στο επιμέρους γιατί το υποτιμάμε αλλά γιατί διεκδικούμε άμεσες  και ολοκληρωμένες λύσεις στα λαϊκά προβλήματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Δεν θα στηρίξουμε ούτε ημίμετρα, ούτε τη λογική του λιγότερο κακού, ούτε βέβαια αυταπάτες ότι αυτή η συγκυβέρνηση, αυτοί οι συσχετισμοί στην Τοπική Διοίκηση υπάρχει περίπτωση να στηρίξουν φιλολαϊκά μέτρα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και την ποιότητα ζωής του λαού.
                                     

                                       Χρονάς Τάσος.
                                        Γκικόπουλος Γιώργος.
                                        Ντούρου Σοφία (Ιωάννα)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο