ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ (LAFARGE) στη Χαλκίδα.
Η Τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ (LAFARGE) με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στον κλάδο των κατασκευών, ανακοίνωσε στις 26/3 τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας, πετώντας έτσι στο δρόμο τους 236 εναπομείναντες εργαζόμενους.
Η κίνηση της πολυεθνικής δεν είναι ‘’κεραυνός εν αιθρία’’. Έρχεται να προστεθεί στην πολύμηνη οργανωμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον των εργαζομένων αξιοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική, τα σκληρά μέτρα των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ αλλά και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.
Με την απόφαση αυτή αποκαλύπτεται ο ρόλος της εταιρίας και συνολικά των μονοπωλίων: Μόνος ‘’θεός’’ που υπηρετούν είναι τα κέρδη τους και μπροστά στην εξασφάλισή τους δεν υπολογίζουν τίποτα.
Η LAFARGE είναι προκλητική όταν στην ανακοίνωσή της αλλά και στις ατομικές επιστολές προς τους εργαζόμενους αναφέρεται στο δήθεν ενδιαφέρον της για τις ‘’προσωπικές και κοινωνικές συνέπειες’’ της απόφασής της.
Η LAFARGE δε χάνει. Αντίθετά κερδίζει αξιοποιώντας την κρίση σε βάρος των εργαζομένων. Είναι κυνική ομολογία της ίδιας της πολυεθνικής αφού με βάση τα λεγόμενά της η ζημία που θα έχει το 2013 (από αποζημιώσεις, φυσικές αποκαταστάσεις, απομείωση πάγιων περιουσιακών στοιχείων κλπ) θα αντικατασταθεί από κέρδη πολλών εκατομμυρίων από το 2014 και μετά. Τον τρόπο που θα επιτύχει αυτό το στόχο επίσης τον ομολογεί: Αύξηση παραγωγικότητας στα άλλα δύο εργοστάσια (Βόλος, Μηλάκι) με ταυτόχρονο χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων.
Με το κυνήγι του κέρδους συνδέεται επίσης και ο πιθανός σχεδιασμός της πολυεθνικής για αλλαγή χρήσης του χώρου, της υποδομής του εργοστασίου και των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, όπως κατά καιρούς έχει αφήσει να εννοηθεί.
Οι ευθύνες της τρικομματικής κυβέρνησης, των κομμάτων του ‘’ευρωμονόδρομου’’ είναι τεράστιες. Η απόφαση της LAFARGE είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που αυτές οι πολιτικές δυνάμεις υπερασπίζονται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε:
  • Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας
  • Να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα με την υπογραφή ΣΣΕ

Ο βουλευτής
Θανάσης Παφίλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια