Οι ΜΚΟ και οι αντιδραστικοί σκοποί τους



Πέρα από όλα τα άλλα, οι ΜΚΟ λειτουργούν
και ως ένας μοχλός προώθησης
της απλήρωτης εργασίας και της ιδιωτικοποίησης
των κοινωνικών υπηρεσιών
"ΡΕΣΑΛΤΟ"
Στην πρώτη επίσημη καταγραφή τους, οι «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» (ΜΚΟ) ανευρέθησαν 422 σε όλη τη χώρα.
Αυτές είναι τυπικά μη κερδοσκοπικές εταιρείες, έχουν όμως και μισθοδοτούν 4.000 υπαλλήλους, ένα νούμερο πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα δηλαδή.
Το θέμα είναι πού βρίσκουν τα λεφτά. Τα έσοδά τους προέρχονται:
7% από εισφορές μελών, 18% από ευρωπαϊκά προγράμματα, 27% από κρατικές επιχορηγήσεις (σκεφτείτε, δηλαδή, να ήταν και κυβερνητικές!), 45% από ιδιώτες χορηγούς, από καπιταλιστές δηλαδή.
Οι πηγές χρηματοδότησής τους, αστικό κράτος και κεφάλαιο, είναι σαφώς δηλωτικές του... σκοπού ύπαρξής τους.

Γιατί οι καπιταλιστές δεν δίνουν λεφτά για σκοπό που δεν έχουν συμφέρον. Οι ΜΚΟ, λοιπόν, έχουν 20.000 εθελοντές, που τους χρησιμοποιούν σε διάφορες δραστηριότητες, πολλές απ’ τις οποίες αφορούν τομείς που κανονικά έπρεπε να καλύπτει το κράτος με έμμισθους εργαζόμενους.

Προωθούν έτσι την απλήρωτη εργασία, την οποία ακριβώς εφαρμόζουν πολλοί καπιταλιστές στις επιχειρήσεις τους.

Το αντάλλαγμα για την εργασία των εθελοντών προφανώς είναι η υπόσχεση για την πρόσληψή τους σε κάποια εταιρεία των καπιταλιστών που σχετίζονται με τις αντίστοιχες ΜΚΟ. Καλλιεργείται, δηλαδή, η συνείδηση του ποικιλότροπα υποταγμένου στην εργοδοσία εργαζομένου.

Οι ΜΚΟ, ακόμα, από τη στιγμή που ασχολούνται με τομείς που κανονικά καλύπτει το κράτος με τις υπηρεσίες του συνιστούν μια πλάγια ιδιωτικοποίηση.

Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ΜΚΟ τις ελέγχει ο μηχανισμός των κομματαρχών των αστικών κομμάτων. Στην ουσία, έχουν αντικαταστήσει τα παλιά ρουσφετολογικά γραφεία.

Αυτό είναι, λοιπόν, το «φρούτο» των ΜΚΟ για τις οποίες τόσα χρήματα δίνονται και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ζήτημα της κατάργησης αυτών των οργανώσεων πρέπει να μπει στα άμεσα αιτήματα του εργατικού κινήματος. Τα λεφτά που δίνονται για τις ΜΚΟ να πάνε σε δημόσιες παραγωγικές δραστηριότητες και για δημιουργία θέσεων εργασίας για άνεργους Έλληνες εργαζομένους. Το εργατικό κίνημα πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή τη φάμπρικα της εξαπάτησης και των ύπουλων καπιταλιστικών σχεδίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο