Παλλαϊκό μήνυμα αντίστασης και αγώνα

Ελπιδοφόρο προανάκρουσα νεών αγώνων
η μεγάλη πανεργατική κινητοποίηση στις 4 Φλεβάρη

Παλλαϊκό μήνυμα
αντίστασης και αγώνα

Σταθερά στο δρόμο της κλιμάκωσης του πανεργατικού αγώνα
Ισχυρό αγωνιστικό μήνυμα έστειλαν εργάτες, υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρό­τες, νέοι, συνταξιούχοι δίνοντας μαζικό παρών στη γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη, σε μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση που αγκάλιασε όλη τη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και σημαντικός αριθμός συνδικάτων διαδήλωσαν στην Αθήνα στο συλλαλητήριο που κάλεσαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Σ' όλες τις πόλεις, πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα μαζικές συγκεντρώσεις. Στις αγροτικές περιοχές τα μπλόκα των τρακτέρ που έχουν στηθεί από μέρες παρέμειναν στην αγωνιστική έπαλξή τους στους εθνικούς δρόμους ενώ σε μια σειρά περιοχές αγρότες κατέβηκαν και στα κεντρικά συλλαλητήρια των πόλεων. Τα μέσα μεταφοράς (συγκοινωνίες, ταξί, φορτηγά) ακινητοποιήθηκαν, μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων και μικρών εμπορικών καταστημάτων παρέμειναν κλειστές. Στα συλλαλητήρια και στην απεργία πήραν μέρος φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, βιοτεχνών και εμπόρων.
Η επιτυχία της απεργίας,  η μαζικότητα των συλλαλητηρίων, το εύρος εργατικών και επαγγελματικών κλάδων, εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων που πήραν μέρος σ' αυτά, έκφρασαν την αγωνιστική διάθεση που έχει αναπτυχθεί για την απόκρουση του αντιασφαλιστικού σχεδίου που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Η πανελλαδική απεργία της 4 Φλεβάρη αποτέλεσε ένα πρώτο σημείο κορύφωσης των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από τη μέρα που η κυβέρνηση δημοσιοποίησε το αντιασφαλιστικό σχέδιο της.  Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις έχουν συντελέσει σε μια ανάκαμψη του αγωνιστικού κλίματος κατά της μνημονιακής πολιτικής, το οποίο έφερε τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τριών τελευταίων χρόνων και έδωσε συνέχεια στους μεγάλους αντιμνημονιακούς απεργιακούς αγώνες του 2010-2012, ύστερα απο μια περίοδο υποχώρησης τους. Η γενική απεργία, οι κλαδικές απεργίες και στάσεις εργασίας, τα συλλαλητήρια, τα τρακτέρ στους δρόμους, δείχνουν να διαμορφώνεται ένα εργατικό και λαϊκό μέτωπο αγώνα σε όλη τη χώρα. Είναι ανάγκη τώρα το μέτωπο αυτό να σταθεροποιηθεί και να ισχυροποιηθεί. Με τη συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων,  των μπλόκων και των συλλαλητηρίων. Με το συντονισμό των αγώνων, με την ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίησή τους και την κλιμάκωσή τους. Με την αποφασιστικότητα και τη δύναμη που μπορεί να αποκρούσει τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

Μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στην Αθήνα
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα μαζική διαδήλωση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες. Στη συγκέντρωση έδωσαν μαζικό παρόν πολλά σωματεία των εργαζομένων του ιδιωτικού, του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και των συνταξιούχων. Συμμετείχαν επίσης, ύστερα απο α­πο­φάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων τους (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιστημονικοί σύλ­­λογοι κλπ.) αυτοαπασχολούμενοι, ε­λεύ­θεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, επιστημονικοί κλάδοι. Για μια ακόμα φορά το ΠΑΜΕ οργάνωσε ξεχωριστό συλλαλητήριο.
 Το απεργιακό συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ έκανε πορεία στη Βουλή, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί και στα πεζοδρόμια. Στην πορεία η ΛΑ-ΑΑΣ, η ΕΡΓ. Α.Σ,  η Ταξική Πορεία πήραν μέρος με αγωνιστικά συνθήματα κατά του ασφαλιστικού σχεδίου και της μνημονιακής πολιτικής, μοιράζοντας πλατιά ανακοινώσεις.
Καθώς η πορεία των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών εξελισσόταν ομαλά, η τυφλή προβοκατόρικη δράση ομάδας του αναρχο-αντιεξουσιαστικού χώρου έκανε πάλι την εμφάνισή της και έδωσε την αφορμή που η αστυνομία χρειαζόταν για να χτυπήσει την μαζική διαδήλωση . Τα χημικά άρχισαν να πέφτουν «βροχή» ακόμη και μέσα στα μπλοκ διαδηλωτών που καμιά σχέση δεν είχαν με τα επεισόδια.
Δεν είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τις ίδιες ακριβώς μεθόδους με τους προκατόχους της, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα αντίστασης που ξεσπά ενάντια στην πολιτική της.
Μόλις ήρθε αντιμέτωπη με μια μαζική και δυναμική κινητοποίηση του συνόλου του εργαζομένου κόσμου, χωρίς  αναστολές χρησιμοποιεί κι αυτή την ωμή αστυνομική βία προκειμένου να τρομοκρατήσει  και να ανακόψει την αγωνιστική διάθεση του λαού που αντιδρά και αντιστέκεται στη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική.

Θεσσαλονίκη (ανταπόκριση)
Έντονη δραστηριότητα ανέπτυξαν τα μέλη του κόμματος το προηγούμενο διά­στημα και μέχρι την απεργία της 4ης Φλεβάρη. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 28/1 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση της ΛΑ-ΑΑΣ στην έκθεση Agrotica στη ΔΕΘ, όπου υπήρξε συγκέντρωση των αγροτών ενάντια στο νέο ασφαλιστικό. Μοιράστηκε η προκήρυξη της ΛΑ-ΑΑΣ και ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Το Σάββατο 30/1 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της ΕΔΟΘ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία που πέρασε από την Εγνατία και κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους. Σύντροφοι του κόμματος συμμετείχαν στη συγκέντρωση και την πορεία κάτω από τα πανό της ΛΑ-ΑΑΣ. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου.
Την Δευτέρα 1/2 ήταν προγραμματισμένη φιέστα εθνικού διαλόγου για την παιδεία στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, ΕΛΜΕ, σύλλογοι ΠΕ.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και σύντροφοι της ΠΟΡΕΙΑΣ. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε κανείς από την πλευρά του υπουργείου και της δημοτικής αρχής.
Την Τετάρτη 3/2 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση της ΛΑ-ΑΑΣ στην Καμάρα και την πλατεία Ναβαρίνου, όπου συμμετείχαν νεολαίοι σύντροφοι προπαγανδίζοντας την απεργία της επόμενης μέρας.
Την Πέμπτη 4/2, ημέρα της πανεργατικής απεργίας, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συγκεντρώσεις.
 Η πρώτη της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στο ΕΚΘ, η δεύτερη του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου, η τρίτη της ΟΚΔΕ στην πλατεία Αγίας Σοφίας και η τέταρτη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Καμάρα, όπου συμμετείχαν και οι δυνάμεις του κόμματος στα πλαίσια της ΛΑ-ΑΑΣ. Από την Καμάρα πραγματοποιήθηκε πορεία ως το ΕΚΘ, η οποία ενώθηκε με την συγκέντρωση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια, περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Βέροια (ανταπόκριση)
Ογκώδης και μαζικότατη, η μαζικότερη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση των τελευταίων ετών, με πάνω από 1.000 συγκεντρωμένους απεργούς, πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βέροιας, στην Πλατεία Δημαρχείου, με πρωτοβουλία φορέων και σωματείων της περιοχής. Η μαζικότητα ήταν τόσο μεγάλη που σε κάποιους θύμισε τις συγκεντρώσεις, ξανά για το ασφαλιστικό, της περιόδου Γιαννίτση.
Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση φανέρωσε το διευρυμένο κύμα των λαϊκών αντιδράσεων, που έχει πυροδοτήσει και στην ευρύτερη περιοχή του νομού, η δημοσιοποίηση των αντιασφαλιστικών σχεδίων κυβέρνησης  - ΕΕ - ΔΝΤ.
Νωρίτερα, και πριν την καθορισμένη ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης, προηγήθηκε πορεία τρακτέρ αγροτών από τα μπλόκα του νομού, καθώς και λεωφορείων, τα οποία παρέμειναν σταθμευμένα στο πλάι των δρόμων.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομαγαζάτορες συμμετείχαν ενεργά στο απεργιακό κάλεσμα, κλείνοντας τα μαγαζιά τους, δημιουργώντας σκηνικό νεκρής πόλης.
Πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Ωρολογίου ως το δημαρχείο έκαναν Δικηγορικός, Ιατρικός, Οδοντιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπου και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους.
Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Δήμαρχος Βέροιας, ενώ μίλησαν πρόεδροι και εκπρόσωποι από τους συλλόγους Γιατρών, Οδοντιάτρων, Κομμωτών, Εμπορικό Βέροιας, Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ,Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, Τουριστικών Πρακτόρων, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Φοροτεχνικών, αγροτών, της ΛΑΕ κ. α. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας. Προβληματισμό και μικροεντάσεις προξένησε ο σχεδιασμός των υπεύθυνων για αποκλεισμό ουσιαστικά των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων στα οποία δε δόθηκε ο λόγος με τη δικαιολογία πως καλύπτονται από τις ομιλίες ΕΚ και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, αλλά και το αν στη συγκέντρωση δικαιούνται και μπορούν να απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι κομμάτων.
Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, κατά την οποία το μόνο μπλοκ των απεργών που βροντοφώναξε συνθήματα κατά της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, ήταν το μπλοκ των σωματείων των εκπαιδευτικών, που έχει μια σταθερή αγωνιστική πορεία εδώ και χρόνια στην περιοχή.
Η δεύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βέροιας, ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, στην Πλατεία Ωρολογίου, το οποίο επιμένοντας για ακόμα μία φορά στη διασπαστική τακτική των χωριστών συγκεντρώσεων, συγκέντρωσε κάποιες εκατοντάδες.
Η απεργία και οι συγκεντρώσεις στην περιοχή έδειξαν ότι η αντιασφαλιστική επιδρομή μπορεί και πρέπει να ενώσει σε κοινό μέτωπο εργαζόμενους, συνταξιούχους,άνεργους, φτωχομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρέμπορους, όλους όσοι βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής των Μνημονίων, μέτωπο που πρέπει να ενισχυθεί και να οργανωθεί.
Γιάννινα (ανταπόκριση)
Πολύ μεγάλη - ίσως η μεγαλύτερη της τελευταίας 15/ετίας –  υπήρξε η  συμμετοχή του γιαννιώτικου λαού στη Γενική Απεργία της Πέμπτης 4  Φλεβάρη. Κλειστά όλα τα καταστήματα της πόλης, παρκαρισμένα στην άκρη  των δρόμων λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, φορτηγά, ταξί, τρακτέρ και  αγροτικά μηχανήματα και, παράλληλα, μαζική συμμετοχή απεργών του  δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχων, ανέργων, ελευθέρων  επαγγελματιών, επιστημονικών φο­ρέων, επαγγελματικών συλλόγων και  σω­ματείων, νεολαίας, φοιτητών και μαθητών συνθέτουν την εικόνα του  κέντρου της πόλης την Πέμπτη το πρωί, όπου κατέληξε η πορεία που  ξεκίνησε από το Ε.Κ. Ιωαννίνων, διέσχισε τον κεντρικό δρόμο της πόλης  και ολοκληρώθηκε μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας, στην κεντρική  πλατεία.
Πολλές μέρες πριν, τα μέλη της οργάνωσής του Μ-ΛΚΚΕ στην πόλη, μαζί με τους  συντρόφους του ΚΚΕ(μ-λ) και άλλους συναγωνιστές, στα πλαίσια της  ΛΑ-ΑΑΣ, προπαγάνδιζαν την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής στην  απεργία και τα συλλαλητήρια, στις συγκεντρώσεις και τις περιοδείες που  γίνονταν στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε γειτονιές και συνοικίες με  μικροφωνικές, προκηρύξεις, αφίσες και πανό, με αποτέλεσμα να είναι και  αυτήν τη φορά μαζικό και δυναμικό το μπλοκ της ΛΑ-ΑΑΣ. Παράλληλα,  σύντροφοί μας επισκέπτονταν το «Μπλόκο» των αγροτών στον κόμβο της  Λαψίστας, στον Εθνικό Δρόμο Ιωαννίνων – Κακαβιάς και στην Τ.Κ.  Βουτσαράς, στον Εθ. Δρόμο Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας. Εκεί συνομιλώντας  με εκπροσώπους συλλογικών φορέων και εκπροσώπους των αγροτών στο  μπλόκο της Λαψίστας, θέσαμε το θέμα του συντονισμού των συλλογικών  φορέων και τη μαζική συμμετοχή των μελών τους σε συνελεύσεις, για να  αποφασισθεί η συνέχιση των αγώνων και των κινητοποιήσεων των  εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και της  νεολαίας που θα πρέπει να ανοίξουν και μετά την απεργία της 4ης του  Φλεβάρη, για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, η φοροληστρική  πολιτική, οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, οι αυξήσεις στο  κόστος ζωής, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις που πιστά εφαρμόζει  η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκτελώντας τις εντολές του Δ.Ν.Τ., της  Ε.Ε. και της ολιγαρχίας.
Από τη μεριά του το ΠΑΜΕ, πιστό στη διασπαστική ταχτική του, έκανε τη δική του ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία, με αρκετό κόσμο συγκριτικά  με τις προηγούμενες, υπολειπόμενο κατά πολύ της πορείας από το ΕΚ  Ιωαννίνων, την οποία αμήχανα κοιτούσαν όταν διέσχιζε τους δρόμους της  πόλης. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν Γ.Σ. σε πολλά σωματεία  για την κλιμάκωση του αγώνα και τη συνέχιση του συντονισμού.
Ηγουμενίτσα (ανταπόκριση)

Μαζικότερη των τελευταίων χρόνων ήταν η συμμετοχή στην απεργία  στις 4 Φλεβάρη και στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Ηγουμενίτσα. Η ΛΑ-ΑΑΣ με προκηρύξεις και πανό καλούσε τον κόσμο στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου  συγκεντρώθηκαν αρκετοί εργαζόμενοι, αγρότες και επαγγελματίες, αφού με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου «νέκρωσε» η αγορά και ήταν κλειστά όλα σχεδόν τα καταστήματα της πόλης. Στη συνέχεια έγινε μαζική πορεία στους δρόμους. Αντίστοιχη ήταν και η ξεχωριστή πορεία του  ΠΑΜΕ,  ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή των επαγγελματικών-επιστημονικών φορέων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, φαρμακοποιών, φοροτεχνικών),  που προέβησαν σε συμβολικές καταλήψεις (Οικονομικής Εφορείας, ΠΕΔΥ και Δικαστηρίων). Φαίνεται ότι η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου έχει μεγαλώσει και το ζητούμενο που προέκυψε είναι η ανάγκη ενός συντονισμού όλων των σωματείων και των φορέων για να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας για να ανατραπεί η επιδρομή κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ  και να μην περάσει το αντιασφαλιστικό  έκτρωμα.

Κέρκυρα (ανταπόκριση)
Ιδιαίτερα μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο νησί της Κέρκυρας. Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Eργατικού Κέντρου για πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά. Η χωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μάζεψε γύρω στα 600 άτομα. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το συνεχιζόμενο χωριστό κάλεσμα  καθηγητών – δασκάλων με την ευθύνη των Παρεμβάσεων – ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Λύκεια  και με κατάληξη – για μια ακόμα φορά – στην ουρά του ΠΑΜΕ! Πρόκειται για μια καρικατούρα συγκέντρωσης  με χωριστικά και ελιτίστικα χαρακτηριστικά, η οποία  καμώνεται την “ανεξάρτητη” και “ακομμάτιστη” (τρομάρα... τους).
Η πορεία του Εργατικού Κέντρου είχε δύο κομματικά πανό  (Μ-Λ ΚΚΕ και ΛΑΕ), ενώ κυριαρχούσαν τα αντί Ε.Ε.  - αντικυβερνητικά συνθήματα. Στο Εργατικό Κέντρο  εκτός των συνδικαλιστικών φορέων  της Κέρκυρας μίλησε και ο σ. Θ. Τσιριγώτης, ενώ μοιράστηκε πλατιά η προκήρυξη του κόμματος.
Στη συγκέντρωση  κυριαρχούσαν οι ελεύθεροι  επαγγελματίες  (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί), ενώ απουσίασε σχεδόν παντελώς  ο αγροτικός πληθυσμός που πλήττεται βαριά, αλλά αναζητάει λύση στον  τουρισμό.  

Βόλος (ανταπόκριση)
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και τη διαδήλωση ο λαός της πόλης του Βόλου και γενικότερα του νομού Μαγνησίας, έκφρασε την αντίθεσή του στην αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική επίθεση που εξαπολύει κυβέρνηση –Ε.Ε.-ΔΝΤ. Στη μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων πήραν μέρος εργαζόμενοι, αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες σε ένα ενιαίο μπλόκ, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατόν να υπάρξει εκείνη η τομή που μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για να ανατραπούν τα κυβερνητικά σχέδια. Χαρακτηριστικό της μαζικότητας ήταν και το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων της πόλης έμειναν κλειστά.
Οι δυνάμεις του κόμματος και της ΕΡΓΑΣ όλο το προηγούμενο διάστημα προπαγάνδισαν την απεργία με το μοίρασμα της προκήρυξης στη βιομηχανική περιοχή και σε γειτονιές της πόλης. Επίσης τοποθέτησαν πανό σε επίκαιρα σημεία της πόλης που κατάγγειλαν την κυβερνητική πολιτική. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ απέδειξαν την αντιδημοκρατική τους συμπεριφορά, αφού κατέβασαν τα δικά μας πανό και έβαλαν στις ίδιες ακριβώς θέσεις δικά τους πανό, αν και υπήρχε άφθονος χώρος για να τα τοποθετήσουν.
Οι ενέργειες αυτές αποτελούν ένα ακόμα δείγμα της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς των δυνάμεων αυτών, κάτι άλλωστε που ζήσαμε και στις εκλογές στο σωματείο μετάλλου, όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα.
Στη συγκέντρωση της 4ης Φλεβάρη οι κομματικές δυνάμεις έκαναν παρέμβαση στο χώρο της διαδήλωσης, μοιράζοντας την προκήρυξη της ΕΡΓΑΣ και της Λαϊκής Αντίστασης- Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας.

Λαμία (ανταπόκριση)
Με μια πρωτοφανή σε μαζικότητα συγκέντρωση και διαδήλωση, που ξεπέρασε και αυτές των πρώτων μνημονιακών χρόνων, χιλιάδες Λαμιώτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και των δανειστών.
Η Λαμία από το πρωί θύμιζε αυτήν τη φορά πραγματικά πόλη σε απεργία, με το σύνολο των καταστημάτων να είναι κλειστά, ακόμη και οι καφετέριες είχαν κλείσει, με μόνο τους διαδηλωτές απεργούς να δίνουν τον τόνο.
Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αγρότες από το μπλόκο της Ανθήλης, συνταξιούχοι, άνεργοι, εμπόροι και επαγγελματοβιοτέχνες, οδηγοί ταξί και φορτηγών, ΚΤΕΛ, μηχανικοί, δικηγόροι, φοροτεχνικοί, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και παιδικών σταθμών κλπ.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με μηχανοκίνητη πορεία από το χώρο την Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας  με τη συμμετοχή τρακτέρ, φορτηγών, λεωφορείων, ταξί, η οποία κατέληξε στην πλατεία Διάκου, όπου ήταν και η συγκέντρωση των συνδικάτων και των επαγγελματικών φορέων. Στην συνέχεια έγινε πορεία όλων των απεργών στους δρόμους της πόλης.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε η ΛΑ-ΑΑΣ με δικό της πανό και συνθήματα, ενώ μοιράστηκαν και εκατοντάδες προκηρύξεις.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης είχε το Παμφθιωτικό Μέτωπο Αγώνα, το οποίο έχει συγκροτηθεί από το τοπικό Εργατικό Κέντρο, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία και επαγγελματικούς φορείς. Τις μέρες που προηγήθηκαν της απεργίας είχε γίνει εκδήλωση – ενημέρωση για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με ομιλητή το, πρόεδρο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, είχαν προηγηθεί συσκέψεις όλων των φορέων για την οργάνωση της απεργίας, συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ έγινε και μηχανοκίνητη πορεία από εκπροσώπους συνδικάτων προς το μπλόκο των αγροτών στην Ανθήλη, για συμπαράσταση στον αγώνα τους.
Το ΠΑΜΕ, για άλλη μια φορά έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου, με αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με παλαιότερες απεργίες (χωρίς όμως να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του Παμφθιωτικού Μετώπου) και με την παρουσία αγροτών που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. Οι δύο συγκεντρώσεις δεν συναντήθηκαν ποτέ, αφού το ΠΑΜΕ επέλεξε να μην ακολουθήσει τη συνηθισμένη πορεία του, που συνήθως πέρναγε από την κάτω μεριά της πλατείας Διάκου, την ώρα που εκεί ήταν συγκεντρωμένοι οι υπόλοιποι απεργοί.
Ηράκλειο (ανταπόκριση)

Η Απεργία στις 4 Φλεβάρη θα μείνει στην ιστορία του λαϊκού κινήματος στο νομό Ηρακλείου, αλλά και συνολικότερα της Κρήτης, ως μια από τις «καλύτερες στιγμές» μαζικότητας, ενότητας και πάλης του λαϊκού κινήματος μετά τη μεταπολίτευση. Η πόλη, στην οποία χτυπά ο πολιτικός παλμός του ΣΥΡΙΖΑ, με υποψήφιους βουλευτές του νομού το δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου, έδωσε αποστομωτική απάντηση στον εμπαιγμό και το ξεπούλημα των λαϊκών αντιστάσεων από την «πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς» που βρίσκεται στην υπηρεσία του κεφαλαίου και του ξένου ιμπεριαλισμού.
Συγκεκριμένα, την ημέρα της γενικής απεργίας, παρέλυσε ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις, ακόμη και τα περίπτερα έμειναν κλειστά, όπως και τα περισσότερα δημόσια σχολεία και υπηρεσίες, ενώ η φτωχή αγροτιά από το πρωί της απεργιακής ημέρας είχε κλείσει τον κόμβο του Γιουφύρου και του Καρτερού, δηλώνοντας την οργή και την αντίθεσή της στο ξεκλήρισμα και τον ενταφιασμό της με τα βάρβαρα μέτρα.
Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ, με το πανό της ΕΡΓΑΣ και της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ εκπαιδευτικών, προσυγκεντρώθηκαν στο χώρο του Καπετανάκειου και ενώθηκαν με τις δυνάμεις των συν. του ΚΚΕ(μ-λ) στο κοινό μπλοκ της ΛΑ-ΑΑΣ, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκαν στο ποτάμι των απεργών και διαδηλωτών που είχαν πλημμυρίσει το χώρο έξω από το Εργατικό Κέντρο. Λόγω της μαζικής συμμετοχής, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πρώτα η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στη συνέχεια να γίνει η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Η πορεία που ξεκίνησε από το Ε.Κ.Η έδειχνε εξ αρχής τη δυναμική της, αφού σχεδόν όλα τα σωματεία του νομού συμμετείχαν με πανό, ενώ καθ΄ οδόν αυξανόταν η συμμετοχή των διαδηλωτών που ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη προσδοκία, με την έννοια ότι έφτασε περί τις 10.000 (!) Το δικό μας μπλοκ, με τα πανό της ΛΑ-ΑΑΣ, της ΕΡΓΑΣ -Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών και της Ταξικής Πορείας - Αγωνιστικών Κινήσεων διαρκώς μεγάλωνε, αφού - με τον παλμό και τα συνθήματά του- τραβούσε συνεχώς την προσοχή και το ενδιαφέρον πολλών συναδέλφων και συναγωνιστών. Στο τέλος της πορείας, πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου ήταν εμφανής η παρουσία πολλών αγροτών και συνολικώς ανθρώπων της υπαίθρου, ενώ δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και το κλίμα έμεινε ειρηνικό. Στη συγκέντρωση αυτή τοποθετηθήκαμε ως ΕΡΓΑΣ, χαιρετίζοντας τον παλμό, το πάθος και τη μαζικότητα της συγκέντρωσης και δίδοντας βαρύτητα στην αντιασφαλιστική επίθεση, στην κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων και στο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. Χαιρετισμό επίσης απευθύναμε ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Εκπαιδευτικών, επικεντρώνοντας στην επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, εστιάζοντας παράλληλα - και στις δυο τοποθετήσεις- στην ανάγκη κλιμάκωσης και συνέχειας των αγώνων, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των συμμάχων της και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων τους (ΕΕ – ΔΝΤ – ΝΑΤΟ). Στη συγκέντρωση διαβάστηκε επίσης το ψήφισμα της ΛΑ-ΑΑΣ, που εστίαζε με τη σειρά του στην ανάγκη της συγκρότησης μαζικού, αντιιμπεριαλιστικού λαϊκού μετώπου. Ιδιαίτερο τόνο στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν τα παρατεταγμένα τρακτέρ στους διπλανούς δρόμους, ενώ μετά το μεσημέρι η διοίκηση του Ε.Κ.Η, σε συνεννόηση με τη συνδικαλιστική ηγεσία των αγροτών, κατέλαβε συμβολικά τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα σημεία των μπλόκων. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δρόμων από τους αγρότες υπήρξαν και στις άλλες πόλεις της Κρήτης.
Πρέπει να τονίσουμε ότι στο επίπεδο της διαμόρφωσης των αιτημάτων του αγώνα και των στόχων της πάλης, οι γραφειοκρατικές ηγεσίες του Ε.Κ.Η και των αγροτών εξακολουθούν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, κατευθύνοντας τις εργατο-αγροτικές διεκδικήσεις σε ανώδυνες για το σύστημα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης πλευρές. Παρά ταύτα, η πραγματικότητα της πείνας και της εξαθλίωσης είναι τέτοιας έκτασης, ώστε οι ταξικοί βηματισμοί του εργατο-λαϊκού κινήματος να γίνονται ορατοί στον ορίζοντα της λαϊκής πάλης. Για αυτόν τον ορίζοντα δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας - κυρίως - από το χώρο της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών. Συγκροτήσαμε κλιμάκια ενημέρωσης των συναδέλφων, αναρτήσαμε πανό της παράταξης στα σχολεία και προτείναμε στο σωματείο μας αγωνιστικές δράσεις που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την υψηλή συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία.
Αποτελεί, ωστόσο, στοίχημα ακόμη για τις συνεπείς αριστερές δυνάμεις η ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή του συστήματος της ιμπεριαλιστικής υποτέλειας και λαϊκής αφαίμαξης. Για να κερδίσουμε όμως αυτό το στοίχημα, πρέπει να ανυψώσουμε τον πολιτικό πήχη της πάλης μας, με στόχο να αποκτήσει γερά θεμέλια ο λαϊκός αγώνας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο