Ψειρίζουν τη μαϊμού ή… ;
Αν πιστέψουμε τον Νίκο Παππά, με την υπόθεση Πετσίτη η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και ο φιλικός τους Τύπος «ψειρίζουν τη μαϊμού». Η παροιμιώδης έκφραση που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Διόσκουρος του Τσίπρα δεν είναι και τόσο επιτυχημένη, σε σχέση μ' αυτό που θέλησε να πει. Αν ανοίξετε ένα λεξικό, θα διαπιστώσετε ότι ο όρος «ψειρίζω (ή ξεψειρίζω) τη μαϊμού» σημαίνει λεπτολογώ, σχολαστικίζω, περνώ από κόσκινο, ψιλολογώ και τα παρόμοια. Μ' άλλα λόγια, υπάρχει μεν θέμα, όμως κάποιοι του δίνουν διαστάσεις που δεν έχει. Eάν οι άλλοι «ψειρίζουν τη μαϊμού», τότε ο Παππάς θα έπρεπε να προσδιορίσει με ακρίβεια ποια είναι η ακριβής διάσταση του ζητήματος. Πέραν των άλλων, των ουσιαστικών, υπάρχει και η λαϊκή παροιμία που λέει «δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι».
Η φωτογραφία του Μανώλη Πετσίτη σε στιλ… πρωθυπουργού, πίσω από το γνωστό πόντιουμ μπροστά από το τζάκι του Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός κάνει τις επίσημες δηλώσεις του με ομολόγους του και αρχηγούς ξένων κρατών που επισκέπτονται την Ελλάδα, είναι ασφαλώς εικόνα παιδικής χαράς. Οπως πάνε τα παιδάκια στο ζωολογικό κήπο και φωτογραφίζονται μπροστά από το κλουβί με τις μαϊμούδες, ένα πράμα. Τι συνέβη, ο Παππάς φώναξε στο Μαξίμου τον «παιδιόθεν φίλο του» (δική του η έκφραση) Πετσίτη και τον ξενάγησε στα άδυτα της εξουσίας, επιτρέποντάς του να βγάλει και φωτογραφία εκεί που οι «κοινοί θνητοί» δεν μπορούν καν να πλησιάσουν; Ακόμα, όμως, κι αν δεχτούμε αυτή την εκδοχή, το σημείωμα με τα εκλογικά προγνωστικά, στο οποίο ο Πετσίτης εμφανίζεται μαζί με τους Τσίπρα, Φλαμπουράρη, Παππά, Σακελλαρίδη και Μιχόπουλο (όλη την ηγετική ομάδα του Μαξίμου τότε, δηλαδή πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015), δείχνει ότι ο εν λόγω τύπος δεν ήταν απλά ένας «παιδιόθεν φίλος» του Παππά, αλλά ένα μέλος της στενής ηγετικής ομάδας του Μαξίμου. Αν δεν συμμετείχε στην ηγετική ομάδα, ήταν τουλάχιστον ένας από τους παρακοιμώμενους αυτής της ομάδας, που «έκανε παρέα» (τουλάχιστον) με τα μέλη της. Ο Παππάς δε χρησιμοποίησε τυχαία τον όρο «παιδιόθεν φίλος». Δεν είναι το ίδιο με το «παιδικός φίλος». Εναν παιδικό φίλο μπορεί να τον έχεις χάσει και το πολύ ν' αγκαλιαστείτε άμα τύχει και συναντηθείτε κάποια στιγμή. Ο παιδιόθεν φίλος είναι ο στενός φίλος, με τον οποίο η φιλία κρατάει από τα παιδικά χρόνια και γι' αυτό είναι δυνατή.
Ο Παππάς δηλώνει ότι ο Πετσίτης υπήρξε «παιδιόθεν φίλος του», αλλά κρατάει αποστάσεις από τις μπίζνες του, δηλώνοντας ότι «είναι ο ίδιος αρμόδιος να απαντήσει για την πορεία του». Αμ' δεν είναι έτσι, Νικολάκη, και το ξέρεις καλά. Δεν υποχρεούσαι βέβαια (όπως κάθε άνθρωπος, άλλωστε) να δίνεις εξηγήσεις για την πορεία ενός «παιδιόθεν φίλου» σου, υποχρεούσαι όμως να απαντήσεις για έναν άνθρωπο που φαίνεται πως είχε σχέσεις με το μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή με το κέντρο άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας. Να εξηγήσεις τι ακριβώς σχέσεις είχε αυτός ο τύπος με το μέγαρο Μαξίμου. Το οποίο μέγαρο Μαξίμου σιωπά (και δηλώνει αποφασισμένο να σιωπήσει), διαμηνύοντας στον Παππά να «καθαρίσει» μόνος του. Γι' αυτό και ο Παππάς βγήκε στο απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον του κομματικού ραδιοσταθμού να δώσει τις πρώτες εξηγήσεις, παίζοντάς το «άνετος».
Μα τι στο διάολο είναι αυτός ο Πετσίτης; Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είναι ένας τύπος που το 2013 δούλευε σαν σερβιτόρος σε πιτσαρία στην Καισαριανή, με ετήσιο εισόδημα πέντε χιλιάρικα και μετά από τέσσερα χρόνια βρέθηκε με ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τα διακόσια χιλιάρικα, με δική του εταιρία συμβούλων (sic !), με βίλα με πισίνα στην Πάρνηθα, συνδιοκτήτης της «Νήαρ Ηστ» παρέα με γόνο γνωστής οικογένειας εργολάβων («Αλλαγή σελίδας για την ιστορική Νήαρ Ηστ. Νέα εποχή στην Καισαριανή καθώς η ομάδα περνάει στα χέρια των καισαριανιωτών επιχειρηματιών, Ακη Κικιδάκη και Μανώλη Πετσίτη», έγραφαν τα δημοσιεύματα) και με τη δυνατότητα -επιτέλους!- να κάθεται πρώτο τραπέζι πίστα στο πολιτιστικό κέντρο που ιερουργούσε η αγαπημένη του λαίδη Αντζελα (έχει και επίπεδο το παιδί, όπως και ο «παιδιόθεν φίλος» του Παππάς, άλλωστε, γνωστός θαυμαστής του Πλούταρχου).
Τα πολλά λεφτά φαίνεται να τα βγάζει από τον Λαυρεντιάδη (ο οποίος δε χρειάζεται συστάσεις). Ελα όμως που ο Λαυρεντιάδης έχει τη γνωστή «αμαρτωλή» σχέση με τη ΔΕΠΑ, το χρέος του προς την οποία όχι μόνο δεν μίκρυνε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνέχισε να φουσκώνει, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει τον συριζαίο διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής επιχείρησης Κιτσάκο στη θέση του κατηγορούμενου για κακουργήματα! Ο Κιτσάκος έχει δηλώσει ότι για όλα ήταν ενήμεροι μισή ντουζίνα υπουργοί (Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Πιτσιόρλας, Τζάκρη) και ότι εκτελούσε εντολές τους όταν έπαιρνε «πέτσινες» μεταχρονολογημένες επιταγές από τον Λαυρεντιάδη.
Αντε τώρα να πείσεις τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αβάσιμο το σενάριο: ο πιτσαδόρος Πετσίτης ξεπετάγεται μέσα σε μια τετραετία και γίνεται μεγάλος και τρανός, εισπράττοντας κυρίως από τον Λαυρεντιάδη, ο οποίος φεσώνει τη ΔΕΠΑ, με διαδικασίες που έχουν χαρακτηριστεί αδικήματα κακουργηματικού τύπου. Αρα, ο Πετσίτης λειτουργεί σαν «πλυντήριο» για τους συριζαίους. «Μήπως ο Πετσίτης ήταν ο ταμίας της κυβέρνησης;», αναρωτιόταν φωναχτά από τη φιλόξενη συχνότητα του ΣΚΑΙ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Μπουμπούκος, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι υπάρχουν «ουρές» που θα βγουν εν καιρώ τω δέοντι.
Αποδείξεις δεν υπάρχουν, βέβαια, αλλά για μια πολιτικά αποδοτική σκανδαλολογία δε χρειάζονται αποδείξεις. Αρκούν τα σενάρια που έχουν αληθοφάνεια.
Κι εκεί που ο Παππάς δίνει τις πρώτες εξηγήσεις (της συμφοράς) σκάει δημοσίευμα στα «Νέα» του Μαρινάκη, που συνδέει τον Πετσίτη με τον Αρτεμίου. Επειδή ίσως να έχετε ξεχάσει το όνομά του, σας θυμίζουμε ότι πρόκειται για κύπριο δικηγόρο, στέλεχος του ΑΚΕΛ (είχε διοριστεί από τον Χριστόφια και αναπληρωτής πρόεδρος του κυπριακού ΕΣΡ), ειδικευμένο στο στήσιμο offshore εταιριών. Αυτός ο Αρτεμίου εθεάθη κάποτε (στις 10 Οκτώβρη του 2016) να βγαίνει από το Μαξίμου. Πήγα προκειμένου «να υποβάλω, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη μου, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία», ήταν η δικαιολογία του. Φυσικά, ποτέ δε μαθεύτηκε τίποτα γι' αυτή την… επενδυτική πρόταση. Μετά, έσκασε η υπόθεση του ταξιδιού στη Βενεζουέλα. Ο Παππάς, παρέα με τον Ησυχο (τότε ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ΛΑΕ), πήγε στη Βενεζουέλα παρέα με τον Αρτεμίου και έναν «σκοτεινό» λιβανέζο επιχειρηματία ονόματι Μαχέντ Χαλίλ, χρησιμοποιώντας μάλιστα το ιδιωτικό λίαρ τζετ του τελευταίου! «Υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη χώρα και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνον τον καιρό», αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο Παππάς! Το ταξίδι έγινε το 2013, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σχέση με τη διαχείριση της εξουσίας! «Σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια» απάντησε ειρωνικά ο Αρτεμίου από το twitter.
Ο Παππάς αναγκάστηκε να διοχετεύσει στην πιστή ΕφΣυν την «είδηση» ότι πήγαν να προωθήσουν μπίζνες της οικογένειας Βαρδινογιάννη, στο πλαίσιο του προγράμματος της κυβέρνησης Τσάβες «πετρέλαιο αντί για τρόφιμα». Ο αμερικανόδουλος Σαμαράς δεν άφηνε τους Βαρδινογιάννηδες να κάνουν μπίζνες με τον Τσάβες (λες και θα του ζητούσαν την άδεια οι Βαρδινογιάννηδες) και ανέλαβαν ο Παππάς με τον Αρτεμίου να… διευκολύνουν τον ελληνικό καπιταλιστικό όμιλο. Ο Αρτεμίου επανήλθε με δική του νέα εκδοχή. Πήγαμε να πουλήσουμε φασόλια και αντζούγιες, αλλά ο Παππάς δεν είχε καμιά σχέση, τυχαία βρεθήκαμε την ίδια εποχή στη Βενεζουέλα. Ελα όμως που ο Παππάς είχε πει ότι πήγε για να διερευνήσει τη δυνατότητα πωλήσεων αγροτικών προϊόντων στα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας, άρα ήταν στο ίδιο «κόλπο» με τον Αρτεμίου.
Το καλύτερο ο Αρτεμίου το φύλαγε για το τέλος: «Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν κάποια σχέση. Τον Νίκο τον γνώρισα σε αυτό το ταξίδι στη Βενεζουέλα και λόγω της ηλικίας αποκτήσαμε κάποια οικειότητα. Δεν σας κρύβω ότι αργότερα λόγω των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων και με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και με άλλους υπουργούς προωθούσα τα συμφέροντα των πελατών μου»! Ο τύπος περιέγραφε με κυνισμό διαδικασίες διαπλοκής: γνώριζα τον Παππά, γνώριζα υπουργούς και έτσι προωθούσα τα συμφέροντα των πελατών μου! Δεν ξέρουμε αν ήταν και ο Λαυρεντιάδης πελάτης του Αρτεμίου και αν ο τελευταίος είχε σχέση με τον Πετσίτη. Το βέβαιο είναι ότι και τους δύο τους συνέδεε ο Παππάς. Ο οποίος Παππάς κάποια στιγμή εκδιώχτηκε από το Μαξίμου (όπου έλυνε και έδενε). Ο Τσίπρας του φόρτωσε το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις αναρωτιόμαστε: μήπως είχαν «βρομίσει» και άλλες ιστορίες και ο Παππάς έπρεπε να συνεχίσει τη δράση του μακριά από το Μαξίμου, για να παραμείνει στο απυρόβλητο ο Τσίπρας;
Είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι του Μαρινάκη σκαλίζουν πλέον τα πάντα (αν δεν τα έχουν βρει και απλά τα βγάζουν ένα-ένα για να τραβήξει το σίριαλ). Θέλει δε θέλει, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που σκανδαλολογεί σε βάρος των στελεχών της ΝΔ (και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ), θα βρεθεί η ίδια στο κέντρο μιας σκανδαλολογίας που θα τροφοδοτείται με γαργαλιστικές λεπτομέρειες για βίλες και γλέντια σε σκυλάδικα. Κι έτσι θα πάει το πράγμα μέχρι τις εκλογές, γιατί σε προεκλογικές περιόδους οι «ειρηνευτικές παρεμβάσεις» είναι συνήθως αναποτελεσματικές.
Το αρχικά σιωπηλό Μαξίμου αναγκάστηκε να τοποθετηθεί. Ο ίδιος ο Τσίπρας στη Βουλή, μάλιστα. Μια μπηχτή πέταξε ο Μητσοτάκης, μιλώντας για σκάνδαλο ΔΕΠΑ (χωρίς ν' αναφέρει κανένα όνομα) και ο Τσίπρας «τσίμπησε». «Τώρα, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, αφού τα fake news για την πολιτική, για τις συντάξεις, για τους υπουργούς, δεν πιάνουν, αρχίσατε να σκανάρετε τους συγγενείς πρώτου βαθμού, τους συγγενείς δεύτερου βαθμού», είπε. Και συνέχισε: «Κι επειδή ούτε εκεί βρήκατε offshore, όπως ενδεχομένως μπορεί να βρίσκει κανείς σε άλλους συγγενείς, έχετε αρχίσει να βρίσκετε ενδιαφέρον, να καταπιάνεστε με τους φίλους και τους συμμαθητές των υπουργών από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Καλά το πάτε, δε λέω, στην απελπισία σας μπορεί να βγάλετε κάτι, μόνο που κινδυνεύετε με αυτά και με αυτά να γίνετε καταγέλαστος και εσείς και η παράταξή σας».
Σ' αυτή την απάντηση ήταν φανερός ο εκνευρισμός αλλά και η αμηχανία. Οταν μόνος σου ανοίγεις το ζήτημα, πρέπει να μιλήσεις με ονοματεπώνυμα και να ξεδιαλύνεις κάθε νέφος. Στην ανταπάντησή του, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε μόνο στον Κιτσάκο, παραπέμποντας για τα υπόλοιπα στη συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ, που έχει οριστεί για τις 21 Δεκέμβρη (ημερομηνία βολική για να ξεχαστούν τα περισσότερα τις επόμενες μέρες των γιορτών και των αργιών). «Εχω να σας κάνω μόνο μία ερώτηση», είπε απευθυνόμενος στον Τσίπρα: «Ασκήθηκε ή δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του κ. Κιτσάκου; Και ο κύριος Κιτσάκος ήταν ή δεν ήταν στέλεχός σας, κύριε Τσίπρα; Αυξήθηκαν ή δεν αυξήθηκαν τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ επί των δικών σας ημερών; Και εμπλέκει ή δεν εμπλέκει κ. Κιτσάκος τουλάχιστον εφτά υπουργούς που του έλεγαν: “Κάν’ τα όλα αυτά κι έχεις τις πλάτες μας να φεσώσεις τη ΔΕΠΑ“, για λόγους που μόνο εσείς μπορεί να γνωρίζετε;». Το μόνο που βρήκε να απαντήσει ο Τσίπρας ήταν ότι «ο κ. Κιτσάκος ελέγχεται και καλά θα κάνει η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αλλά αυτά τα χρέη ανέρχονταν στα 90 εκατομμύρια ευρώ, όταν εμείς αναλάβαμε και ανέβηκαν στα 110 εκατομμύρια, 115 εκατομμύρια ευρώ. Ομως, τα χρέη δημιουργήθηκαν επί των ημερών σας». Η μπόχα του συμψηφισμού απλώθηκε στην αίθουσα…
Είτε επειδή δυσαρεστήθηκε επειδή ο Κούλης δεν μίλησε για τον Πετσίτη είτε επειδή είχαν μοιράσει τους ρόλους, στον «παιδιόθεν φίλο» του Παππά αναφέρθηκε ο Μπουμπούκος, κατηγορώντας τον Τσίπρα ότι έκανε την πάπια: «Καλά, ο κύριος πρωθυπουργός δεν έχει ακούσει ότι ένας φίλος του, που είχε στο Facebook φωτογραφίες από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, από τα 5.000 ευρώ εισόδημα έχει πάει στα 200.000 ευρώ εισόδημα και έπαιρνε χρήματα από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για τον οποίο η Δικαιοσύνη έχει ασκήσει κακούργημα στον δικό σας παραιτηθέντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ; Για όλο αυτό το θέμα δεν είχε να πει κάτι ο κ. Τσίπρας;».
Ο Τζανακόπουλος, σε μία από τις καθημερινές ραδιοφωνικές του εμφανίσεις, προσπάθησε να το παίξει άνετος: «Ψάχνουν τώρα να βρουν πατήματα σε ιστορίες, οι οποίες πραγματικά δεν μπορούν να αγγίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω ποια ακριβώς είναι η κατηγορία η οποία εξαπολύεται, Δεν καταλαβαίνω, ακριβώς, τι προσπαθούν να επιτύχουν με αυτές τις αδιανόητες και μάλλον κούφιες καταγγελίες τις οποίες κάνουν».
Ενας άλλος συριζαίος, όμως, ο βουλευτής Τρικάλων Σάκης παπαδόπουλος, μίλησε για την ανάγκη «μηδενικής ανοχής και γρήγορων αντανακλαστικών σε ό,τι προκαλεί αλλοτρίωση και το δημόσιο αίσθημα», τόνισε με νόημα ότι όλοι έχουν ευθύνη για τους συνεργάτες και τους φίλους τους και ζήτησε «κινήσεις αποκατάστασης» φωτογραφίζοντας τον Παππά. Ανάλογες θέσεις διαβάσαμε και σε διαδικτυακό πόνημα αρθρογράφου που συνδέεται με το επιτελείο προπαγάνδας του Μαξίμου. Είναι προφανές ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να «σηκώσουν» την υπόθεση Πετσίτη, ενώ το Μαξίμου (ή τουλάχιστον κάποια στελέχη του) προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τον Παππά.
Το επόμενο πρωί, άλλη έκπληξη περίμενε τους Τσιπραίους. Η πρώτη σελίδα των «Νέων» διασάλπιζε: «Ο Θ. Κιτσάκος (ΔΕΠΑ) μιλάει στα “Νέα“: “Ο Πετσίτης λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου“». Σε μακροσκελή δήλωσή του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, αφού διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε συμμαθητική σχέση με τους Παππά-Πετσίτη και ότι ουδέποτε είχε σχέση με την Καισαριανή, συνεχίζει: «Περί κυρίου Πετσίτη: Απ' ό,τι είχα ακούσει ο Μανώλης Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και τη διοίκηση του κ. Παλαιογιάννη. Δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου».
Η ασάφεια στη δήλωση Κιτσάκου «βγάζει μάτια». Ποιες «υπηρεσίες» του Μαξίμου εκπροσωπούσε ο Πετσίτης και ποιο ήταν το αντικείμενο των «υπηρεσιακών επισκέψεων» που έκανε σ' αυτόν ο Πετσίτης; Ο Παλαιογιάννης, τοποθετημένος ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ από τον Μανιάτη, παρέμεινε στο πόστο περίπου ένα χρόνο επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (μέχρι τον Δεκέμβρη του 2015, που αντικαταστάθηκε από τον Κιτσάκο).
Τι θα πουν τώρα οι συριζαίοι, ότι ο Κιτσάκος είναι ένας κατηγορούμενος που λέει ψέματα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του; Ακόμα κι έτσι να είναι, ο Κιτσάκος υπήρξε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθετήθηκε με κυβερνητική απόφαση στο τιμόνι της ΔΕΠΑ (δεν τον πήραν από την «αγορά»). Και σίγουρα έχει κρατήσει αντίγραφα από το πρωτόκολλο επισκεπτών της ΔΕΠΑ, στο οποίο καταγράφεται κάθε επίσκεψη. Αρα, θα μπορεί ν' αποδειχτεί αν έκανε επισκέψεις εκεί ο Πετσίτης. Για τον τελευταίο τι θα πουν, ότι εκπροσωπούσε τον Λαυρεντιάδη και απλά έτυχε να είναι συμμαθητής και φίλος του Παππά; Η σχέση του με το μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να διαψευστεί. Ούτε μπορούν να πείσουν κανέναν ότι ο πιτσαδόρος της Καισαριανής έγινε (με την αξία του κι όχι με ξένες πλάτες, που λέει και το τραγούδι) σύμβουλος επιχειρήσεων και απλώς συνέπεσε χρονικά η ανέλιξή του με την περίοδο που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και που ο «παιδιόθεν φίλος του» Νίκος Παππάς έγινε πανίσχυρος παράγοντας της εξουσίας.
Οταν γινόταν ο θόρυβος για το ταξίδι του Παππά το 2013 στη Βενεζουέλα, παρέα με τον περιβόητο (πλέον) Αρτεμίου, το τελευταίο επιχείρημα που επιστράτευσε ο Παππάς ήταν πραγματικά για γέλια (και για σφαλιάρες). Το ταξίδι, είπε, «έγινε σε καιρό που δεν ήμουν βουλευτής, πολύ περισσότερο υπουργός»! Θα έχει μεγάλη πλάκα να χειριστούν με ανάλογη λογική και το πρόβλημα που τους «έσκασε» με τον Πετσίτη.
Η ΝΔ, πάντως, πήρε την πάσα του Μαρινάκη και έθεσε επίσημα ζήτημα Πετσίτη, με δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου: «Ο εξ απορρήτων του Νίκου Παππά, ο περιβόητος Μανώλης Πετσίτης καταγγέλλεται πλέον και επώνυμα ότι “λειτουργούσε ως εκπρόσωπος Υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου“. Το ερώτημα προς την κυβέρνηση είναι πλέον πολύ συγκεκριμένο: Ποιες υπηρεσίες παρείχε ο κ. Πετσίτης, σε ποια επιχειρηματικά συμφέροντα, και με τι ανταλλάγματα για την παρέα του Μαξίμου. Οι κ. Τσίπρας και Παππάς δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Θα επανέλθουμε».
Οπως αντιλαμβάνεστε, οι επόμενες μέρες θα είναι γεμάτες Πετσίτη, Λαυρεντιάδη, Κιτσάκο και ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της ΝΔ (και εν μέρει του ΚΙΝΑΛ, από το οποίο κινείται κυρίως ο Μανιάτης) είναι να μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο με τις λαμογιές. Τους είναι αδιάφορο αν στον κόσμο θα επικρατήσει η άποψη «όλοι ίδιοι είναι». Ο βρεγμένος δε φοβάται τη βροχή. Σημασία για τους αντιπολιτευόμενους έχει να αφαιρέσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ το «ηθικό πλεονέκτημα», για το οποίο καμαρώνει. Και βέβαια, γι' αυτή τη δουλειά -όπως είπαμε- δε χρειάζονται αποδείξεις. Αρκεί να υπάρχει μια ιστορία που να συνδέει κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τύπους σαν τον Πετσίτη. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο «δήμος». Ο κόσμος στα καφενεία και στις συναναστροφές, που έχει τα δικά του κριτήρια (βγαλμένα από την πείρα δεκαετιών) για τέτοια περιστατικά.
ΥΓ. Απαντώντας στη ΝΔ, ο Σταθάκης υποστήριξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «σαφώς και μπορώ να υπερασπιστώ το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης». Και συμπλήρωσε: «τον κ. Κιτσάκο εγώ τον απέλυσα». Κάποιος άλλος τον διόρισε, όμως: ο Σκουρλέτης. Οσον αφορά το χρέος της ΕLFE του Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, επανέλαβε τα γνωστά: «τα 90 από τα 120 εκατ. ευρώ είχαν δημιουργηθεί πριν από το 2015, επί κυβερνήσεων ΝΔ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε μια μικρή αύξηση, της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ» (120 πλην 90, πάντως, δεν μας κάνει 12, αλλά 30). Αν αυτό δε λέγεται συμψηφισμός, πώς λέγεται; Οχι μόνο δεν μείωσαν το χρέος του Λαυρεντιάδη, αλλά το αύξησαν κιόλας, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρέπει να πάρουν και βραβείο από τον ελληνικό λαό γι' αυτό;
Σχόλια