Η κοροναϊκή υστερία καλά κρατεί, αλλά αρχίζει να αδειάζει τσέπες
«Πάνω από το 80% των ασθενών περνούν ήπια την ασθένεια και θα ανακάμψουν, 14% έχουν σοβαρές επιπλοκές συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και δυσκολίας στην αναπνοή, 5% έχουν σοβαρή ασθένεια συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του αναπνευστικού συστήματος, σηπτικό σοκ και βλάβες σε πολλά όργανα και 2% των περιπτώσεων είναι θανατηφόρες». Αυτά δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus, για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού Covid-19, σύμφωνα με τον βρετανικό «Γκάρντιαν». Ο Tedros δήλωσε ότι αρχίζει να παρατηρείται μία μικρή μείωση της επέκτασης του ιού, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα σίγουρο. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που πεθαίνουν προέρχονται από τις μεγάλες ηλικίες, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αρρώστιες.
Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει αναφέρει γύρω στις 75.000 μολύνσεις, το 94% των οποίων εξακολουθεί να εντοπίζεται στην επαρχία Χουμπέι, και γύρω στους 2.000 θανάτους. Εξω από την Κίνα ο κοροναϊός έχει χτυπήσει περίπου 700 άτομα κι έχει προκαλέσει μόλις έξι θανάτους (οι δύο τελευταίοι ήταν δύο ηλικιωμένοι στο Ιράν).
Αν και ο νέος κοροναϊός αποδεικνύεται λιγότερο θανατηφόρος από τους προηγούμενους (ακόμα και από την απλή γρίπη), ωστόσο ο παγκόσμιος παροξυσμός συνεχίζεται. Τα οικονομικά αποτελέσματα του παροξυσμού αυτού αρχίζουν να γίνονται πλέον ορατά.
Η Apple, στη μηνιαία ενημέρωση των επενδυτών της (βλ. https://www.apple.com/newsroom/2020/02/investor-update-on-quarterly-guidance/), δήλωσε ότι οι οικονομικές της προσδοκίες, όπως παρουσιάστηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα, δε θα ικανοποιηθούν για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ο περιορισμός της παραγωγής iphones. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι υπεργολάβοι της Apple βρίσκονται έξω από την επαρχία Χουμπέι κι έχουν ανοίξει, η παραγωγή τους προχωρά πιο αργά από το αναμενόμενο. Ο δεύτερος λόγος είναι η μείωση της ζήτησης στην ίδια την Κίνα. Ολες οι αποθήκες και πολλά από τα μαγαζιά των συνεργατών της Apple έχουν κλείσει. Τα μαγαζιά που παραμένουν ανοιχτά λειτουργούν για μειωμένες ώρες και αντιμετωπίζουν μεγάλη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης.
Βρετανική εταιρία κατασκευής μηχανημάτων εκσκαφής, η γνωστή JCB, μειώνει την παραγωγή της στην Κίνα, λόγω του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση στη Βρετανία για τα προϊόντα της παραμένει μεγάλη (βλ. https://www.bbc.com/news/business-51486719). Πάνω από το 25% των προμηθευτών της JCB στην Κίνα έχουν κλείσει, ενώ άλλοι υπολειτουργούν. Από την περασμένη Δευτέρα, σταμάτησαν οι υπερωρίες και 4.000 άτομα της εταιρίας δουλεύουν με μειωμένο ωράριο (από 39 στις 34 ώρες τη βδομάδα).
Επιπτώσεις υπήρξαν και στην αυτοκινητοβιομηχανία, με τη Fiat Chrysler να δηλώνει την προηγούμενη βδομάδα ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στον ανεφοδιασμό της με εξαρτήματα από την Κίνα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αναστολή λειτουργίας ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων. Η Nissan ήδη έκλεισε προσωρινά ένα από τα εργοστάσιά της, λόγω αδυναμίας να πάρει ανταλλακτικά από την Κίνα.
Λόγω του Κοροναϊκού, αναβλήθηκε η ετήσια έκθεση κινητών στη Βαρκελώνη, στην οποία συμμετέχουν μεγάλες εταιρίες όπως οι Nokia, Sony, Vodafone, LG αλλά και Facebook.
Ο παροξυσμός έχει και τα ευτράπελά του! Στο Χονγκ Κονγκ ένοπλοι ληστές επιτέθηκαν σε σούπερ μάρκετ και ξέρετε τι έκλεψαν; 600 χαρτιά τουαλέτας! Απίστευτο κι όμως αληθινό! Τα χαρτιά τουαλέτας, όπως και το ρύζι, παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις, λόγω της υστερίας με τον κοροναϊό, που έχει επικρατήσει στο κρατίδιο. Τα σούπερ μάρκετ αδυνατούν πολλές φορές να καλύψουν τη ζήτηση, αφού οι ουρές που σχηματίζονται πριν ανοίξουν είναι τεράστιες και μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που ανοίγουν, τα ράφια αδειάζουν! Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ φοβούνται μη τυχόν και επαναληφθεί η επιδημία του κοροναϊού SARS, που το 2003 κόστισε τη ζωή σε 299 άτομα. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη βράδυ), όμως, στα 7.5 εκατομμύρια του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μόλις 62 και ένα άτομο πέθανε εξαιτίας του ιού (βλ. https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200219-sitrep-30-covid-19.pdf?sfvrsn=6e50645_2). Αριθμοί που δε δικαιολογούν τον πανικό που έχει επικρατήσει.
Σχόλια