Μεγάλη ανεργία και απολύσεις σε όλη την ΕΕ
Σύμφωνα με έρευνα του Eurofound μόνο στο πρώτο κύμα κορονοϊού χάθηκαν 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Στην ίδια έρευνα αν διαβάσει κανείς προσεχτικά τα συμπεράσματα, παρατηρεί ότι στην πραγματικότητα οι συνέπειες είναι ακόμα μεγαλύτερες μιας και λόγω των νέων μορφών εργασίας, όπως η τηλεργασία, τα προγράμματα απασχόλησης μειωμένου ωραρίου, κλπ, υπάρχουν εργαζόμενοι που αντί να περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας καταχωρούνται στα στατιστικά της «επαγγελματικής αδράνειας», μειώνοντας έτσι τα πραγματικά μεγέθη της ανεργίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Υπήρχαν 5,7 εκατ. λιγότεροι άνθρωποι σε απασχόληση στην ΕΕ την άνοιξη του 2020 συγκριτικά με το τέλος του 2019, και 6,3 εκατ. λιγότεροι συγκριτικά με την τάση αύξησης που θα μπορούσε να αναμένει κανείς πριν από την πανδημία της COVID-19».
Και συνεχίζει η έρευνα: «Οι πιο νέοι εργαζόμενοι βίωσαν τη μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση», τονίζοντας ότι τα επίπεδα νεανικής απασχόλησης ήταν αυτά που συρρικνώθηκαν περισσότερο. Μάλιστα βγάζει το συμπέρασμα ότι μειώθηκαν περισσότερο και από τη οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μιας ακόμα «χαμένης γενιάς». Ένα άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από την έρευνα είναι ότι σε αντίθεση με την οικονομική κρίση του 2008, η πανδημία επηρέασε δυσανάλογα κλάδους στους οποίους κυριαρχούν οι γυναίκες, όπως η φιλοξενία, τα τρόφιμα και τα ταξίδια.
Όμως δεν είναι μόνο οι έρευνες που αποδεικνύουν τις βαρύτατες συνέπειες των πολιτικών επιλογών της ΕΕ. Η Volkswagen έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα περικοπής 5.000 θέσεων εργασίας μέσω πρόωρης ή μερικής συνταξιοδότησης. Ενώ η ΝΟΚΙΑ αναμένεται να μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 10.000 τα επόμενα χρόνια, που αντιστοιχεί σε ποσοστό έως και 10% του εργατικού δυναμικού της. Οι απολύσεις αυτές αναμένεται να μειώσουν τα κόστη της ΝΟΚΙΑ κατά 600 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Οι απολύσεις, οι μειώσεις θέσεων εργασίας, η ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας και αφορούν το πρώτο κύμα και την περίοδο της άνοιξης του 2020. Ακόμα δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις που θα επέλθουν στο επόμενο διάστημα από το δεύτερο και το τρίτο κύμα που εξελίχθηκαν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τις συνέπειες θα κληθούν να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες.
Σχόλια