Χρυσοχοΐδης-Οικονόμου: Το κράτος είναι οι αστυνομικοί
Τρεις επίκαιρες ερωτήσεις σε μια μέρα (Παρασκευή, 9 Απρίλη), απ’ αυτές που γενικά δεν τροφοδοτούν τη μιντιακή επικαιρότητα (που είναι ασφυκτικά προσδεδεμένη στην κυβερνητική πολιτική), επέτρεψαν στο δίδυμο του υπουργείου Μπάτσων και Καταστολής, Χρυσοχοΐδη-Οικονόμου, να επιδοθείσ’ ένα κρεσέντο πρόκλησης, που είχε ως στόχο να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα στη μπατσαρία: μην ανησυχείτε, συνεχίστε αυτό που κάνετε, εμείς είμαστε εδώ να σας καλύψουμε.
Ο Χρυσοχοΐδης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Καμίνη (ΚΙΝΑΛ) σχετικά με το σκάνδαλο Φουρθιώτη. Το έριξε στη γενικολογία, με το γνωστό παραληρηματικό ύφος που τον χαρακτηρίζει. Τα πέταξε όλα στο μίξερ. «Υπάρχουν ενεργές βίαιες μειοψηφίες. Βλέπουμε συχνά επεισόδια σε διαδηλώσεις που είναι συμπλοκές, μάχες. Μαθαίνουμε γεγονότα αποτρόπαια σε πανεπιστήμια, σε γήπεδα, σε δημόσιους χώρους», επομένως υπάρχει ανάγκη φύλαξης! Το σύστημα φύλαξης, όμως, δεν είναι σωστά σχεδιασμένο. Οι ρυθμίσεις του έχουν παλιώσει και «σήμερα πια αφήνουν έδαφος για αστοχίες και χώρο σε “ποντικούς“ του δημόσιου χώρου». Γι’ αυτό χρειάζεται ειδικό σώμα της αστυνομίας και επειδή το προσωπικό του δε θα φτάνει, «χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά, σε υπηρεσίες φύλαξης, που παρέχουν και οι ιδιωτικές εταιρίες»! Αρα, εταιρίες σεκιούριτι, που θα τις πληρώνει το κράτος, με τους σεκιουριτάδες να ασκούν επίσημα αστυνομικά καθήκοντα!
Φυσικά, υπερασπίστηκε εκείνους που έδωσαν φρουρά στον Φουρθιώτη: «Οι αντιαισθητικές ανορθογραφίεςπου εμφανίζονται στη δημοσιότητα για το θέμα φύλαξης δεν έχουν να κάνουν με υποτιθέμενα σκάνδαλα και εύνοιες. Ολα γίνονται με απέραντη τυπική νομιμότητα. Η ουσία όμως παραμένει πως έχουμε να κάνουμε με ένα αφόρητο και πολύ πιεσμένο σύστημα που έχει γίνει αναποτελεσματικό και θέλει θεσμικές τομές, δηλαδή θέλει αποφάσεις που αγγίζουν όλον τον δημόσιο χώρο και το σύνολο των κρατικών αξιωματούχων».
Στη δευτερολογία του, με τη βεβαιότητα ότι δε θα μιλήσει άλλος μετά απ’ αυτόν, ξεσάλωσε. Υποστήριξε ότι η φρουρά του Φουρθιώτη αυξήθηκε επειδή «υπήρξε η συνολική αύξηση των μέτρων προστασίας λόγω των κινητοποιήσεων για τον Κουφοντίνα»! Και μετά, άρχισε τους ύμνους στην αστυνομία, στέλνοντάς τους το μήνυμα που εξαρχής είχε σχεδιάσει να στείλει.
Κατά τον Χρυσοχοΐδη, όσοι κατηγορούν την αστυνομία πρέπει να κατέβουν από «το θρόνο του αυτόκλητου ταγού του διαδικτύου και την έδρα του “τζάμπα δικαστή“ του Twitter». Οι αστυνομικοί έχουν ξεθεωθεί στη δουλειά και μπορεί… να τους ξεφύγει και κάτι. Η Αστυνομία «δεν είναι και δεν θα είναι ο “σάκος του μποξ“ για κανέναν!. (…) Ας σταματήσει, λοιπόν, η κακοήθεια και η ανεύθυνη κριτική και ως εδώ η “λάσπη“. “Τρικυμία στο ποτήρι, θαυμάσια ευκαιρία“ για να παραφράσω κι εγώ τον Μάο»! (Την αναφορά στον Μάο δε θα τη σχολιάσουμε, όπως αντιλαμβάνεστε, γιατί αδυνατούμε να αρθούμε στο ύψος του φιλοσοφικού στοχασμού ενός Χρυσοχοΐδη).
Τα είπε και έφυγε, αφήνοντας τον «επιχειρησιακό» (λόγω προηγούμενης θητείας στην αστυνομία) Οικονόμου να απαντήσει στις δυο επόμενες επίκαιρες ερωτήσεις.
Ο βουλευτής του Περισσού Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε στην επίθεση ασφαλιτών στη Λάρισα ενάντια σε 13χρονα παιδιά, που είχε ως αποτέλεσμα ένα παιδί να σπάσει το χέρι του. Ο βουλευτής δεν υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός, κλείνοντας ως εξής: «Συνεπώς, τα ερωτήματα που βάζουμε, κύριε πρόεδρε,είναι αν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προβεί άμεσα σε ενέργειες, ώστε να διερευνηθεί το συγκεκριμένο γεγονός της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας και να τιμωρηθεί και να υποστεί τις συνέπειες του νόμου όποιος είναι υπεύθυνος ή υπεύθυνοι και να σταματήσει επιτέλους η αστυνομική τρομοκρατία και η πρακτική της καταστολής ακόμα και σε δεκατριάχρονα παιδιά ή σε μαθητές, αν θέλετε, συνολικά».
Ο Οικονόμου, αφού μίλησε για «ατυχή τραυματισμό (sic!) ενός δεκατριάχρονου νεαρού στο περιθώριο ενός τυπικού αστυνομικού ελέγχου», που «αποτελεί αναμφισβήτητα για όλους μας ένα δυσάρεστο γεγονός (sic!)» και… ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στον νεαρό (sic!)», αντί να κλείσει τη συζήτηση με τα συνηθισμένα (έχει διαταχθεί έρευνα, οι ευθύνες θα αποδοθούν κτλ), παρουσίασε την εκδοχή των μπάτσων ως πραγματικότητα και χαρακτήρισε όσα είπε ο βουλευτής ως «σημεία που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα»!
Σύμφωνα με τον Οικονόμου, λοιπόν, «ουδεμία έφοδος έλαβε χώρα», οι ασφαλίτες «δήλωσαν ευθύς εξαρχής την ταυτότητά τους», αλλά «τα νεαρά άτομα ενόψει του αστυνομικού ελέγχου άρχισαν να τρέχουν και ένας εξ αυτών, δυστυχώς, παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος»! Τότε, οι καλοί και ευαίσθητοι ασφαλίτες «προσέγγισαν τον ανήλικο για παροχή βοήθειας», τηλεφώνησαν στον πατέρα του να πάει να πάρει το παιδί από την Ασφάλεια (αλήθεια, γιατί δεν το άφησαν ελεύθερο, αφού δεν είχε κάνει κάτι το επιλήψιμο;) και μόνο στο Τμήμα «ο δεκατριάχρονος παραπονέθηκε για πόνο στο δεξί του χέρι, οπότε και συνοδεία αστυνομικών, καθώς και της μητέρας του, διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και διεγνώσθη κάταγμα στο άνω δεξιό άκρο»!
Να μην πάμε παλιά, όταν εκπαραθύρωναν τους κομμουνιστές και έλεγαν ότι προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Να θυμίσουμε μόνο το λιντσάρισμα του κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, πριν από μερικά χρόνια, που είπαν ότι σκόνταψε και χτύπησε σε ζαρντινιέρα, μέχρι που βγήκε βίντεο που τους έδειχνε να λιντσάρουν τον φοιτητή! Ετσι και ο 13χρονος στη Λάρισα, «έπεσε μόνος του και έσπασε το χέρι του»!
Αφού παρουσίασε την εκδοχή των μπάτσων, ο Οικονόμου κατέληξε λέγοντας ότι «τα αντανακλαστικά της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας υπήρξαν άμεσα και οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για τη διερεύνηση του συμβάντος ήταν οι αρμόζουσες για την περίσταση. Διατάχθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ήδη από τις 2 Απριλίου διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης με δυνατότητα μετατροπής της σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση».
Μιλάμε για πρόκληση χουντικού τύπου. Ο ίδιος ο υπουργός περιγράφει τα γεγονότα όπως τα κατασκεύασαν οι ασφαλίτες και στο τέλος λέει ότι διατάχτηκε προκαταρκτική εξέταση (ούτε καν ΕΔΕ). Υπάρχει περίπτωση η προκαταρκτική εξέταση να βγάλει πόρισμα διαφορετικό απ’ αυτό που έβγαλε ο υφυπουργός και το κατέθεσε μάλιστα μιλώντας στη Βουλή;
Δε χρειάζεται να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Αρκεί να θυμίσουμε μόνο την υπόθεση Ινδαρέ, που τον έβγαλαν ότι πήγε να τους αρπάξει το όπλο! Τα ίδια ακριβώς είπαν και για τον νέα άνδρα που ξυλοκόπησαν στη Νέα Σμύρνη.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι το μήνυμα που έστειλαν οι Χρυσοχοΐδης-Οικονόμου στους αστυνομικούς: εσείς είστε το κράτος, κάντε τη δουλειά σας όπως ξέρετε κι εμείς είμαστε εδώ για να καλύψουμε τα πάντα.
Η επόμενη επίκαιρη ερώτηση ήταν της Σ. Σακοράφα (ΜέΡΑ25) και ήταν σαφέστατη. Αναφερόταν στο περιβόητο non paper του Μαξίμου για τον ξυλοδαρμό του νέου άνδρα στη Νέα Σμύρνη, στο οποίο αναφερόταν το όνομά του, οι πολιτικές του απόψεις (σε ποια οργάνωση ανήκει) κτλ. Η βουλευτής μίλησε για μηχανισμό φακελώματος πολιτών, ο οποίος έδωσε τα στοιχεία στη ΝΔ.
Ο Οικονόμου αρχικά είπε: «Σε ό,τι αφορά στη διακίνηση πληροφοριών, όπως ισχυρίζεστε, μεταξύ κάποιων Βουλευτών ενός κόμματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας εν προκειμένω και της δημοσιοποίησής τους από ορισμένους εξ αυτών, λυπάμαι, αλλά ούτε επ’ αυτού μπορώ να προσχωρήσω στη θέση σας, ότι δηλαδή κάτι τέτοιο αποτελεί αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης. Για όσους επιμένουν να ισχυρίζονται το αντίθετο πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν έστω ότι τα ζητήματα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και πάντως δεν αποτελούν ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση είναι αρμόδια να παράσχει στοιχεία ή εξηγήσεις»!
Μ’ άλλα λόγια, πήγε να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα: ρωτήστε τη ΝΔ, μην ρωτάτε την κυβέρνηση! Πώς ήξερε η ΝΔ όλα τα προσωπικά στοιχεία και την πολιτική δράση του ανθρώπου; Μέντιουμ έβαλε; Οι μπάτσοι τα έδωσαν, για να οργανωθεί η κυβερνητική εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης.
Ο Οικονόμου, όμως, απήγγειλε το ποίημα που του είχαν ετοιμάσει οι βοηθοί του: «Ολες οιυπηρεσίες που εκ του Συντάγματος και της έννομης τάξης μας είναι επιφορτισμένες με τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας έχουν ένα σαφώς οριοθετημένο νομικό πλαίσιο λειτουργίας και δρουν εντός αυτού απαρέγκλιτα υπό τον διαρκή έλεγχο του κοινοβουλευτισμού και της ελληνικής δικαιοσύνης»! Ετσι είναι, επειδή σας το λέω εγώ… Πώς η χούντα βάφτιζε το καθεστώς της δημοκρατία;
Η Σακοράφα επανήλθε, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει φακέλωμα. Ακαμπτος ο Οικονόμου, χωρίς να απαντήσει τίποτα επί των στοιχείων που παρέθεσε η βουλευτής, επανέλαβε με προκλητικό τρόπο την ίδια χουντικού τύπου μπουρδολογία, υπερασπιζόμενος τη αστυνομοκρατία: «Η χώρα μας αποτελεί μια ώριμη αστική δημοκρατία, μέρος του σκληρού πυρήνα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. – Αποτελεί πολιτική οπισθοδρόμηση να ακούγονται στη σφαίρα του δημοσίου διαλόγου εν έτει 2021 χαρακτηρισμοί όπως αστυνομοκρατούμενο κράτος και να εκτοξεύονται αβίαστα βαριοί χαρακτηρισμοί περί ύπαρξης και λειτουργίας παρακρατικών μηχανισμών – Είναι επιτέλους καιρός να αποκαταστήσουμε την έννοια ορισμένων λέξεων. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω μας μια μακρά περίοδο, όπου κακοποιήθηκαν συστηματικά λέξεις και έννοιες, μόνο και μόνο για να πυροδοτήσουν κάποιοι ένα ήδη ηλεκτρισμένο από τους ίδιους πολιτικό κλίμα. – Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε αποφασιστικά την αποστολή μας, τηρώντας με ευλάβεια τις δημοκρατικές επιταγές του πολιτεύματός μας απέναντι σε όλους εκείνους, που υιοθετούν συνειδητά ως πολιτική επιλογή την καλλιέργεια έντασης και διχασμού».
Θα ήταν, φυσικά, αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι οι ασφαλίτικοι μηχανισμοί δε φακελώνουν τον κόσμο. Από την άλλη, όμως, τα όσα είπε ο Οικονόμου αποτελούν πρόκληση. Γιατί αυτό που έκαναν ήταν να πάρουν στοιχεία από το φάκελο του πολίτη που ξυλοκόπησαν οι αστυνομικοί στη Νέα Σμύρνη και να τα βάλουν στο non paper του Μαξίμου, για να πουν πως οι καταγγελίες είναι ψέματα, διότι ο τύπος αυτός είναι επικίνδυνος αναρχικός. Ευτυχώς, δηλαδή, που υπήρχαν τα βίντεο.
Σχόλια