Eλληνοποιήσεις γάλακτος και φέτας, a la mafia
Αστραψε και βρόντησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή (Βουλή, 7.4.21): «Ως Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είμαστε κάθε λέξη του Νόμου για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων». Ο λόγος για τη «μαϊμού» φέτα (κανονικό λευκό τυρί, με αγελαδινό γάλα από 60% μέχρι 90%), που είχε εξαγάγει στη Γερμανία η εταιρία ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ (η κυβέρνηση αρνείται να την κατονομάσει ακόμα και τώρα), το οποίο θα πουλιόταν κανονικότατα, αν μια άλλη ελληνική εταιρία, εμπορική-εξαγωγική αυτή (TRIENON), δεν έπαιρνε δείγματα τα οποία έστειλε για ανάλυση σε γερμανικό εργαστήριο, όπου αποκαλύφθηκε η απάτη.
«Είναι η πρώτη φορά, που ο
ελεγκτικός μηχανισμός με την καθοδήγηση της Πολιτικής Ηγεσίας, επέδειξε
γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά», συνέχισε απτόητη η
Αραμπατζή, ξύνοντας την πλάτη της στη γκλίτσα του τσοπάνη.
Η Αραμπατζή χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη υπόθεση «δυσάρεστη» αλλά «μεμονωμένη» (sic!), νομίζοντας ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους. Οι ελληνοποιήσεις γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων κρατάνε χρόνια και συνεχίζονται κανονικότατα ανεξαρτήτως κυβερνήσεων («πράσινων», «γαλάζιων», «ροζ»). Έμποροι εισάγουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνους κάθε είδους γάλακτος (αγελαδινού, πρόβειου, γίδινου, νωπού και συμπυκνωμένου) και το χρησιμοποιούν για την παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και Φέτας ΠΟΠ, που είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών τυριών.
Εισάγουν, επίσης, τυριά (τελειωμένα ή μισοκατεργασμένα), τα οποία επίσης ελληνοποιούν. Βλέπει ο καταναλωτής τη συσκευασία με την ελληνική σημαία φάτσα-κάρτα και νομίζει ότι αγοράζει φέτα που φτιάχτηκε με αγνό ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, όπως γράφει η ετικέτα. Και πρόκειται για νοθευμένο προϊόν, με ελάχιστο ή καθόλου αιγοπρόβειο γάλα, ή και για τυρί που εισήχθη από το εξωτερικό και πουλήθηκε σαν Φέτα ΠΟΠ. Ετσι, δεν πλήττεται μόνο η ντόπια κτηνοτροφία (οι γαλακτοβιομήχανοι στραγγαλίζουν τους κτηνοτρόφους, με όπλο τους το γάλα που εισάγουν από το εξωτερικό), αλλά ξεφτιλίζονται και τα ελληνικά τυριά στο εξωτερικό.
Οι κυβερνήσεις τα ξέρουν αυτά, όμως λειτουργούν σαν οδαλίσκες των γαλακτοβιομήχανων και των εισαγωγέων. Οχι μόνο τους επιτρέπουν να εισάγουν τεράστιες ποσότητες νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος όλων των τύπων (χωρίς να αναρωτιούνται: πού στο διάολο χρησιμοποιείται όλο αυτό το γάλα, όταν υπάρχουν απαγορεύσεις από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών;), όχι μόνο κάνουν τα στραβά μάτια στη χρήση κοινών δεξαμενών, όπου ανακατεύουν ντόπιο και εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο μετά από αραίωση με νερό (1:4, καμιά φορά και 1:5), όχι μόνο αποδέχονται την παραγωγή φέτας με παράνομες μεθόδους (υπερδιήθηση και CreamoProt), αλλά αν καμιά φορά «σπάσει ο διάολος το ποδάρι του» και πιαστεί κάποιος «μαϊμουδιάρης» γαλακτοβιομήχανος, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τον ρίξουν στα μαλακά και κυρίως για να μην του αφαιρεθεί η πιστοποίηση παραγωγής ΠΟΠ προϊόντων (φέτας κυρίως).
Ξέπλυμα a la mafia
Είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο οι ανά τον κόσμο μαφίες νομιμοποιούν το χρήμα που αποκτούν από παράνομες δραστηριότητες. Το κάνουν «βόλτα» σε διάφορες νόμιμες επιχειρήσεις, όπου το ξεπλένουν, και τελευταία παρεμβαίνει κάποια τράπεζα, η οποία το λευκαίνει. Τέτοιες «βόλτες» κάνουν και τα ελληνοποιημένα γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, μέχρι να φτάσουν στο ράφι.
Θα αφιερώσουμε, λοιπόν, στην υφυπουργό Αραμπατζή και στον υπουργό Λιβανό μια ιστορία καθ’ όλα αληθινή, η οποία -μολονότι βγάζει μάτια για την παρανομία και τους ενόχους- ακόμα δεν έχει εκκαθαριστεί! Κι ας πέρασαν χρόνια από τότε που οι «μαϊμουδιάρηδες» πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω.
-
- Τον Μάη του 2017, κλιμάκιο του ΕΦΕΤ κάνει έλεγχο στην επιχείρηση ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ, με έδρα στο 2ο χλμ. Αλεξανδρούπολη-Αβαντος και βρίσκει 1.620 κιλά «λευκό τυρί», συσκευασμένα σε 15κιλα δοχεία, τα οποία δεν είχαν καμιά σήμανση, παρά μόνο έφεραν ένα κομμάτι χαρτί που έγραφε «ΤΥΡΑΣ ΟΚ».
Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει άδεια παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, όμως δεν παράγει τίποτα. Απλά τεμαχίζει και ανασυσκευάζει κυρίως φέτα, αλλά και λευκά τυριά.
-
- Το λευκό τυρί που βρέθηκε και κατασχέθηκε αγοράστηκε από τη ρουμάνικη FABRICA DE LAPTE BRASOV SA για λογαριασμό άλλης εταιρίας, της PROVERTIA SA, με έδρα το 26ο χλμ. Αλεξανδρούπολη-Σύνορα. Από τη ρουμάνικη επιχείρηση είχαν αγοραστεί 13.500 κιλά «πρόβειο λευκό τυρί» (έτσι γράφουν τα χαρτιά, αλλά το πιθανότερο είναι να μην ήταν από πρόβειο αλλά από αγελαδινό γάλα) και ο εκπρόσωπος της PROVERTIA SA δήλωσε στους ελεγκτές ότι τα 1.620 κιλά που βρέθηκαν είναι το υπόλοιπο της ποσότητας που αγοράστηκε από τη Ρουμανία. Δήλωσε, επίσης, ότι η υπόλοιπη ποσότητα στάλθηκε στην εταιρία ΤΥΡΑΣ στα Τρίκαλα.
- Η εταιρία PROVERTIA ΑΒΕΕ έχει άδεια τυροκομείου και ως τυροκομείο εξέδιδε τιμολόγια. Οταν όμως οι ελεγκτές (μετά τον πρώτο έγιναν και άλλοι έλεγχοι, από μεικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας) πήγαν στο εργοστάσιο, βρήκαν ένα κλειστό και εγκαταλελειμμένο από καιρό κτίριο, το οποίο ανήκε στη ΜΕΒΓΑΛ και για πολλά χρόνια δε λειτουργούσε. Ο υπεύθυνος της PROVERTIA ΑΒΕΕ παραδέχτηκε ότι το συγκεκριμένο παλιό εργοστάσιο δεν έχει παραγάγει τίποτα από το 2013 και ότι από το 2017 η εταιρία του λειτουργεί σε χώρο που νοίκιασε από την (μαντέψτε) ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ. Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι οι εκπρόσωποι των δύο αυτών εταιριών (PROVERTIA ΑΒΕΕ και ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ συνδέονται και με συγγενική σχέση: γαμπρός και πεθερός).
Αφού η PROVERTIA ΑΒΕΕ δεν παράγει τίποτα, τι το ήθελε το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο; Εύλογη η απορία για κάποιον που δεν ξέρει πώς δουλεύει το κύκλωμα. Η PROVERTIA ΑΒΕΕ έπρεπε να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια εργοστασίου για να δικαιολογεί το «Β» (Βιομηχανική) στην ονομασία της.
-
- Η ρουμάνικη FABRICA DE LAPTE BRASOV SA είναι το εργοστάσιο της ΟΛΥΜΠΟΣ στη Ρουμανία (https://www.olympusfoods.ro/).
Η ΤΥΡΑΣ, στην οποία προωθήθηκε η συγκεκριμένη παρτίδα ρουμάνικου λευκού τυριού, ανήκει στον ίδιο όμιλο. Είναι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ των αδελφών Σαράντη, που στην Ελλάδα έχουν τις φίρμες ΤΥΡΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ και ΡΟΔΟΠΗ, τη ρουμάνικη OLYMPUS και τη βουλγάρικη OLYMPUS.
Εύλογα εγείρεται το ερώτημα: γιατί η ρουμάνικη εταιρία των αδελφών Σαράντη δεν πούλησε κατευθείαν το λευκό τυρί στην ΤΥΡΑΣ των αδελφών Σαράντη, αλλά το πούλησε στην PROVERTIA ΑΒΕΕ, η οποία το μεταβίβασε (χωρίς μάλιστα να κόψει τιμολόγιο) στην ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ, η οποία (χωρίς να κάνει ούτε κοπή ούτε ανασυσκευασία) το απέστειλε στην ΤΥΡΑΣ;
Ενόψει όσων γράψαμε παραπάνω για τα κυκλώματα της ελληνοποίησης, αντιλαμβάνεστε ότι το ρουμάνικο λευκό τυρί έπρεπε να κάνει τη «βόλτα» του, στη διάρκεια της οποίας με τρόπο… μαγικό μετατράπηκε σε φέτα.
-
- Πώς ξέρουμε ότι το ρουμάνικο λευκό τυρί μετατράπηκε σε φέτα; Ο ΕΦΕΤ στη Θεσσαλία έκανε έλεγχο στην ΤΥΡΑΣ (έχει μετονομαστεί σε ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ «Τ») και βρήκε ότι το συγκεκριμένο προϊόν αναμείχθηκε και πουλήθηκε σε εξάκιλες σακούλες ως τρίμμα (με φίρμα ΤΥΡΑΣ ή ΡΟΔΟΠΗ). Αρα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το ρουμάνικο λευκό τυρί πουλήθηκε ως φέτα!
Να δώσουμε και άλλη μια πληροφορία. Η ΡΟΔΟΠΗ, του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ των αδελφών Σαράντη, φέρεται επίσης να νοικιάζει χώρο από την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ (όπως και η PROVERTIA ΑΒΕΕ). Κοτζάμ όμιλος, με τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και δύο στα Βαλκάνια, με εμπορικά γραφεία στο Μιλάνο και τη Γερμανία, πάει και νοικιάζει χώρο από ένα συσκευαστήριο, σαν… φτωχός συγγενής! Τη διεύθυνση για να φορτώνουν κατευθείαν τα φορτία θέλουν, όχι το χώρο.
Φέτα με εισαγόμενο γάλα!
Σε επόμενο έλεγχο στις κοινές εγκαταστάσεις της ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ και της PROVERTIA ΑΒΕΕ βρέθηκαν παραστατικά για εισαγωγή (από χώρες της ΕΕ) από την PROVERTIA ΑΒΕΕ δύο χιλιάδων τόνων (!) πρόβειου και περίπου 50 τόνων αγελαδινού γάλακτος το 2016 και χιλίων τόνων πρόβειου γάλακτος το πρώτο πεντάμηνο του 2017.
- Τι το έκανε τόσο γάλα μια εταιρία που δεν παράγει τίποτα; Ο υπεύθυνος της εταιρίας δήλωσε ότι το γάλα είτε το πούλησε σε τρίτους είτε το έστειλε σε τυροκομικές επιχειρήσεις για να το τυροκομήσουν για λογαριασμό του (φασόν δηλαδή) και μετά πούλησε τα τυροκομικά προϊόντα σε Αμερική, Αυστραλία και αλλού. Αμφιβάλλετε ότι με το εισαγόμενο γάλα παρήχθη «μαϊμού» φέτα που πουλήθηκε σαν Φέτα ΠΟΠ; Α, να μην το ξεχάσουμε: ο υπεύθυνος της PROVERTIA ΑΒΕΕ δήλωσε ότι αγόρασε και ελληνικό γάλα.
- Ο υπεύθυνος της PROVERTIA ΑΒΕΕ δεν κατονόμασε τις εταιρίες που έστειλε το γάλα για τυροκόμηση, αλλά ζητήθηκαν παραστατικά από την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ (το alter ego της PROVERTIA ΑΒΕΕ) και βρέθηκαν αποστολές γάλακτος σε μισή ντουζίνα τυροκομεία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο.
- Σε κανένα από τα δελτία αποστολής δεν αναγραφόταν η προέλευση του γάλακτος! Η PROVERTIA ΑΒΕΕ φαινόταν να έχει αγοράσει από αυτά τα τυροκομεία Φέτα ΠΟΠ! Δήλωσε, όμως, ότι αγόρασε και πρόβεια τυριά…
Σε νοήμονες ανθρώπους απευθυνόμαστε, οπότε δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Είναι φανερό πώς στήθηκε η ελληνοποίηση: η PROVERTIA ΑΒΕΕ εισήγαγε γάλα από το εξωτερικό, το πούλησε ή το έστειλε για τυροκόμηση φασόν σε διάφορα ανά τη χώρα τυροκομεία και από αυτά παρέλαβε… αγνή ελληνική Φέτα ΠΟΠ (το αν την πούλησε στην Ελλάδα ή την εξήγαγε δεν έχει καμιά σημασία, όπως αντιλαμβάνεστε).
Και… κατεψυγμένη φέτα!
Μέχρι στιγμής είδαμε δυο διαδρομές ελληνοποίησης: 1) Ρουμάνικο λευκό τυρί εισάγεται στην Ελλάδα, περνάει από ενδιάμεσα χέρια και καταλήγει να πουλιέται σαν Φέτα. 2) Πρόβειο γάλα από χώρες της ΕΕ εισάγεται στην Ελλάδα, αλλάζει χέρια μεταξύ εισαγωγέα και τυροκόμων και επιστρέφει στον εισαγωγέα σαν Φέτα. Εχουμε και τρίτη διαδρομή, όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω.
- Τον Οκτώβρη του 2017, γίνεται νέος έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο ΕΦΕΤ και Τμήματος Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Εβρου στις εγκαταστάσεις του… τριεθνούς (ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ, PROVERTIA ΑΒΕΕ, ΡΟΔΟΠΗ) και διαπιστώνεται να έχουν ξεφορτωθεί από φορτηγό διεθνών μεταφορών περίπου 22 τόνοι κατεψυγμένο «πρόβειο τυρί» σε τρίμμα, γαλλικής προέλευσης. [Επαναλαμβάνουμε: πρόβειο χαρακτηρίζεται στα χαρτιά. Το αν είναι πρόβειο ή αγελαδινό ή μεικτό δεν το ξέρουμε. Σημειώνουμε, όμως, ότι το αγελαδινό γάλα είναι πολύ φτηνότερο από το πρόβειο. Γιατί λοιπόν ο… ελληνοποιητής να μη φέρει αγελαδινό τυρί και να το βαφτίσει πρόβειο;].
- Το τυρί αυτό είχε αγοράσει η PROVERTIA ΑΒΕΕ από την εταιρία ΔΑΝΙΗΛ ΓΚΑΤΕΝΙΟ & ΥΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ & ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ, που έχει έδρα στην Αθήνα (στην Κλεισθένους, πίσω από το δημαρχείο). Σε ερώτηση των ελεγκτών, ο υπεύθυνος της PROVERTIA ΑΒΕΕ δήλωσε ότι το κατεψυγμένο τυρί αποψύχεται, ανασυσκευάζεται από την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ σε τρίκιλες συσκευασίες και πωλείται στην Ελλάδα ή σε χώρες της ΕΕ ως νωπό προϊόν (σε θερμοκρασία συντήρησης ψυγείου)!
Ζητήθηκαν παραστατικά, δόθηκαν μερικά και διαπιστώθηκε ότι μόνο το 2017 η PROVERTIA ΑΒΕΕ είχε αγοράσει από την ΔΑΝΙΗΛ ΓΚΑΤΕΝΙΟ & ΥΙΟΣ άλλες δυο παρτίδες κατεψυγμένο «πρόβειο» τυρί σε τρίμμα, συνολικού βάρους περίπου 42 τόνων!
- Δόθηκαν παραστατικά πώλησης αυτού του τυριού σε άλλες επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Πουθενά, ούτε στα παραστατικά ούτε στις ετικέτες, αναφερόταν ότι το προϊόν ήταν κατεψυγμένο. Στην ετικέτα δεν αναφερόταν η χώρα και το όνομα του τυροκομείου, η ημερομηνία τυροκόμησης, καθώς και οι ημερομηνίες κατάψυξης και απόψυξης. Αμφιβάλλετε ότι αυτά τα τυριά «στόλισαν» χωριάτικες σαλάτες σε εστιατόρια και ταβερνεία, σαν αγνή ελληνική Φέτα ΠΟΠ;
[Η γερμανική εταιρία που αγόρασε το 2017 από την PROVERTIA SA περίπου 5,5 τόνους τυρί τρίμμα «πρόβειο» ονομάζεται Kappa Antipasti GmbH και φτιάχνει προϊόντα μεσογειακής προέλευσης. Δεν αποκλείεται να είναι και ελληνικών συμφερόντων. Ενα από τα προϊόντα της ονομάζεται Feta… Εμείς αναρωτιόμαστε γιατί αυτή η εταιρία δεν αγοράζει κατευθείαν από τη Γαλλία κατεψυγμένο «πρόβειο» τυρί τρίμμα, αλλά το τυρί έρχεται πρώτα από τη Γαλλία στην Ελλάδα, αποψύχεται και μετά εξάγεται ως νωπό «πρόβειο» τυρί τρίμμα; Επειδή στην Ελλάδα πρόβειο μαλακό τυρί είναι η Φέτα, καταλαβαίνετε που… ταξιδεύει ο νους μας].
Αβαβά…
Ο ΕΦΕΤ επέβαλε κάποια πρόστιμα στην ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ και στην PROVERTIA ΑΒΕΕ για «παραπλανητική επισήμανση τροφίμου» και άλλες παραβάσεις της αρμοδιότητάς του. Τα πρόστιμα μπήκαν σχεδόν δύο χρόνια μετά τους ελέγχους (Φλεβάρης 2019).
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που έχει τη βασική ελεγκτική αρμοδιότητα στα ζητήματα των ελληνοποιήσεων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν έχει επιβάλει ακόμα καμιά κύρωση, μολονότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια (χοντρικά, δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – δύο χρόνια ΝΔ). Εχουν κάνει αυτή την προκλητική υπόθεση, η οποία περιλαμβάνει τρία διαφορετικά σκέλη ελληνοποίησης, αβαβά, κατά το κοινώς λεγόμενο.
Εδώ έχουμε εμπλοκή ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ), ενός από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς (ΓΚΑΤΕΝΙΟ), κάποιων ενδιάμεσων (PROVERTIA και ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ) και μιας σειράς μεγαλο-μπατζαριών σε όλη τη χώρα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ούτε είναι οι μόνοι που κάνουν ελληνοποιήσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών.
Αν, λοιπόν, κάποια κυβέρνηση ήθελε να χτυπήσει τις ελληνοποιήσεις, θα άρπαζε τη «χατζάρα», θα σάρωνε τη χώρα, θα αφαιρούσε πιστοποιήσεις για παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, θα επέβαλε τα ανώτατα πρόστιμα (αφού προηγουμένως τα αύξανε), θα έβαζε ακόμα και λουκέτα. Υπάρχει η δυνατότητα να βρουν τα πάντα. Αν αναλύσουν το DNA ενός τυριού μπορούν να βρουν όχι μόνο το είδος του γάλακτος (πρόβειο, γίδινο, αγελαδινό) και τις αναλογίες που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά ακόμα και τη φυλή των ζώων από την οποία προέρχεται το γάλα. Τα τεχνικά μέσα υπάρχουν, η πολιτική βούληση λείπει.
Οπως είναι γνωστό, η Φέτα ΠΟΠ πρέπει να παράγεται αποκλειστικά από ελληνικό πρόβειο (ή και γίδινο, σε αναλογία 70% πρόβειο – 30% γίδινο το πολύ) γάλα, το οποίο προέρχεται από ζώα ελληνικών φυλών. Υπάρχουν, μάλιστα, περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη και άλλα νησιά, που δεν μπορούν να παραγάγουν Φέτα ΠΟΠ. Το πρόβειο μαλακό τυρί στην Κρήτη δεν ονομάζεται Φέτα, αλλά Λευκό Τυρί Αλμης.
Καμιά αστική κυβέρνηση, όμως, δε θέλει να τα βάλει με την κεφαλαιοκρατία. Οταν οι κυβερνήσεις μιλούν ενάντια στις ελληνοποιήσεις, το κάνουν καθαρά υποκριτικά, αποβλέποντας στην ψήφο των κτηνοτρόφων που στενάζουν και διαμαρτύρονται. Τους πουλάνε μεγάλα λόγια και τους καλλιεργούν ελπίδες, οι οποίες αποδεικνύονται φρούδες.
Θα λέγαμε, λοιπόν, στον Λιβανό και στην Αραμπατζή «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες», αν θεωρούσαμε ότι έχουν έστω και μια σταλιά ενδιαφέρον για να σταματήσει αυτή η παράνομη φάμπρικα. Θεωρούμε πως δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, αλλά υποκρίνονται όπως και οι προκάτοχοί τους.
Σχόλια