Να επανέλθει το μονοπώλιο του Δημοσίου στην ΔΕΗ

 


«Πρακτικές προμηθευτών να προσφέρουν ιδιαιτέρως ελκυστικούς όρους και στη συνέχεια να τους αναθεωρούν, αφενός, δύνανται να θεωρηθούν ως καταχρηστικές στρατηγικές μεγέθυνσης του πελατολογίου, αφετέρου, επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας στους πελάτες τους, περιάγοντάς τους είτε σε διαρκή αναζήτηση προμηθευτή είτε σε αποδοχή δυσμενέστερων όρων». Αυτά τονίζονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της “Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας” σε συνέχεια των αλλεπάλληλων καταγγελιών πελατών ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, για τη μεταβολή της τιμολόγησης από σταθερή σε κυμαινόμενη.  Πάνω από 500 καταγγελίες έχουν γίνει στην ΕΚΠΟΙΖΩ. 

Βασικά αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορούν να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας και πρέπει να εξασφαλίζονται στα νοικοκυριά και στις παραγωγικές μονάδες αποκλειστικά από το Δημόσιο. Άλλωστε, η υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ ήταν εκείνη που εξασφάλισε τον ολοκληρωμένο και σύγχρονο εξηλεκτρισμό της χώρας με δίκτυο που καλύπτει και τον παραμικρό οικισμό.

Δυστυχώς, με πρόσχημα τον δήθεν ελεύθερο ανταγωνισμό, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να επιτρέψει την πρόσβαση στο δικό της δίκτυο, ολοκληρωμένη υποδομή που έγινε με το υστέρημα του Ελληνικού Λαού, στους ανταγωνιστές της ιδιώτες “παρόχους”. Οι τελευταίοι, βρήκαν έτοιμη την υποδομή και το περιθώριο εκ του ασφαλούς να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ και να αποσπάσουν πελάτες με ελκυστικές προφορές, τις οποίες δεν έχουν την υποδομή και τη δυνατότητα να διατηρήσουν. Το σύμπτωμα της εκχώρησης των έτοιμων δημόσιων υποδομών σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διευκολύνεται το ιδιωτικό κεφάλαιο, κατά τρόπο παρασιτικό, χωρίς επενδυτικό ρίσκο και χωρίς τίποτα να προσθέτει στην εθνική οικονομία, να εξασφαλίζει κέρδη εκ του ασφαλούς.

Είναι προφανές ότι ιδιώτες επιχειρηματίες που εκ των πραγμάτων έχουν σκοπό το κέρδος, είναι ακατάλληλοι να παρέχουν προϊόντα κοινής ωφέλειας όπως το ρεύμα. Η παραγωγή και η διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, προτεραιότητα του οποίου είναι η παροχή όσο γίνεται φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας και καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών. Στις προτεραιότητες αυτές δεν υπάρχει χώρος για επιχειρηματικό κέρδος και κατ’ επέκταση ούτε για ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν υποτεθεί ότι θα κινηθούν νόμιμα και δεοντολογικά. Σε πρώτο στάδιο, οι άδειες όσων προμηθευτών παρανομούν πρέπει να αφαιρεθούν.

Οι εξελίξεις με τις καταχρηστικές υπερτιμολογήσεις είναι ένα ακόμη επεισόδιο που δικαιώνει τη θέση  για επάνοδο στο μονοπώλιο της παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ, η οποία πρέπει να τεθεί ξανά υπό δημόσιο έλεγχο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.