Πλιάτσικο σε βάρος της λαϊκής περιουσίας επιβεβαιώνει η βρώμικη υπόθεση Πάτση

 


Τρομερή και αποπνικτική δυσωδία αναδείχνεται από τη βροχή των αποκαλύψεων για την υπόθεση του αποπεμφθέντος και διαγραφέντος από την κοινοβουλευτική ομάδα τελικά, βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ, Α. Πάτση. Και οι αποκαλύψεις, όσο συνεχίζονται και για όσο θα συνεχιστούν αν δεν «κουκουλωθούν» όπως συνηθίζεται, αγγίζουν μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης και φτάνουν έως το πρωθυπουργικό περιβάλλον και τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Τα συμβάντα είναι γνωστά, αλλά ας τα επαναλάβουμε συνοπτικά. Το κουβάρι ξετυλίχτηκε πρόσφατα -αν και είχαν προηγηθεί σχετικά δημοσιεύματα μέχρι και επερώτηση στο κοινοβούλιο- με τις αποκαλύψεις για την επαγγελματική δραστηριότητα του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, ο οποίος έκανε business με τα κόκκινα δάνεια τα οποία είχε αγοράσει στο 1/15 της αξίας τους, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει τα ποσά από το πόθεν έσχες που καταθέτει, ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι έχει πάρει με απευθείας ανάθεση 1 εκατομμύριο ευρώ από τα ΕΛΤΑ για νομικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν και άλλες δραστηριότητες του πολυπράγμονος βουλευτή με συμμετοχές σε εξωχώριες εταιρείες, γεγονός που απαγορεύεται και οδηγεί μέχρι και σε έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα, ειδικά αν υπεισέρχονται ή έχουν συναφθεί συμβάσεις με δημόσιους φορείς.

Ο Α. Πάτσης ισχυρίστηκε πως αν και νομικός …δεν γνώριζε, τις διατάξεις του συντάγματος και τους σχετικούς περιορισμούς…, με λίγα λόγια δήλωσε «άγνοια νόμου»… Και παρόλα αυτά φρόντισε να βγάλει «στη σέντρα», όλα τα στελέχη της Ν.Δ. και τον ίδιο τον Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος πως «όλοι στο κόμμα μου γνώριζαν τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες από το 2019», όταν είχε επιλεγεί σαν υποψήφιος για τη μονοεδρική περιφέρεια των Γρεβενών.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν εξελίσσονται ή προγραμματίζονται χιλιάδες πλειστηριασμοί κάθε βδομάδα και πάνω από 6500 ακίνητα έχουν αλλάξει ιδιοκτησία από τις αρχές του 2022. Οι λαϊκές οικογένειες που έχουν δάνεια και καθυστερήσεις αποπληρωμών βρίσκονται κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, ενώ τα διάφορα funds και οι τράπεζες, επονομαζόμενα και κοράκια, καραδοκούν για τους πλειστηριασμούς, εποφθαλμιώντας τις περιουσίες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ωστόσο, έχουν προκύψει διάφορα νομικά ζητήματα, που φυσικά καθυστερούν την επιτάχυνση των πλειστηριασμών με δεδομένο πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αναμένοντας την απόφαση της ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου που για τον ίδιο προφανή λόγο, τις εκλογές, μάλλον θα καθυστερήσει.

Συγκεκριμένα, με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης της υποτιθέμενης «πρώτη φορά αριστεράς», και ενώ είχαν θεσπιστεί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, είχαν ασκηθεί διώξεις σε όσους αντιδρούσαν σε αυτούς, είχαν αφαιρεθεί τυχόν εμπόδια για την επιτάχυνση της τιτλοποίησης των χρεών, είχαν δοθεί δυνατότητες στα διάφορα «κοράκια» να αγοράζουν στο 10 ή 20 ή 30% της αξίας τους τα δάνεια ζητώντας παράλληλα την στο 100% αποπληρωμή τους, ταυτόχρονα είχαν τεθεί κάποιες δικλείδες ασφαλείας υπέρ των δανειοληπτών, καθυστερώντας την διαδικασία των αναγκαστικών εκτελέσεων χωρίς φυσικά να τις αναιρούν.

Βέβαια με την αλλαγή της διακυβέρνησης και παρά την ύπαρξη δύο νομικών καθεστώτων συγκρουόμενων σε ένα βαθμό μεταξύ τους, οι λεγόμενοι servicers (οι κάτοχοι των δανείων) προτίμησαν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του προηγούμενου νόμου ο οποίος εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ισχύ, και σε αυτό το έδαφος οι διάφοροι «Πάτσηδες» είχαν την ευκαιρία να κερδοσκοπούν.

Πραγματικά οι άριστοι και οι άριστες της τωρινής κυβέρνησης έχουν πέσει σαν άγρια αρπακτικά στο δημόσιο χρήμα και περιουσία -σε ό,τι έχει απομείνει δηλαδή από το ξεπούλημά της-, αλλά και στην ιδιωτική, όπως τα ακίνητα των λαϊκών οικογενειών, και πραγματικά δεν υπάρχει βδομάδα που να μην αποκαλύπτεται ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο σκάνδαλο από το τεράστιο φαγοπότι που έχει στηθεί.

Η υπόθεση των σκανδάλων αυτών και των πλειστηριασμών έχει προφανώς «πολύ μαλλί να ξάσει», οπότε αναγκαστικά θα παρακολουθούμε και θα επανέλθουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο